• Αγγελική Ταξιάρχη

(Un)Popular opinion: Vogue



Πλήθος ανθρώπων έχει ενωθεί τις τελευταίες εβδομάδες κατά του ρατσισμού, έπειτα από τη δολοφονία του αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό.

Το κίνημα “Black Lives Matter” δημιούργησε παγκόσμια αναταραχή, οδηγώντας στην αναθεώρηση των μέχρι στιγμής δεδομένων. Πέρα από τον επαναπροσδιορισμό των αξιών σε προσωπικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, “ανάγκασε” και πολλούς να απολογηθούν και να αναλάβουν την ευθύνη της εθελοτυφλίας τους απέναντι στην ανισότητα.

Ο χώρος της μόδας δεν άργησε να “μπει στο χορό”!

Όντας γνωστό πως δεν φημίζεται για την ίση αντιμετώπιση των μονάδων, είναι λογικό να αρχίσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα περιστατικά που δίνουν υπόσταση σε αυτές τις φήμες. Κάπου εκεί κατηγορήθηκε, φυσικά, και η Vogue μαζί με την Anna Wintour (Editor-in-chief του περιοδικού για πάνω από 30 χρόνια), κυρίως για την άνιση κατανομή των ευκαιριών και την σχεδόν ανύπαρκτη παρουσία των μειονοτήτων.




Καθόλου αναμενόμενη η συνέχεια!

Η κ. Wintour απάντησε λέγοντας: «Γνωρίζω ότι η Vogue δεν έχει βρει αρκετούς τρόπους να ανυψώσει ή να δώσει χώρο σε μαύρους editors, συγγραφείς, φωτογράφους, σχεδιαστές και άλλους δημιουργούς. Παίρνω την πλήρη ευθύνη για αυτά τα λάθη. Το ξέρω πως δεν είναι αρκετό να λέμε πως θα προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι, αλλά θα το κάνουμε. »

Τι εννοείτε κυρία Anna;;;

Τι πάει να πει η Vogue δεν έχει βρει αρκετούς τρόπους να δώσει χώρο σε μαύρους; Είναι αρκετά απλό! ΈΝΑΣ είναι ο τρόπος. Αρκεί να έχουν ΌΛΟΙ ίσες ευκαιρίες.

Αν κάποιος διαθέτει τα προσόντα να συμμετέχει στην ομάδα σας, ας συμμετέχει υπό τους ίδιους όρους. Θέλετε να πείτε πως μέσα σε αυτά τα 32 χρόνια που βρίσκεστε στη θέση αυτή δεν το κάνατε και θα το κάνετε τώρα;


Δεν είναι φυσιολογικό, οι ελάχιστοι αφροαμερικανοί του περιοδικού να είναι overqualified. Δηλαδή, να διαθέτουν πολλά παραπάνω προσόντα από αυτά που απαιτούνται για να επιτελέσουν το έργο τους, ενώ το white privilege των λευκών να τους επιτρέπει να καταλαμβάνουν σημαντικότερες θέσεις και συνεπώς περισσότερα προνόμια και καλύτερους μισθούς.





Το statement της κ. Wintour προφανώς και αποτελεί δουλειά των PR συμβούλων του περιοδικού και ενώ θα περνούσε αδιάφορο υπό άλλες συνθήκες, στην προκειμένη προκαλεί οργή. Αυτό γιατί η αμερικάνικη Vogue ασκεί τεράστια επιρροή παγκοσμίως με τη δύναμη και το κύρος που διαθέτει. Θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει την διαφορά. Θα μπορούσε στ’ αλήθεια να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που θα τοποθετήσει τα θεμέλια της ισότητας στη βιομηχανία της μόδας. Θα έπρεπε να είναι ο ριζοσπάστης στον χώρο και όχι μόνο το φερέφωνο (θεμιτό κι αυτό έως ένα βαθμό). Οι περισσότερες εκδόσεις της Vogue δεν έχουν κάτι ουσιαστικό να προσφέρουν, διότι δεν εμβαθύνουν αρκετά πέρα από το τι φορέθηκε από διάφορους celebrities ή ποιες θα είναι οι επόμενες τάσεις (με ορισμένες εξαιρέσεις βέβαια). Να μην ξεχνάμε και τον τεράστιο όγκο διαφημίσεων που καταλαμβάνει πολύ μεγάλο μέρος των περιοδικών. Δυστυχώς, αυτό ισχύει για αρκετές εκδόσεις της Vogue, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής που σαφώς και καθοδηγείται από την αφρόκρεμα της Condé Nast.


Υπάρχει πλήθος νέων ανθρώπων εκεί έξω που διψά να εργαστεί. Υπάρχουν τόσα αναξιοποίητα μυαλά και τόσες ιδέες για τις οποίες θα μπορούσαμε να μιλάμε.

Μέσα σε όλη αυτήν την αναταραχή, κυρίως «μικροί», καλλιτέχνες αποφάσισαν να απαντήσουν στην κ. Wintour με το #VogueChallenge με σκοπό να αναδείξουν τη δημιουργικότητα των μαύρων. Η νεαρή Salma Νοοr ήταν η πρώτη που δημοσίευσε μια φωτογραφία της με την χαρακτηριστική γραμματοσειρά δηλώνοντας: «το να είσαι μαύρος δεν είναι έγκλημα» και έκτοτε πλήθος ανθρώπων την ακολούθησε. Πολλοί καθημερινοί άνθρωποι δημιούργησαν το δικό τους εξώφυλλο με τεράστια, μάλιστα, αρτιότητα και επαγγελματισμό, αποδεικνύοντας πως όχι μόνο είναι ικανοί και ταλαντούχοι να αναλάβουν ένα εξώφυλλο, αλλά και πως, μάλλον, μπορούν να το κάνουν και καλύτερα από την ίδια την Vogue.


Λίγα από τα πολλά covers που συμμετείχαν στο challenge:














  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools