• Βασιλική Χύτα

Vegan ενισχυμένος ντάκος και το μυστικό της πρωτεΐνης!


Κρίθινο παξιμάδι ποτισμένο με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, κίτρινη φάβα και τριμμένη ντομάτα.

Για τις πρωτεΐνες στην χορτοφαγία θα έχετε διαβάσει πολλά. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο γύρω από το θέμα ‘’πώς να εξασφαλίσεις τις πρωτεΐνες σου σε μία χορτοφαγική διατροφή’’. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά δεν έχουν πρωτεΐνες; Κι αφού έχουν, ποιο είναι το τόσο μεγάλο ζήτημα που μπερδεύει πολλούς και οδηγεί στην παρανόηση ακόμα περισσότερους;


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, με λίγη βιοχημεία! Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα. Μέσα στον οργανισμό παίζουν σπουδαίο ρόλο καθώς αποτελούν δομικό συστατικό των μυών, δρουν ως ένζυμα ή ορμόνες και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Αν τις μελετήσουμε λίγο πιο προσεκτικά , θα δούμε ότι οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Σκεφτείτε τα αμινοξέα σαν μικρά τουβλάκια τα οποία ενώνονται για να σχηματίσουν μία πρωτεΐνη.


Κι εδώ ξεκινά η ιστορία μας! Όλα τα αμινοξέα δεν είναι ίδια. Υπάρχουν 20 αμινοξέα που μπορούν να κάνουν διάφορους συνδυασμούς μεταξύ τους, ώστε να σχηματίσουν εκατοντάδες διαφορετικές πρωτεΐνες. Τα αμινοξέα αυτά χωρίζονται σε απαραίτητα (ο οργανισμός δεν είναι ικανός να τα συνθέσει άρα χρειάζεται να τα προσλάβει από την τροφή) και μη απαραίτητα (τα συνθέτει ο οργανισμός ) .


Το πρόβλημα που προκύπτει με τις φυτικές τροφές είναι ότι σχεδόν καμία δεν περιέχει μέσα της όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εισέρχονται στον οργανισμό μόνο κάποια και όχι όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που του λείπουν (καθώς δεν μπορεί να τα συνθέσει)!


Για τον λόγο αυτό οι πρωτεΐνες έχουν χωριστεί σε υψηλής και χαμηλής βιολογικής αξίας με βάση την περιεκτικότητα τους στα απαραίτητα αμινοξέα. Υψηλής βιολογικής αξίας (πλήρεις) πρωτεΐνες θεωρείται ότι περιέχουν τα αυγά, το κρέας, το ψάρι, η σόγια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Η αλήθεια λοιπόν είναι πως ναι, υπάρχουν ποσότητες πρωτεϊνών και στα φυτικά τρόφιμα (πολλές φορές μάλιστα μεγαλύτερες από ότι στα ζωικά), ωστόσο δεν είναι πλήρεις. Τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό; Έξυπνες επιλογές! Σκεφτείτε: αν συνδυάσουμε φυτικά τρόφιμα που να περιέχουν διαφορετικά απαραίτητα αμινοξέα, εν τέλει θα έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και θα είμαστε σε θέση να συνθέσουμε όλες τις πρωτεΐνες!


Τα όσπρια για παράδειγμα περιέχουν αρκετά απαραίτητα αμινοξέα αλλά όχι μεθειονίνη και τρυπτοφάνη (δύο από τα 9 απαραίτητα αμινοξέα). Αν όμως συνδυαστούν με ψωμί που τα περιέχει σε ικανοποιητική ποσότητα, τότε θα έχουμε ένα γεύμα με πλήρεις πρωτεΐνες ! Άλλοι τέτοιοι συνδυασμοί είναι το φακόρυζο (οσπριόρυζο γενικότερα), τα μπιφτέκια οσπρίων με βρώμη και οι συνδυασμοί δεν έχουν τελειωμό!


Ας αναπροσαρμόσουμε το νοστιμότερο πιάτου του καλοκαιριού! Ντάκος: παξιμάδι, ντομάτες, ζωικό τυρί, ελαιόλαδο. Αφαιρούμε το ζωικό τυρί για να έχουμε ένα χορτοφαγικό πιάτο. Τι πρέπει λοιπόν να προσθέσουμε στο παξιμάδι; Μια καλή επιλογή είναι κρέμα φάβας ή χούμους. Τέτοιες μικρές προσθήκες μπορούν να αναβαθμίσουν κατά πολύ μία χορτοφαγική διατροφή και να θρέψουν τον οργανισμό με όλα όσα χρειάζεται.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools