• Ισμήνη Μαυροειδή

TEDx NKUA: 2020 mission

Τον Απρίλιο του 2020, το TEDx NKUA, επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με ένα σκοπό: Τη διάδοση των ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Ο Γιώργος Κρεκούκιας και ο Γιάννης Καράκασης αποδέχθηκαν «να φέρουν εις πέρας την αποστολή» και με λίγα λόγια μας βάζουν στη θέση τους.

  • Ο Γιώργος είναι 21 ετών και σπουδάζει στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Με όραμα να καινοτομήσει και να εμπνεύσει, βρίσκεται στο τιμόνι του TEDx NKUA 2020 ως Curator.

  • Ο Γιάννης, είναι 21 ετών και φοιτητής του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ. Μοιράζεται ένα κοινό όραμα με το Γιώργο και γι’ αυτό το βρίσκεται στη θέση του Co-Curator.

1. Τι θα ήθελες να πετύχετε φέτος μέσα από το θέμα; Γιώργος: Το φετινό μας θέμα πιστεύω είναι κάτι καινούργιο στα TEDx δεδομένα. Είναι αινιγματικό, αισθητικό και πολυδιάστατο. Σκοπός μας είναι να ενώσουμε την πανεπιστημιακή -και όχι μόνο- κοινότητα, μέσω της αλληλεπίδρασης, του διαλόγου και του προβληματισμού του κοινού. Το θέμα λοιπόν του συνεδρίου μας και οι προεκτάσεις του θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε!

2. Τι κρατάει ενωμένη την ομάδα του TEDx NKUA? Γιάννης: Η ομάδα του 2ου TEDxNKUA αποτελεί μια εθελοντική ομάδα από νέους που επιθυμούν να προσφέρουν σε ένα καινούργιο εγχείρημα της κοινότητας του πανεπιστημίου, στο οποίο φοιτούν. Ο καθένας από εμάς βάζει το μεράκι του και τις ιδέες του για να βοηθήσει σε ένα κοινό όραμα. Το αποτέλεσμα που θα παρουσιάσουμε ανήκει στο κάθε μέλος της ομάδας, η οποία έδωσε παλμό στο φετινό event, ξεκινώντας από την επιλογή του θέματος μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

3. Σε ποιά κριτήρια βασίζεται η επιλογή των ομιλητών; Γιώργος: Η επιλογή των ομιλητών βασίζεται σε μόνο 2 σημαντικά κριτήρια. Πρώτον, να θέλει να μας μιλήσει ο εν δυνάμει ομιλητής… Μην γελάτε, δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται! Δεύτερον λοιπόν και το πιο σημαντικό, να ακούσουμε μία ιδέα, μία ιστορία, έναν προβληματισμό που δεν έχει ξανακουστεί και αξίζει να διαδοθεί. Αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο στην επιλογή μας! 4. Τι αποτύπωμα αφήνει η εμπειρία του εθελοντή διοργανωτή στο TEDx NKUA? Γιάννης: Η θέση του διοργανωτή είναι ένα αρκετά απαιτητικό πόστο, όμως μέσα από αυτή τη θέση έχεις την ευκαιρία να προσπαθήσεις να μεταδόσεις ένα όραμα αρχικά στην ομάδα σου και εν συνεχεία στο κοινό. Έχοντας ξεκινήσει πριν 5 χρόνια το ταξίδι μου στον TEDx χώρο, έχω κερδίσει πολλά και έχω εξελιχθεί ως Γιάννης. Θεωρώ ότι πλέον μου δίνεται η ευκαιρία να εμπνεύσω άλλα άτομα και να τους μυήσω σε μία νοοτροπία που αδιαμφισβήτητα στηρίζω..”Ideas Worth Spreading”.

5. Tι συνεπάγεται η ευθύνη του Curator? Γιώργος: Η ευθύνη του Lead Organizer/Curator είναι διττή θεωρώ. Το ένα της μέρος αφορά την εθελοντική ομάδα και το άλλο τους θεατές. Όσον αφορά την ομάδα, έχει ευθύνη να εμπνεύσει κάθε μέλος της. Δεδομένου πως το TEDx NKUA είναι μία εθελοντική οργάνωση, η κινητήριες δυνάμεις μας είναι η όρεξη και το όραμα. Ευθύνη επομένως του Lead Organizer/Curator είναι να μεταλαμπαδεύσει το όραμα του TEDx NKUA 2020 στην ομάδα και δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε κάθε μέλος να έχει τους δικούς του στόχους, τα δικά του κίνητρα και τα δικά του όνειρα. Από την άλλη όσον αφορά το κοινό, η εύθυνη του είναι να προωθήσει ένα νέο, αυθεντικό, επιστημονικό και «επαναστατικό» περιεχόμενο που πραγματικά θα κάνει τη διαφορά, θα σπάσει τη ρουτίνα, θα κινητοποιήσει το κοινό και θα αλλάξει ένα μικρό κομμάτι μέσα του.

6. Ποιό είναι το ιδανικό αποτέλεσμα για εσένα ως Curator? Γιώργος: Το ιδανικό αποτέλεσμα για εμένα συνίσταται από αυτά που είπα παραπάνω. Μία όμορφη και προσεγμένη εικόνα του αινιγματικού μας θέματος θα δώσει αφορμή σε κοινότητες να βρεθούν στον ίδιο χώρο και να παρακολουθήσουν ομιλίες που έχουν στόχο να τους εμπνεύσουν και να τους προβληματίσουν. Ως αποτέλεσμα θα αλληλεπιδράσουν, θα συζητήσουν και θα προβληματιστούν, με αρκετούς από αυτούς να αξιοποιούν όλα αυτά τα ερεθίσματα γεννώντας κάτι καινούργιο! Και όλα αυτά χάρη στους διορατικούς χορηγούς, τους εμπνευσμένους ομιλητές και τους θαρραλέους, δουλευταράδες και παθιασμένους εθελοντές μας! Προσδοκώ λοιπόν οποιοσδήποτε αναμειχθεί με την φάση TEDx NKUA 2020, είτε θεατής,είτε εθελοντής, είτε ομιλητής, είτε εσύ που τώρα με διαβάζεις, να χρησιμοποιήσει όλα τα ερεθίσματα που πήρε για να γεννήσει κάτι καινούργιο! Γιάννης: Το ιδανικό αποτέλεσμα είναι μέσα από το event να βοηθήσουμε τον attendee να έρθει πιο κοντά στο θεσμό του TEDx και να αντλήσει νέες και καινοτόμες ιδέες μέσα από το περιεχόμενο των ομιλιών. Θέλω στο τέλος εκείνης της ημέρας να δω άτομα προβληματισμένα, αλλά χαμογελαστά και γεμάτα αισιοδοξία. Θέλω στο τέλος εκείνης της ημέρας, περισσότερα άτομα να νιώθουν την ανάγκη να προσφέρουν και να μοιραστούν τις δικές τους ιδέες.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools