• Ανθή Ζαμπέλη

Stranger Things και Mk UltraΤο Νetflix ανακοίνωσε την κυκλοφορία της 4ης σεζόν του Stranger Things και όλοι κάπως ενθουσιαστηκαμε. Η σειρά αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων ετών με την τελευταία σεζόν να σπάει κάθε ρεκόρ  προσελκύοντας 26,4 εκατομμύρια θεατές μόλις τις τέσσερις πρώτες ημέρες προβολής της. 

 

Οι ερμηνείες όλου του καστ, τα παιδιά-διαμάντια που έκαναν με μεγάλη επιτυχία την πρώτη υποκριτική τους απόπειρα, το καλογραμμένο σενάριο και η σκηνοθεσία είναι σίγουρα οι λόγοι που οδήγησαν στην τόσο μεγάλη επιτυχία αυτής της σειράς επιστημονικής φαντασίας. Ένα στοιχείο όμως που πολλοί αγνοούν είναι ότι παρά τον χαρακτηρισμό της ως science fiction, στην πραγματικότητα η σειρά είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και ιστορίες. Ευτυχώς δεν εννοώ ούτε τα τρομακτικά τέρατα, ούτε τις πύλες που οδηγούν στον απέναντι κόσμο αλλά τον αγαπημένο  χαρακτήρα της Eleven και της ζωής της πριν ενωθεί με την παρέα Will. Η Eleven, όπως διηγείται η σειρά, απήχθη από την μητέρα της και επί χρόνια βρισκόταν στο εσωτερικό του εργαστηριου του Hawkins όπου την είχαν μετατρέψει σε πειραματόζωο και την υπέβαλαν σε απάνθρωπα πειράματα με σκοπό την απόκτηση υπερφυσικών δυνάμεων και την μετατροπή της σε ‘μηχανή εξόντωσης’. 

 

Δυστυχώς η απίστευτη αυτή ιστορία δεν είναι μακριά από τα όρια της πραγματικότητας μιάς και βασίζεται στο πείραμα MK ULTRA που διεξαγόταν από τη CIA από το 1950 έως και το 1973 στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε όταν η CIA, άρχισε να συλλέγει πληροφορίες πως οι αντίστοιχες μυστικές υπηρεσίες της Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης είχαν ήδη ανακαλύψει  τεχνικές ελέγχου του μυαλού και τις εφάρμοζαν στους αιχμαλώτους αμερικανούς στρατιώτες. Με την ελπίδα πως θα ανακαλύψουν και αυτοί τον ‘ορό της αλήθειας’ που θα τους βοηθούσε στις ανακρίσεις Σοβιετικών αιχμαλώτων δίνοντάς τους το προβάδισμα στον Ψυχρό Πόλεμο, ξεκίνησαν να κάνουν φρικτά πειράματα σε ανυποψίαστους πολίτες.

 

Όπως αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας της CIA, John Marks, o στόχος του προγράμματος ήταν ο έλεγχος και ο επαναπρογραμματισμός του μυαλού μέσω της χορήγησης ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με όσα έγγραφα κατάφεραν  να σωθούν, κατά την διάρκεια των 20 χρόνων διεξαγωγής του προγράμματος, ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών και Καναδών πολιτών, πήρε, χωρίς τη συγκατάθεσή του, μέρος στο Mk Ultra. Τα συνήθη θύματα ήταν στρατιώτες, ιερόδουλες, ψυχικά άρρωστα άτομα ακομα και παιδιά, τα οποία συμμετείχαν σε μία σειρά πειραμάτων που περιλάμβαναν ύπνωση, ηλεκτροσόκ, απώλεια των αισθήσεων ή ακόμα και χορήγηση ναρκωτικών ουσιών. Οι πιο συνηθισμένες ουσίες που χρησιμοποιούνταν ήταν το LSD,το PCP, η ηρωίνη, η ινσουλίνη και η χλωροπρομαζίνη. 


Η υπηρεσία είχε διαμορφώσει για αυτό το σκοπό ειδικούς χώρους, όπου χορηγούσε τις ουσίες στα υποκείμενα και ύστερα τα έκλεινε σε λευκά δωμάτια με επάλληλους καθρέπτες  έτσι ώστε να χάσουν την αίσθηση του τόπου και του χρόνου. Σε πολλές περιπτώσεις ασκήθηκε σωματική ή λεκτική βία ενώ έκαναν χρήση και της τεχνικής του ηλεκτροσόκ προκειμένου να αποπροσανατολίσουν το μυαλό τους και να καταφέρουν να καταστήσουν τα θύματα υποχείρια τους. Σε κάποια από τα υποκείμενα χρησιμοποιήθηκε και η ύπνωση ως ένας τρόπος  ελέγχου και προγραμματισμού της μνήμης. Δυστυχώς ο περισσότερος όγκος των σχετικών εγγράφων καταστράφηκε με το πέρας του πειράματος το 1973 και έτσι λίγα στοιχεία ήρθαν στο φως σχετικά με τις πρακτικές  και τον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του προγράμματος. Όσα όμως από τα θύματα επέζησαν και κατάφεραν να ανακαλέσουν τι είχε συμβεί αναφέρουν, πως ύστερα από την τραγωδία που πέρασαν, υπέστησαν απώλεια μνήμης, ψευδαισθήσεις, σχιζοφρένεια και αγχωτικές διαταραχές.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools