• Σοφία Συρίγου

Τελικά στο πρώτο ραντεβού ποιος πληρώνει;


Είπα κι εγώ αυτό το όμορφο, κι επιτέλους ηλιόλουστο απόγευμα, να αναστοχαστώ και να τοποθετηθώ σε ένα άκρως αμφιλεγόμενο ζήτημα. Ένα ζήτημα στο οποίο οι απόψεις σίγουρα διίστανται.

Τελικά, ποιος πρέπει να πληρώνει στο πρώτο ραντεβού; Ένας απ’ τους δυο; Και οι δυο; Ο σερβιτόρος; Περνιέμαι για αστεία. Και άραγε, όντως δείχνει κάτι το ποιος θα πληρώσει και το αν ο άλλος θα κάνει την κίνηση;

Ορισμένοι υποστηρίζουν την άποψη πως στο πρώτο ραντεβού πληρώνει ο άντρας. Τέλος. Και πράγματι την ασπάζονται πολλές γυναίκες και ακόμα περισσότεροι άντρες. Είναι μια κίνηση ευγένειας ή σεβασμού, είναι μέρος του savoir vivre. Όμως, μήπως για κάποιους είναι και ένδειξη κύρους; Ή ανωτερότητας; Μήπως θέλουν να δείξουν ότι είναι γενναιόδωροι ή να διαβεβαιώσουν ότι δεν είναι τσιγκούνηδες; Μήπως είναι συναλλαγματική πράξη και περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα;

 Ή απλά είναι ευγενικοί κι εγώ παριστάνω το συνήγορο του διαβόλου ;

Το να πληρώνει ο άντρας αποτελεί έναν άγραφο κανόνα. Έναν τόσο βαθειά ριζωμένο κανόνα μάλιστα, που το αντίθετο θεωρείται πρωτοποριακή άποψη. Οι άγραφοι κανόνες δεν είναι απαραίτητα κακοί ή απαρχαιωμένοι, απλά προέρχονται από μια παλαιότερη εποχή με διαφορετικά δεδομένα. Μια εποχή όπου οι γυναίκες δεν εργάζονταν καν και το να δεχτούν το κέρασμα δεν ήταν συζητήσιμο, ήταν αυτονόητο. Σήμερα όμως, εν έτη 2020, θα λέγαμε ότι είναι ένα κατάλοιπο του μακρινού παρελθόντος. Ένα κατάλοιπο που πολύς κόσμος εξακολουθεί να υποστηρίζει, κι ενδεχομένως το έχει συνδέσει με μια πράγματι ευγενική και ιπποτική χειρονομία, άξια εκτίμησης κι όχι με μια απαρχαιωμένη επίδειξη την ανδρικής ισχύος.

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχει και η αντίληψη πως στο πρώτο ραντεβού πρέπει ο λογαριασμός να διαιρείται δια 2. Άλλωστε εφόσον είμαστε όλοι (ελπίζω) υπέρμαχοι της ισότητας, δεν μπορούμε να είμαστε μόνο όταν μας συμφέρει. Και συγκεκριμένα όταν συμφέρει την τσέπη μας. Δυο άγνωστοι αντίθετου φύλου βγαίνουν πρώτη φορά έξω δίχως να έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Δεν χρωστάει τίποτα ο ένας στον άλλο, δεν έχει καμία απαίτηση ο ένας από τον άλλο. Είναι ισότιμοι κι ανεξάρτητοι.

Σεβόμενη τις δυο προαναφερόμενες και πολύ υπαρκτές οπτικές, θα διαφωνήσω εις διπλούν και θα υποστηρίξω πως πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη και άλλες μεταβλητές πέραν του φύλου. Και για να γίνω κατανοητή είναι σημαντικό να αναρωτηθείς, είτε ως άντρας είτε ως γυναίκα, πέρασα όμορφα στο ραντεβού; Όταν περνάμε ευχάριστα το χρόνο μας με κάποιον, συχνά ως κίνηση προσφοράς κι ευγνωμοσύνης θέλουμε να κεράσουμε. Και σε γενικότερο πλαίσιο, σαν λαός όταν γιορτάζουμε κάτι, μας γεννιέται το αίσθημα της προσφοράς και είναι πράγματι όμορφο και ειλικρινές όταν συνοδεύεται από ανιδιοτέλεια.

Προσωπικά, δεν μπορώ να ενστερνιστώ την άποψη ότι ο άντρας λόγω φύλου οφείλει να πληρώσει. Στο τέλος της μέρας, όλα συνδέονται με τον τρόπο ανατροφής που έχει λάβει ο καθένας. Και βέβαια οι γονείς των γυναικών τις μεγάλωσαν για να γίνουν πριγκιποπούλες. Αλλά αν τις έχουν μάθει να τα περιμένουν όλα έτοιμα και δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κάνουν την κίνηση να πληρώσουν, ε κάτι πάει στραβά. Αν όμως τις ανέθρεψαν κατάλληλα ώστε να γίνουν πριγκιποπούλες, που για να αποκτήσουν το οτιδήποτε, κοπιάζουν γι αυτό, τότε σίγουρα θα κάνουν τουλάχιστον την κίνηση.

Η γενναιοδωρία είναι μεγάλη αρετή για άνδρες και γυναίκες. Και η τσιγκουνιά είναι από αντιερωτική έως ανυπόφορη. Όμως, δεν μπορεί μια γυναίκα να έχει την απαίτηση και να θεωρεί δεδομένο πως ο άντρας θα πληρώσει επειδή είναι άντρας και επειδή τον τίμησε με την μοναδική κι ανεπανάληπτη παρουσία της. Αντίθετα, εάν ένας άντρας θέλει να πληρώσει, δεν σημαίνει πως έχει κάποιον απώτερο σκοπό ή υποτιμά την ισότητα των φύλων. Επομένως, δεν χρειάζεται η γυναίκα να θιχτεί και να του κάνει αναλυτική και εις βάθος διάλεξη περί της ισότητας των φύλων και του σεξισμού εναντίον των γυναικών. Ναι, είναι υπαρκτός ο σεξισμός. Όχι, δεν σημαίνει πως επειδή κάποιος σε κέρασε αυτόματα σε βλέπει υποτιμητικά και θέλει να σε εκμεταλλευτεί, δεν μπορείς να γνωρίζεις τις προθέσεις του. Ίσως απλά είναι ειλικρινής ένδειξη ευγένειας, ένα μικρό «ευχαριστώ» για τον ευχάριστο χρόνο που πέρασε μαζί σου. Το δικό σου «παρακαλώ» μπορεί να είναι σε επόμενο ραντεβού, δεν χάλασε ο κόσμος και δεν έχασες τα δικαιώματά σου. So, roll your eyes and think twice.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools