• Σοφία Συρίγου

Βγες καλύτερος μέσα απ’ την καραντίνα και μην κάθεσαι όλη μέρα


Ζούμε περίεργα πρωτόγνωρες εποχές κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Καραντίνα, social distancing (κοινωνική απομάκρυνση) και επιδημία είναι το λιγότερο ασυνήθιστες καταστάσεις για όλους μας. Ειδικά, όταν το να βγαίνεις έξω στην Ελλάδα είναι ο νούμερο ένα τρόπος διασκέδασης.

Σε αυτό λοιπόν το πρωτόγνωρο σκηνικό, τι κάνουν οι άνθρωποι που λειτουργούν με πρόγραμμα και το πρόγραμμά τους έχει αλλάξει ριζικά; Όταν είχες σχεδιάσει τον Απρίλιο να κάνεις ένα επαγγελματικό ταξίδι, απαραίτητο για την προσωπική σου εξέλιξη, ή ακόμη και ένα ταξίδι αναψυχής που κατάφερες να βολέψεις την συγκεκριμένη περίοδο, ε σίγουρα δυσανασχετείς. Η καραντίνα πέραν του φόβου και του πανικού, έχει προξενήσει και πολύ μεγάλη δυσφορία σε ανθρώπους που λειτουργούν με πρόγραμμα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί όταν κάτι αλλάζει, αποσυντονίζονται ολοκληρωτικά.

Και πως άραγε θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε ένα υποτυπώδες πρόγραμμα όταν το μόνο που κάνουμε είναι να καθόμαστε σπίτι; Και να στέλνουμε το 6 στο 13033 για «σωματική άθληση», μη ξεχνιόμαστε.

Αρχικά, δεν γίνεται καθ’ όλη την άγνωστη διάρκεια της καραντίνας, η καθημερινότητα σου να είναι «κάθομαι και αράζω σπίτι». Στο σπίτι πρέπει να κάνουμε κι άλλα πράγματα πέρα από το να καθόμαστε. Και όχι δεν μετράει η αλλαγή τοποθεσίας από καναπέ σε καναπέ ή καναπέ σε κρεβάτι ή από καναπέ σε ψυγείο. Βέβαια, αυτό το άρθρο σίγουρα δεν αποτελεί εκείνη την επιφοίτηση που περίμενες και το κάλεσμα για γυμναστική στο σπίτι. Αντιθέτως, θα ήταν καλό και θεμιτό να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με την προηγούμενη καθημερινότητα, όποια κι αν ήταν αυτή.

Και ειδικά όταν σε καταβάλει η όλη κατάσταση, δεν βοηθάει να κάθεσαι και να μοιρολατρείς 24/7. Πρώτο βήμα είναι να μην εγκαταλείψεις την προσωπική σου υγιεινή. Μην το γελάς καθόλου, υπάρχει κόσμος που δεν πλένει δόντια κάθε μέρα και δεν λούζεται με την ίδια συχνότητα. Κάνε πράγματα για να νιώσεις ο εαυτός σου, και παράτα τη νέα καραντινάτη σου εκδοχή. Βήμα δεύτερο, ασχολήσου με πράγματα που θα ασχολιόσουν έτσι κι αλλιώς πριν την καραντίνα.

Εάν σπουδάζεις παρακολούθα τα μαθήματα σου, δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις και το ξέρουμε και οι δύο. Εάν δούλευες και σταμάτησες υπάρχει το ενδεχόμενο να χάρηκες γιατί δεν σου άρεσε και πολύ η δουλειά, αλλά έχεις αρχίσει να βαριέσαι τόσες μέρες, και το ενδεχόμενο να ήσουν λάτρης του επαγγέλματος σου λείπει. Και στις δυο περιπτώσεις, μετά τις πρώτες ήμερες απραξίας και «διακοπών», πρέπει να αρχίσεις να κάνεις κάτι. Είτε αυτό είναι να υποκύψεις στην ενδεχόμενη δημιουργική σου πλευρά και να ασχοληθείς με αυτή, είτε είναι να ασχοληθείς με το επάγγελμα σου στο βαθμό που μπορείς.

Ωστόσο, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχει αλλάξει και τόσο ριζικά η καθημερινότητα τους, πέραν του ότι δεν μπορούν να βγουν όποτε επιθυμούν από το σπίτι . Ε λοιπόν ευκαιρία να αποκτήσετε χόμπυ. Να κάνετε κάτι που σας ενδιαφέρει, κάτι που θέλατε πάντα να δοκιμάσετε και δεν είχατε χρόνο. Κάτι που είναι εφικτό βέβαια να γίνει στα όρια της κατοικίας σας. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι που κάνει όλος ο κόσμος, ούτε κάτι που θα προτείνω εγώ. Ο καθένας μας όμως έχει κάτι που θεωρητικά θα του άρεσε και πρακτικά δεν το δοκίμασε ποτέ. Και θα μου πείτε εγώ χόμπυ δεν έχω και δε θέλω να αποκτήσω. Είναι ανέφικτο να μην σου κινεί τίποτα το ενδιαφέρον. Στην τελική, εάν το μόνο που έκανες πριν την επιβολή της καραντίνας ήταν να βγαίνεις έξω για ποτό, ε μάθε να κάνεις κοκτέιλ. Δοκίμασε apple sourz με τζιν ή βότκα και στυμμένο λάιμ, μετά όμως απαιτώ τα εύσημα.

Δικαιολογία δεν έχεις. Αξιοποίησε τον βαρετά άπλετο χρόνο που έχουμε και κάνε κάτι που πραγματικά σε εκφράζει. Διατήρησε μια υποτυπώδη σύνδεση με την προηγούμενη σου καθημερινότητα και μην κάνεις τις πιο βαρετές «διακοπές» της ζωής σου. Μην κάθεσαι άπραγος όλη μέρα. Και τέλος, roll your eyes and think twice.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools