• Ντόρα Χριστοδούλου

Τι συμβαίνει στη Γαλλία; Νόμοι, διαμαρτυρίες και άλλα «δημοκρατικά» ζητήματα..


(Διαμαρτυρόμενος κρατάει πινακίδα με το μήνυμα ‘πότε θα είναι το εμβόλιο για τη βία της αστυνομίας διαθέσιμο’)


Βία ξέσπασε στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο για δεύτερο συνεχόμενο σαββατοκύριακο σε μια μαζική διαμαρτυρία ενάντια στο νέο νόμο σχετικά με την περαιτέρω προστασία των αστυνομικών αρχών, καθώς διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε οχήματα και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων.

Έτσι ‘δημοκρατικά’ αντιδρούν, λοιπόν, στην ‘αντι-δημοκρατία’ της αστυνομίας οι διαμαρτυρόμενοι στη Γαλλία. Διαδηλωτές απαιτούν ‘δημοκρατία’ καταπατώντας την οι ίδιοι, και διεκδικούν τα δημοκρατικά κατα τ’ άλλα δικαιώματα τους καίγοντας και σπάζοντας περιουσίες.


Και η βασική ερώτηση εδώ είναι, πώς γίνεται να διεκδικεί κάποιος Δημοκρατία ενώ ο ίδιος δε σέβεται τα δικαιώματα των άλλων; Όταν καταπατά βασικές αρχές του όρου; Όταν αγνοεί πως δημοκρατία δε σημαίνει μόνο δικαιώματα μα και υποχρεώσεις;


Μέλη του λεγόμενου κινήματος «yellow vest» που διαμαρτυρήθηκαν για τις ανισότητες στη Γαλλία το χειμώνα του 2018-19 συμμετείχαν επίσης ενεργά στις διαμαρτυρίες του περασμένου Σαββάτου. ⠀

Ήταν μία από τις περίπου 100 διαμαρτυρίες που προγραμματίστηκαν σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο κατά του νέου νόμου περί ασφαλείας και ενάντια στη βία της αστυνομίας, ένα κίνημα που έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις μετά τη δολοφονία του George Floyd τον περασμένο Μάιο στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. ⠀


Η Γαλλία επλήγη από ένα νέο κύμα διαδηλώσεων στους δρόμους μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εισάγει νομοσχέδιο ασφαλείας στο κοινοβούλιο που αυξάνει την επιτήρηση της αστυνομίας και περιορίζει τη μαγνητοσκόπηση αστυνομικών.

Το νομοσχέδιο αποτελούσε μέρος της προσπάθειας του Προέδρου Emmanuel Macron να γίνει πιο αυστηρός σχετικά με το νόμο και την τάξη πριν από τις εκλογές το 2022. Η κυβέρνησή του ανέφερε επίσης πως η αστυνομία χρειάζεται καλύτερη προστασία από διαδικτυακές απειλές.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο προκάλεσε μια δημόσια αντίδραση.


Οι εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες στη χώρα γίνονται βασικό πρόβλημα για την κυβέρνηση του Προέδρου Macron μετά από εντάσεις που εξαπλώθηκαν εξαιτίας της διάδοσης βίντεο που έδειξαν την αστυνομία να χτυπά έναν έγχρωμο παραγωγό μουσικής τον περασμένο μήνα. Αφού κατηγορήθηκαν τέσσερις Γάλλοι αστυνομικοί στις 30 Νοεμβρίου για τον ξυλοδαρμό και τη φυλετική κακοποίηση του μουσικού παραγωγού Michel Zecler, οι νομοθέτες του κόμματος του Macron δεσμεύτηκαν να ξαναγράψουν μέρος του σχεδίου νόμου.


Καθώς λοιπόν η σημασία και αποτελεσματικότητα των διαμαρτυριών αποδεικνύεται καθημερινά, μήπως να κρατήσουμε πως η ενεργή συμμετοχή σε ανάλογα ζητήματα είναι απαραίτητη, αλλά η χρήση αυτών των μεθόδων διαμαρτυρίας μπορεί μόνο να αποβεί σε αντίθετα αποτελέσματα.


Κλείνοντας, ειρηνικές και πραγματικά δημοκρατικές διαμαρτυρίες έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές. Οι βασικές αρχές διαπραγμάτευσης επισημαίνουν πως δε γίνεται να διεκδικεί κανείς τα δικαιώματά του και πραγματικά να νικήσει αυτήν τη μάχη χωρίς να κερδίσει πρώτα την εμπιστοσύνη της άλλης πλευράς (σε αυτήν την περίπτωση της αστυνομίας και της κυβέρνησης του Macron). Οπότε, εάν όντως διαφωνείς με τη βαρβαρότητα της αστυνομίας, εάν τη θεωρείς ακραία, μη χρησιμοποιείς τις ίδιες μεθόδους για να την αντιταχθείς.


Όχι, δεν χρειάζεται να μιλάς πάντα τη γλώσσα του άλλου για να υπάρξει επικοινωνία.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools