• Ντόρα Χριστοδούλου

Τι συμβαίνει στην Ολλανδία;Τις τελευταίες ημέρες οι ακραίες διαμαρτυρίες στην Ολλανδία έχουν καταβάλει όλα τα media.

Οι Ολλανδικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν να γίνονται βίαιες την περασμένη Κυριακή μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ ως τις 04:30 τα ξημερώματα, με απώτερο σκοπό την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως από την αρχή της πανδημίας ενώ οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε αυστηρό lockdown, οι Ολλανδικές αρχές είχαν λάβει περιορισμένα μέτρα, αποφεύγοντας καθολικό lockdown ή ακόμα και την επιβολή μάσκας προσώπου.

Ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια έκλεισαν από τον Οκτώβριο και μετά στη χώρα, το πρώτο εθνικό lockdown μπήκε σε εφαρμογή το Δεκέμβριο με τα σχολεία και τα μη απαραίτητα καταστήματα να κλείνουν. Το πρώτο αυστηρό lockdown είχε φέρει ήδη έντονες αντιδράσεις, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν το κερασάκι στην τούρτα με τους νεαρούς πολίτες της χώρας να ισχυρίζονται πως καταπατάται η ελευθερία τους.

Οι διαμαρτυρίες μετατράπηκαν σε βίαιο βανδαλισμό όταν οι διαδηλωτές, η πλειοψηφία εκ των οποίων ήταν νέοι, ξεκίνησαν να καταστρέφουν κοντινά κτίρια και οχήματα. Πάνω από 200 άτομα συνελήφθησαν στο Amsterdam και το Rotterdam κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία, ενώ ένα εξεταστικό κέντρο ανίχνευσης COVID-19 στο Urk πυρπολήθηκε.

Η οργάνωση των διαμαρτυριών ξεκίνησε από ορισμένες μεγάλες πόλεις της Ολλανδίας όπως το Eindhoven και το Amsterdam, που οδήγησε στη διάδοση αυτού του συναισθήματος σε μικρότερες πόλεις των οποίων οι κάτοικοι ένιωσαν πως ‘είναι η σειρά τους να αναλάβουν δράση’.

Εν τω μεταξύ, από την έναρξη της πανδημίας, περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ολλανδία. Παρόλα ταύτα, νεαροί κάτοικοι της χώρας δεν παύουν να διαμαρτύρονται και να συνωστίζονται. Δείχνουν κατά κάποιον τρόπο πως δεν τους ενδιαφέρει η προσπάθεια που καταβάλει η χώρα τους για να αποφύγει την αύξηση αυτού του αριθμού. Δεν αντιλαμβάνονται μάλλον πως όσο δεν ακολουθούν και δεν σέβονται αυτούς τους αυστηρούς μεν, προσωρινούς δε περιορισμούς τόσο θα παρατάσσονται.


Αυτό που είναι σημαντικό να κρατήσουμε είναι πως, όπως και να έχει, είτε συμφωνούμε με τα μέτρα είτε όχι, το βασικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να τα τηρούμε. Η ελευθερία μας μπορεί όντως να περιορίζεται, να νιώθουμε καταπιεσμένοι, αλλά αυτό είναι μόνο και μόνο για να διασφαλίζουμε πως θα επανέλθει σύντομα στα χέρια μας.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools