• Χριστίνα Νάνου

THE GREAT TAMMER/Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΜΑΣΤΗΣ


Με αφορμή την sold out μέσα σε λίγες ώρες παράσταση του Δημήτρη Παπαιωάννου THE GREAT TAMMER/Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΜΑΣΤΗΣ, πιστεύω αξίζει να αναφερθώ όχι μόνο στη παράσταση - της οποίας υπήρξα θαυμάστρια- αλλά και στον ίδιο τον σκηνοθέτη.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΜΑΣΤΗΣ, είναι ένα απο τα έργα του Παπαιωάννου που έχει χαρακτηριστεί ως το πιο σκοτεινό. Πριν όμως μιλήσω για τη συγκεκριμένη παράσταση θα ήθελα να αναφερθώ στον ίδιο, ο οποίος έχει καταφέρει-για τα ελληνικά δεδομένα- να προσελκύει ανθρώπους όχι για το έργο του ή για τους χορευτές/ηθοποιούς του, αλλά για εκείνον. ▫ Οι περισσότεροι τον γνώρισαν μέσω της καλοδουλεμένης τελετής έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων που έλαβαν μέρος στην Ελλάδα το 2004, με έντονο το ελληνικό στοιχείο σε κάθε λεπτό. Ο ίδιος ξεκίνησε ως φοιτητής στην Καλών τεχνών και στην συνέχεια προχώρησε στις σπουδές του πάνω στον χορό. Στην πορεία της δταδιοδρομίας του θα δει κανείς σκηνοθετικές συνεργασίες, με το Μέγαρο Μουσικής, με την Χάρις Αλεξίου κ.α. Έργα του οπως η Μήδεια, ο Δράκουλας αλλά και άλλα πολλά είναι δημιουργίες που στάθηκαν σίγουρα ως μικρές επαναστάσεις απέναντι σε μια Ελλάδα όπου ακόμα και σήμερα θεωρεί το θέατρο ως μια αυστηρή μορφή τέχνης με ελάχιστες ευκαιρίες απομάκρυνσης απο κλασσικά διηγήματα και αναζωπύρωσης νέων ιδεών.


Όσον αφορά όμως τη συγκεκριμένη παράσταση την οποία φιλοξένησε το Μέγαρο Μουσικής στις 30 Νοεμβρίου 2019, μπορώ να πω ότι ήταν επιβλητική.


Μιλάμε για ένα έργο που κάνει σκοπό , το κατά πόσο η ανθρώπινη ζωή, μπορεί να ιδωθεί ως ένα εξερευνητικό ταξίδι. Προκαλεί τους θεατές σε μια αναγέννηση, σε μια γήινη αναγέννηση. Ο Παπαιωάννου χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της παράστασης υλικά όπως το χώμα, το νερό, τα σιτηρά, τον πηλό, όλα αυτά για να μας θυμίσει πως όποια και αν είναι η επίγεια διαδρομή, όλοι ξαναεπιστρέφουμε εκεί από όπου πρωτοήρθαμε.Πάντοτε στοιχείο και υλικό δουλειάς για τον Παπαιωάννου θα είναι το ανθρώπινο σώμα στην πρώτη του μορφή. Γυμνό.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools