• Σοφία Συρίγου

Τι να ΜΗΝ κάνεις στην καραντίνα (αλλά και μετά)


Οι συμβουλές για εποικοδομητική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου που απλόχερα μας προσφέρει η καραντίνα είναι άπειρες. Δημιουργικοί ή μη, θα μας επωφελούσε όλους να ασχοληθούμε με κάτι που πάντα θέλαμε να δοκιμάσουμε ή απλά να εκτιμήσουμε το χρόνο που περνάμε με τις οικογένειες μας, όσοι δηλαδή είναι αρκετά τυχεροί ώστε να έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Βέβαια αυτό το άρθρο δεν αποτελεί οδηγό επιβίωσης στην καραντίνα, ούτε  οδηγό πρωτοποριακών προτάσεων. Είναι θα λέγαμε, ένα από τα πράγματα που θα ήταν θεμιτό να μην κάνει κανείς κατά την καραντίνα (αλλά και μετά από αυτή).

 Και δεν εννοώ τις απαγορεύσεις του Υπουργείου, αφού είναι πλήρως κατανοητές και μη διαπραγματεύσιμες. Σχολιασμό δεν επιδέχονται, και δεν πρόκειται προβώ σε προτροπή με hashtag (#menoumespiti). Επίσης δεν εννοώ τα challenges με παιδικές φωτογραφίες και τραγούδια.


(Δεν έχει φτάσει ακόμη το μυαλό μου σε σημείο να συλλάβει το χιουμοριστικό στοιχείου του παραπάνω “meme”-“αστεία ανάρτηση”.)


Εννοώ τις αναρτήσεις και τα status του τύπου «Πως θα αντέξουν οι άντρες τόσες μέρες στο σπίτι με τη γυναίκα τους;» και «Η καραντίνα και ο κορονοϊός είναι φτιαγμένα από γυναίκες για να μένουν οι άντρες τους σπίτι» που είναι άκρως μη αστεία και φανερώνουν αγνωμοσύνη. Δυστυχώς έχω συναντήσει πολλά τόσο στο facebook όσο και στο instagram. Διερωτώμαι λοιπόν, περίμενες την καραντίνα για να αναρωτηθείς πως θα αντέξεις με τη γυναίκα σου; Οι συνθήκες εγκλεισμού σου δημιούργησαν αυτή την τάση για αστείρευτο χιούμορ ή το διέθετες από πριν;

Οι οικογενειάρχες, αντί να είναι ευτυχείς που τουλάχιστον μέσα στην πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση έχουν τη συντροφιά της οικογένειας τους, παραπονιούνται μέσα από φαινομενικά «αστεία» πόστ για την τύχη τους. Ίσως, προτού ξεσπάσει πανδημία θα έπρεπε να είχαν αξιολογήσει τη σχέση τους με την οικογένεια τους και κατά πόσο αυτή τους ευχαριστεί. Γιατί λύση δεν αποτελεί να μη θες να είσαι με την οικογένεια σου, είτε εν μέσω πανδημίας, είτε κατά τη διάρκεια φυσιολογικών συνθηκών. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους ανθρώπους που συζούν με το έτερο τους ήμισυ και δεν έχουν δημιουργήσει οικογένεια.

«Ένα αστείο δε σηκώνεις;». Ενημερώνω, ότι οι ευτυχισμένοι οικογενειάρχες και οι ευτυχισμένοι σύντροφοι δεν κάνουν τέτοια «αστεία». Αντιθέτως λένε τρεις φορές τη μέρα ευχαριστώ που τουλάχιστον είμαι με την οικογένεια μου για να την φροντίζω και να με φροντίζει. Επομένως, όσοι δυσανασχετούν που θα παραμείνουν με τους συντρόφους τους και τις οικογένειες τους ας ψαχτούν λίγο και όταν με το καλό τελειώσει η καραντίνα ας προβούν στα απαραίτητα μέτρα. Μεταξύ των μέτρων αυτών δεν συμπεριλαμβάνεται η δημοσίευση «αστείων» αναρτήσεων με παράπονα.


Σε ανάλογη περίπτωση, βλέπουμε σε στόρυ με ερωτοαπαντήσεις το παράπονο κι έπειτα την άκρως χρήσιμη και πρωτοπόρα συμβουλή-απάντηση.

Γιατί προφανώς εν μέσω καραντίνας και εθνικής αναταραχής οι γυναίκες οφείλουν να σκεφτούν τρόπους για να τις αντέξουν οι σύντροφοι-σύζυγοί τους. Τι; Δεν το ξέρατε;

Η δική μου ταπεινή πρόταση είναι συλλογικά να σκεφτεί το ανδρόγυνο πως θα περάσουν το χρόνο τους, πως θα διασφαλίσουν να μη βαρεθούν εντελώς ο ένας τον άλλο και πως ΜΑΖΙ θα το ξεπεράσουν. Η ιδέα ότι πρέπει η γυναίκα να πασχίσει για να κρατήσει το ενδιαφέρον της συμβίωσης και πόσο μάλλον του εγκλεισμού, είναι τουλάχιστον απαρχαιωμένη και στερεοτυπική.

Τα δημόσια διαδικτυακά παράπονα με την πρόφαση του «αστείου» αποτελούν το ακριβώς αντίθετο του χιουμοριστικού. Θίγουν τον ίδιο που τα ποστάρει αλλά και τη δική του γυναίκα. Δυστυχώς βέβαια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακόμα και οι ίδιες οι γυναίκες αποδέχονται αυτά τα «αστεία», αλλά αυτό αποτελεί μια άλλη μακροσκελή συζήτηση για το πόσο βαθιά νυχτωμένοι και επηρεασμένοι είμαστε ακόμα και σήμερα από παλιομοδίτικες στερεοτυπικές και πατριαρχικές απόψεις.

So, roll your eyes and think twice.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools