• Σοφία Συρίγου

Τι σημαίνει το τατουάζ σου;


Τι σημαίνει το τατουάζ σου; Μια ερώτηση που συχνά δεν επιδέχεται απάντηση. Ειδικά όταν αυτός που ρωτάει, περιμένει να του ανοίξεις την καρδιά σου και να μιλήσεις για τα παιδικά τραύματα που σε σημάδεψαν τόσο ανεξίτηλα που θέλησες να το αποτυπώσεις στο δέρμα σου με μελάνι.


Το τατουάζ που επιλέγει να κάνει κάποιος, πρέπει να υποδηλώνει κάτι για εκείνον; Έχει κάποιο νόημα, κάποια βαθυστόχαστη σημασία; Μάλλον το σχέδιο πρέπει να’ ναι πολύ σημαντικό για να αποφασίσει κανείς να το έχει ανεξίτηλα στο σώμα του. Πρέπει να είναι υπενθύμιση μιας δύσκολης στιγμής που ξεπέρασε ή αφιέρωμα σε κάποιον που έχασε ή κάποιον που έχει κι αγαπά.

Ή απλά μπορεί να είναι κάτι που του αρέσει πολύ, που θέλει να το βλέπει αποτυπωμένο πάνω του εις τον αιώνα των αιώνων. Είναι η αισθητική του και η αισθητική δεν είναι πάντα βαθυστόχαστη, ή συνταρακτικά πνευματώδης, ούτε είναι απαραίτητο να υποκρύπτει μια βαθύτερη σημασία.

Η λέξη "αισθητική" παράγεται από την "αίσθηση", δηλαδή την εμπειρία που προσλαμβάνουμε μέσω των αισθήσεων. Είναι κάτι που ικανοποιεί το μάτι μας, το γούστο μας και μας φτιάχνει τη διάθεση. Η αισθητική είναι συνυφασμένη με την τέχνη. Και ειδικά στην τέχνη, αναμένουμε πάντα ένα βαθυστόχαστο και βαρύγδουπο νόημα. Ο ρόλος της τέχνης είναι να προκαλεί συναισθήματα. Τα συναισθήματα αυτά, μπορεί να είναι η χαρά και ο ενθουσιασμός που προκαλεί σε κάποιον ένα σκίτσο μόνιμα αποτυπωμένο στο σώμα του μέσω της τέχνης του τατουάζ. Δεν χρειάζεται τα συναισθήματα να είναι δέος και συγκίνηση. Και αυτό είναι εφικτό μεν, δεν είναι το θέμα μας δε.

Πράγματι, αν καθίσουμε και το σκεφτούμε, είναι φορές που επιλεκτικά αρνούμαστε τον άκρως σημαντικό ρόλο της αισθητικής στη ζωή μας. Και μάλιστα, τον αρνούμαστε με πρόφαση τον απόλυτα πνευματώδη εαυτό μας που δεν μπορεί να ανεχτεί να μην υπάρχει ένα βαθύτερο νόημα πίσω από κάποια πράγματα. Πως γίνεται να κάνει κάποιος ένα τατουάζ που θα μείνει μόνιμα πάνω του αν δεν έχει ένα βαθύτερο νόημα; Κι όμως γίνεται αν απλά του αρέσει και τον ευχαριστεί!

Η αισθητική, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωή μας και αυτό φαίνεται από κάθε μας επιλογή. Από την επιλογή συντρόφου, ενδυμασίας, οικιακής διακόσμησης και ούτω καθεξής. Το μάτι μας επιζητά την ευχαρίστηση που προσφέρει η ομορφιά και συνεπώς η αισθητική, η οποία μπορεί να είναι υποκειμενική για τον καθένα, αλλά είναι απόλυτα υπαρκτή.

Εφόσον κάτι μας προσφέρει ευχαρίστηση, μας εκφράζει και ταιριάζει στο δικό μας γούστο και αισθητική είναι αρκετό. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε την αισθητική των άλλων είτε αυτό αφορά τα τατουάζ τους, είτε και οποιαδήποτε άλλη επιλογή. So, roll your eyes and think twice!

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools