• Μαρίνα Κρασαδάκη

Tik Tok ή αλλιώς το νέο Instagram


Σίγουρα δεν είναι νέο ότι το 2020 δεν μας έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο. Κάποιοι ωστόσο κατατάσσουν στα βασανιστήρια του νέου έτους και την ανάδειξη του TikTok σε μία τρομερά δημοφιλή πλατφόρμα. Δεν είναι όμως τόσο το ίδιο το TikTok όσο οι τάσεις οι οποίες έφερε μαζί του που έχουν ενοχλήσει κάποιους και συναρπάσει άλλους.

Δεν μπορεί αρχικά κανείς να παραβλέψει το «Never have I ever», «Put a finger down», ή όπως το λέμε στο χωριό μου «Εγώ ποτέ δεν» το οποίο αποτελεί ένα αγαπημένο challenge της εν λόγω πλατφόρμας. Κυρίως έχει ενθουσιάσει εφήβους οι οποίοι απ’ ό,τι φαίνεται έχουν αποφασίσει συλλογικά ότι το να κλέβουν από μαγαζιά, να καπνίζουν και να κάνουν ναρκωτικά είναι cool. Πέραν του ότι δεν προσφέρει τίποτα σαν content, αποτελεί και επιρροή για άλλους εφήβους που είναι στη διαδικασία διάπλασης του χαρακτήρα τους. Φυσικά είναι πάρα πολλοί οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν τέτοια challenges σαν ευκαιρία για να γελάσουν, αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε το ότι υπάρχουν παιδιά που επηρεάζονται.

Ταυτόχρονα το TikTok τείνει να καλλιεργεί τον ναρκισσισμό ενώ συμβάλλει κι αυτό στα χνάρια του Instagram προβάλλοντας συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς τα οποία δεν ταιριάζουν με την πλειοψηφία των χρηστών που το παρακολουθεί και χρησιμοποιεί. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν έχει κάτι να προσφέρει εν τέλει ή αν είναι απλά μία ακόμα ανούσια τάση. Υπάρχει και ο αντίλογος βέβαια. Το Facebook και το Instagram τι έχουν να προσφέρουν;

Το TikTok έχει να προσφέρει ό,τι και οι άλλες πλατφόρμες· επικοινωνία και έκφραση. Απόδειξη είναι όλα τα coming out videos (με τα οποία έκλαιγα χτες βράδυ). Και ναι, μπορεί κάποιος να πει ότι κάποια από αυτά τα παιδιά δεν θα έκαναν το coming out αν δεν είχαν στο μυαλό τους τα views. Όμως υπάρχει κι άλλος τρόπος να διαβάσει κανείς την ίδια κατάσταση. Η εφαρμογή αυτή έχει σταθεί αφορμή για κάμποσους ανθρώπους να ανοίξουν τις καρδιές τους στους κοντινούς τους ανθρώπους αλλά και σε ένα μεγάλο κοινό. Γενικότερα η εφαρμογή αυτή έχει αγκαλιάσει το lgbtq+ community.

Επιμένοντας σε θέματα αυτογνωσίας και ψυχικής υγείας όσον αφορά τους νέους, η θεραπεύτρια Dr. Courtney Stasy, ή αλλιώς @the.truth.doctor, επέλεξε να χρησιμοποιήσει αυτή την πλατφόρμα για να μιλήσει για την καταπίεση που βιώνουν οι νέοι από την κοινωνία αλλά και από τους ίδιους τούς τους γονείς. Σίγουρα πρόκειται για έναν άνθρωπο που αντιλαμβάνεται πόση ανάγκη έχουν πολλοί νέοι άνθρωποι το έργο του χωρίς, συχνά, να το ξέρουν και το παρέχει απλόχερα στους νέους ανθρώπους που την παρακολουθούν. Τι ρόλο παίζει το TikTok σε αυτό όμως; Κάνει το έργο της εύπεπτο για να μπορέσει να κουμπώσει σε κάθε νέο ο οποίος αν έβλεπε αυτά τα λόγια σαν κείμενο σε story ή σε post σε κάποια άλλη πλατφόρμα πιθανότατα να τα προσπερνούσε.

Εν τω μεταξύ, η ανάδειξη της συγκεκριμένης εφαρμογής έχει γίνει ταυτόχρονα με τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καραντίνα στην οποία ζούμε το τελευταίο διάστημα. Έχει γίνει λοιπόν αφορμή για κάποιους ανθρώπους να παραμείνουν δημιουργικοί, να διατηρήσουν το χιούμορ και την αισιοδοξία τους. Και αυτή η αισιοδοξία μπορεί να γίνει πιο μεταδοτική και από τον ιό. Ζωντανό παράδειγμα είναι Alexander Stemplewski, φωτογράφος ο οποίος στο ιστορικό του στο TikTok φωτογράφιζε αγνώστους που πετύχαινε στο δρόμο για να δείξει την ομορφιά που κρύβεται στον καθένα. Επί καραντίνας έχει φωτογραφίσει εργαζόμενους σε υπηρεσίες εστίασης take away όπως είναι τα McDonald's μοιράζοντας θετικότητα και στους ίδιους αλλά και στους ακόλουθους του. Ταυτόχρονα, και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες γεννιούνται ή αναδεικνύονται μέσω της εφαρμογής, όπως ζωγράφοι και χορευτές.

Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, όπως και το TikTok, έχουν δύο πλευρές. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι θέλει να δει ο διπλανός μας, αλλά εμείς διαλέγουμε την πλευρά που θέλουμε να κοιτάμε.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools