• Μαρία Μετρίδη

Vogue Italia, λευκό.Χαιρετώ αυτή τη φορά με ένα θέμα που απασχόλησε αρκετά τα media το τελευταίο διήμερο. Ομολογουμένως οι συνθήκες που επικρατούν λόγω covid 19 μας αναγκάζουν να βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις. Είτε είμαστε υγιής είτε όχι, η καθημερινότητα όλων επηρεάζεται, η σωματική ή ψυχική κούραση φτάνει στα όρια, και η ανάγκη για λίγη αισιοδοξία και ελπίδα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μπορεί σε κάποιους να φανεί άτοπο να συζητάμε για θετικότητα και δημιουργία όταν μιλάμε για εκατοντάδες θανάτους κάθε ηλικίας, παγκοσμίως, και καθημερινά, όμως μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι τα ίδια τα γεγονότα μας κάνουν να αναζητούμε θετική ενέργεια και κατ’ επέκταση να δημιουργούμε ενθαρρυντικά. Όχι να ξεχνιόμαστε από όσα μας συμβαίνουν γύρω μας, άλλωστε στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να αποφεύγουμε την πραγματικότητα, αλλά αντιθέτως να έχουμε τα κατάλληλα εφόδια να την αντιμετωπίσουμε.

Τί πιο σημαντικό λοιπόν από το να εφοδιαστούμε με αισιοδοξία και ελπίδα; Στο πλαίσιο αυτών των φαινομένων και της επείγουσας ανάγκης για κάτι θετικό, το περιοδικό μόδας, η Ιταλική Vogue, πήρε την πρωτοβουλία και τύπωσε ένα εξώφυλλο διαφορετικό από τα άλλα και μοναδικό. Στο πάνω μέρος του εξωφύλλου, το λογότυπο της “Vogue” σε χρώμα ανοιχτού γκρι το οποίο γίνεται αχνό και χάνεται μέσα στο συνολικό ολόλευκο, και με μία πρώτη ματιά κενό, εξώφυλλο. Το λευκό εξώφυλλο της Vogue λοιπόν, χωρίς ίχνος φωτογραφίας ή υποψία άλλου χρώματος. Σύμφωνα με την ανάρτηση του αρχισυντάκτη της Ιταλικής Vogue στο instagram, η επιλογή του χρώματος είναι κάθε άλλο παρά τυχαία. Το κάθε χρώμα δημιουργεί διαφορετικά οπτικά ερεθίσματα και εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα. Έτσι και το λευκό έχει τους δικούς του ρόλους. Σε μία εισαγωγή στην ιστορία των χρωμάτων, το λευκό φαίνεται να συμβολίζει την αθωότητα, την αγνότητα, αφήνει μία θετική αύρα και το έχουμε συνδυάσει με μία αίσθηση καθαριότητας.

Το λευκό χρώμα λοιπόν έχει την ικανότητα να συμβολίζει πολλά πράγματα ταυτοχρόνως και το συγκεκριμένο εξώφυλλο αποτελεί ένα συμβολισμό του. Προφανώς η επιλογή του χρώματος δεν οφείλεται στο ότι δεν είχε υλικό, ή φωτογραφία, ή μοντέλο ή “concept” να βάλει η αν, αλλά με την χρήση του συγκεκριμένου χρώματος να κατακλύζει το εξώφυλλο του παγκοσμίου φήμης περιοδικού, κοιτάει την πραγματικότητα στα μάτια, δεν υπεκφεύγει. Δεν μπορεί να παραβλέψει ότι μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα έχουν χαθεί τόσοι άνθρωποι, άλλοι παλεύουν για την ζωή τους, άλλοι παλεύουν για την ζωή των άλλων και άλλοι μένουν σπίτι για να προστατευθούν.

Το λευκό λοιπόν, είναι καμβάς εδώ. Τον εκμεταλλεύεσαι όπως εσύ θες, όπως έχεις εσύ ανάγκη. Υπάρχουν πολλές ιδέες για αυτό είναι πολυδιάστατη η χρήση του. Δίνει φως στο σκοτάδι, χαρίζει διαύγεια και μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις και παράλογους φόβους. Είναι ένας απέραντος καμβάς που μας δίνει τη ευκαιρία να σκεφτούμε και να δημιουργήσουμε, να θρηνήσουμε αλλά και να αναθεωρήσουμε. Χρησιμοποιείται επιτυχώς και ηρωικά για τις στολές εκείνων που αγωνίζονται για τις ζωές των άλλων, και πάνω από όλα από μέσα του πηγάζει σεβασμό. Πάνω από όλα όμως το λευκό εξώφυλλο αποτελεί μια κενή σελίδα για ένα νέο ξεκίνημα. Το κενό του δίνει την ελπίδα, να πάρεις το φύλλο και να το γράψεις από την αρχή.

Το εντελώς λευκό εξώφυλλο δεν έχει επαναληφτεί ποτέ στο παρελθόν. Μπορεί σαν γεγονός να φαίνεται ρομαντικό σε κάποιους, αλλά το λευκό αυτό αγγίζει κάθε επίπεδο και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει. Είναι ένα κενό φύλλο, που εμπνέει σεβασμό και κυρίως ανθρωπιά. Οι δύσκολες καταστάσεις πάντα έδειχναν να μας φέρνουν πιο κοντά σαν είδος και το λευκό αυτό αποδεικνύει ακριβώς αυτό σε μένα. Η αρχισυνταξία της ιταλικής Vogue λοιπόν πήρε την πρωτοβουλία να αφήσει και εκείνη το «λιθαράκι» της σε αυτή την κρίσιμη εποχή καθώς από την μέρα της ίδρυσης της έχει διανύσει αρκετά τέτοια δύσβατα μονοπάτια. Πήρε την ευκαιρία μέσα από ένα χρώμα να μας φέρει κοντά, μας αφήνει να ελπίσουμε, να δημιουργήσουμε, να πούμε ευχαριστώ ή σ’αγαπώ όπου πρέπει, και να δώσουμε το δικό μας χρώμα στη πιο δύσκολη εικόνα. Να δώσουμε φως στο όποιο σκοτάδι. Μας δίνει μία ελπίδα αναγέννησης.

Η ανθρωπότητα ουκ ολίγες φορές έχει αποδείξει ότι ακόμα και στις πιο σκοτεινές περιόδους για να ανταπεξέλθει, πολέμησε για την επιβίωση της, ήλπισε και στο τέλος δημιούργησε. Το πέρασμα άλλωστε σε μια “αναγέννηση” προϋποθέτει μάλλον να περάσεις και από ένα “μεσαίωνα”.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools