• Κωνσταντίνα Παπανικολάου

When K-pop meets Western music...Με αφορμή τη πρόσφατη κυκλοφορία του τραγουδιού ‘Sour Candy’ στο καινούργιο άλμπουμ της Lady Gaga με τις BLACKPINK, δημιουργήσαμε μια λίστα με προηγούμενα “crossover” τα οποία ίσως να έχασες, αλλά που σίγουρα θες να ακούσεις!

Συνεχίζοντας με τις BLACKPINK, σχεδόν δυο χρόνια πριν κυκλοφόρησαν το τραγούδι 'Kiss and Make Up’ με την Dua Lipa. Το τραγούδι, όπως και το ‘Sour Candy’ είναι χωρισμένο ανάμεσα στις δυο γλώσσες, Αγγλικά και Κορεάτικα. Μάλιστα, στο περσινό world tour των BLACKPINK, η Dua τις συνόδευσε στη σκηνή για να τραγουδήσουν μαζί το τραγούδι μπροστά στους φαν για πρώτη φορά!

Η Dua φαίνεται να αγαπάει αρκετά τη k-pop (το έχει παραδεχτεί και η ίδια σε συνεντεύξεις). Με μια πιο πρόσφατη συνεργασία της με τη Hwasa των Mamamoo να μας δίνει το τραγούδι 'Physical’.

Μια συνεργασία- έκπληξη για τους φαν και των δυο καλλιτεχνών ήρθε όταν η Lizzo ανακοίνωσε τη κυκλοφορία του τραγουδιού 'Truth Hurts’ με το τότε rookie group, AB6IX.

Οι BTS, εκτός από τον τίτλο τους ως «το μεγαλύτερο boy band του πλανήτη» διεκδικούν και τον τίτλο των «master of collaborations». Η συνεργασία τους με τον Steve Aoki μας έδωσε τραγούδια όπως το ‘The Truth Untold’, μια αισθηματική μπαλάντα με στίχους από τον RM, και το ‘Waste It On Me’, μια τεράστια αλλαγή τόνου αλλά και γλώσσας, αφού το τραγούδι είναι αποκλειστικά στα Αγγλικά. Πρόσφατα, συνεργάστηκαν με τον Lauv με τον οποίο κυκλοφόρησαν ένα remix του κομματιού ‘Make It Right’, καθώς και εμφανίστηκαν στο τελευταίο του άλμπουμ, με το τραγούδι ‘Who’. Φυσικά, είναι πολύ γνωστή η φιλία τους με τη Halsey, με την οποία συνεργάστηκαν στο μεγάλο τους hit ‘Boy with Luv’. Έχουν συνεργαστεί επίσης με την Nicki Minaj σε μια extra version του τραγουδιού ‘Idol’, την Charlie XCX, αλλά και με καλλιτέχνες όπως ο Ed Sheeran και ο Troye Sivan οι οποίοι βοήθησαν στη παραγωγή κάποιων τραγουδιών για το συγκρότημα.

Ακόμη και ξεχωριστά, τα μέλη των BTS συνεργάζονται πολύ συχνά με άλλους καλλιτέχνες, όπως για παράδειγμα ο Suga ως feature στο άλμπουμ της Halsey με το ‘SUGA’s Interlude’, ή ο J-hope με την Becky G για το τραγούδι ‘Chicken Noodle Soup’.

Το boy group NCT επίσης έχει συνεργαστεί με πολλούς Δυτικούς καλλιτέχνες. Αρχικά, με τη κυκλοφορία του single 'Let’s Shut Up and Dance’ με τον Jason Derulo αλλά και τον LAY των EXO. Επίσης, συνεργάστηκαν με την Ava Max για το τραγούδι 'So Am I’. Δε μπορούμε βέβαια να παραλείψουμε τη συνεργασία τους με τους Pretty Much για το κομμάτι ‘Up To You’, το οποίο εκθειάζει την ανάγκη να υπάρχει συναίνεση σε κάθε μορφή μιας σχέσης.


Ας μιλήσουμε όμως και για solo καλλιτέχνες, οι οποίοι μας έχουν προσφέρει μοναδικές συνεργασίες με Δυτικούς καλλιτέχνες. Η Wendy των Red Velvet κατάφερε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα και να τραγουδήσει ένα κομμάτι με το είδωλό της, John Legend, με το τραγούδι ‘Written In The Stars’, ενώ πέρασαν ήδη τρία χρόνια από την κυκλοφορία του τραγουδιού ‘Cave Me In’ από τους Eric Nam, Tablo και Gallant.

Παρακάτω μπορείς να βρεις μια λίστα στο Spotify με όλα τα τραγούδια τα οποία αναφέραμε! Have fun listening and get your k-pop on!!  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools