• Θέμις Σακελλαρίου

Βάλτους Χ.


Βάλτους Χ. Μια έκθεση στο κέντρο της Αθήνας που θα έπρεπε να επεκταθεί σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας. 100 έργα που καταδεικνύουν την κτηνωδία που έσπειρε και συνεχίζει να σπείρει η Χρυσή Αυγή .


Δεν ξέρω τι πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο, οι βιαιοπραγίες αυτής της ομάδας ή η ανοχή της κοινωνίας; Από τα 100 έργα, μόνο σε ένα είδα κάποιον από τους μάρτυρες να επεμβαίνουν. Στα υπόλοιπα 99 είδα μέλη της Χρυσής Αυγής εναντίον παιδιών, γυναικών, ανδρών, ηλικιωμένων και τους μάρτυρες να σιωπούν, να γυρίζουν από την άλλη. Διάβασα ότι σε πολλά περιστατικά, αστυνομικοί ήταν παρόντες, αλλά αδρανείς. Διάβασα ότι θύματα φοβήθηκαν να απευθυνθούν στις Αρχές , λόγω της παράνομης διαμονής τους στην Ελλάδα, δικαίως όπως επιβεβαιώνεται από τα παραδείγματα όσων το τόλμησαν. Όσες φορές ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον των θυτών, η λέξη που πρωταγωνιστεί στις δικαστικές αποφάσεις είναι η «αναστολή», x ποινή, με αναστολή. Σε ελάχιστες περιπτώσεις διαβάζω ότι καταδικάστηκαν οι εγκληματίες και εκτέλεσαν την ποινή τους. Ακόμα λιγότερες αυτές που υπολογίζονται στη δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.


Το κακό, το παράλογο, η τάση για βία θα υπάρχουν πάντα, σε κάθε κοινωνία. Η ξενοφοβία και κάθε είδους ρατσισμός δεν θα εξαλειφθεί, τουλάχιστον όχι σύντομα. Πρέπει όμως να περιοριστεί. Όσο σιωπούμε και γυρνάμε από την άλλη, δίνουμε χώρο για να μεγαλώσουν οι ρίζες του ρατσισμού, κατ’ επέκταση και τα περιστατικά βίας. Για να σταματήσει η κοινωνία μας να είναι ανεκτική, πρέπει να αντιδρούμε ακόμα και στα πιο απλά περιστατικά. Όσοι φοβούνται να επέμβουν, οφείλουν τουλάχιστον να μιλήσουν, να ενημερώσουν, να κοινοποιήσουν, μέχρι κάποιος να μην φοβηθεί και να βγει μπροστά. Και θα είναι πολλοί αυτοί που θα το κάνουν. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό. Δραματικός σε κάθε περίπτωση είναι και ο ρόλος των θεσμών. Χωρίς την αποτελεσματική παρέμβασή τους, οι πολίτες μένουν απροστάτευτοι και η Δικαιοσύνη δεν αποκαθίσταται.


Τα θύματα της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο αυτά, είναι πολλά, αλλά γνωστά, αλλά άγνωστα. Είναι άνθρωποι που δέχτηκαν επίθεση εν ψυχρώ, σε καθεστώς ειρηνικό. Δεν έχει σημασία η εθνικότητα αυτών των ανθρώπων και αν πρέπει να της αποδώσουμε βαρύτητα, είναι υπέρ των θυμάτων. Υπέρ των ανθρώπων που αποφάσισαν να αφήσουν την χώρα τους, για να ζήσουν σε μια άλλη σε συνθήκες εξαθλίωσης. Είμαι αισιόδοξη ότι η γενιά μας δεν θα δώσει χώρο σε τέτοια περιστατικά. Είμαι αισιόδοξη ότι άτομα και θεσμοί θα αντιδρούμε, αποτελεσματικά, μέχρι να τα εξαλείψουμε. Είμαι αισιόδοξη ότι θα εξασφαλίσουμε σε κάθε άνθρωπο που βρίσκει καταφύγιο στη χώρα μας, το μέλλον που ονειρεύεται.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools