• Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου

Τα νεότερα από το μέτωπο της πανδημίας: ο εμβολιασμός και το νέο στέλεχος του κορονοϊού

Τα τελευταία 24ώρα καταγράφονται ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Ενώ είμαστε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του εμβολιασμού στην Ευρώπη - στη χώρα μας καταφθάνουν εντός της εβδομάδας οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer, οι οποίες θα φυλάσσονται σε ειδικά ψυγεία και την Κυριακή ξεκινάει ο εμβολιασμός σε Αθήνα για υγειονομικούς - ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού έκανε την εμφάνισή του, αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία, προκαλώντας αναστάτωση στην ΕΕ και τον ΠΟΥ.


Για την ώρα, οι επιστήμονες καταγράφουν πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού μεταδίδεται 70% πιο εύκολα απ’ ό,τι το στέλεχος που μέχρι στιγμής εξαπλώνεται στην κοινότητα. Η Μεγάλη Βρετανία είναι η χώρα που αυτή η στιγμή αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, με τα δεδομένα να δείχνουν πως το 60% των κρουσμάτων που καταγράφονται στο Λονδίνο αντιστοιχούν σε άτομα που έχουν προσβληθεί από το νέο στέλεχος. Οι εικόνες συνωστισμού στο Λονδίνο τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή την έναρξη της εορταστικής περιόδου και την τότε επικείμενη χαλάρωση των μέτρων ενόψει των γιορτών, έχουν εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα. Ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, μίλησε για τη χειρότερη χρονιά που αντιμετωπίζει η Μεγάλη Βρετανία μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο Υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε πως η διασπορά του κορονοϊού στη Βρετανία είναι εκτός ελέγχου.


Αυτή η νέα εξέλιξη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην ΕΕ, με πολλές χώρες να ακούγεται πως θα κλείσουν τα σύνορά τους μέχρι νεοτέρας με τη Μεγάλη Βρετανία. Η απόφαση πάντως θα πρέπει να είναι κοινή ευρωπαϊκή. Το νέο στέλεχος του κορονοϊού έχει εντοπιστεί επίσης σε Δανία, Βέλγιο και Ολλανδία, ενώ εκτός ΕΕ σε Νότιο Αφρική και Αυστραλία.

Υπάρχει μία σειρά παραγόντων που καθιστούν αυτό το νέο στέλεχος του ιού ανησυχητικό. Το εάν είναι ανιχνεύσιμο από τα τεστ που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή, το εάν αποτελεί πιο τοξικό στέλεχος για τον άνθρωπο και το εάν καλύπτεται από το εμβόλιο, αποτελούν ερωτήματα που θα απαντηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ για τους ειδικούς είναι σχεδόν βέβαιο πως το νέο στέλεχος έχει ήδη εξαπλωθεί στην κοινότητα.


Στην Ελλάδα, οι περιοχές που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο κόκκινο είναι η Δυτική Αττική (Δήμοι Ελευσίνας, Ασπροπύργου & Μάνδρας), καθώς και ο νομός Κοζάνης, για ακόμη μία φορά. Τις τελευταίες ημέρες, μετά και από τον εορταστικό στολισμό της Αθήνας, η αλήθεια είναι πως η κίνηση στο κέντρο της πόλης είναι αυξημένη, και τίποτα δε θυμίζει πως διανύουμε περίοδο lockdown. Αν και τα καταγεγραμμένα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα ακολουθούν πτωτική τάση, παρατηρείται αδικαιολόγητος συνωστισμός και κίνηση στους δρόμους της πόλης. Με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού να αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου ακολουθώντας ηλικιακά πρωτόκολλα, είμαστε ακόμη πολύ μακρυά από την επιστροφή σε μία πιο φυσιολογική κατάσταση, και γι αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Δυστυχώς, για πολλούς αυτό δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό, καθώς εκτός της κίνησης στην πόλη, τις τελευταίες ημέρες και στο γενικότερο πνεύμα των γιορτών, υπάρχουν συνεχείς αναφορές για τα γνωστά πλέον “κορονοπάρτυ” και μαζώξεις εκείνων που είτε δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης, είτε υπέρμετρα αισιόδοξα θεωρούν πως δεν κινδυνεύουν, είτε ανήκουν στις διάφορες τάξεις των συνωμοσιολόγων που αρνούνται την ύπαρξη του ιού και φοβούνται πως με τον επικείμενο εμβολιασμό κάποιος μεγιστάνας της τεχνολογίας θα παρέμβει στην ιδιωτική τους ζωή και θα τους εγκαταστήσει τσιπάκι μέσω του οποίου θα μπορεί να τους ελέγχει.


Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer - BioNTech έχει ξεκινήσει για υγειονομικούς και μέλη του Κογκρέσου. Τη Δευτέρα μάλιστα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Joe Biden, έλαβε την πρώτη δόση μπροστά στις κάμερες. Η διανομή του εμβολίου της Moderna που έλαβε έγκριση πριν από μερικές ημέρες, ξεκινάει επίσης άμεσα.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools