• Ρία Παππά

O Spike Lee και το παραδειγματικό "Da 5 Bloods""Our fight is not in Vietnam"Το “Da 5 Bloods” του Spike Lee, δεν θα μπορούσε να φτάσει, σε πιο κατάλληλη στιγμή. Σαν ανάσα δύναμης, η ταινία κατασπαράζει όλα τα χρόνια αδικίας, απέναντι στις Μαύρες ζωές.

Φαινομενικά, η ταινία πρόκειται για ένα πολεμικό δράμα — το οποίο πραγματεύεται την επιστροφή τεσσάρων βετεράνων του «Αμερικάνικου Πολέμου», στο Βιετνάμ. Ο πραγματικός λόγος επιστροφής των βεταράνων και του γιου ενός εξ’αυτών, κρύβεται σε ένα θησαυρό από χρυσό που έχουν αφήσει πίσω αλλά και στην εύρεση των λειψάνων του πέμπτου μέλους της ομάδας, που σκοτώθηκε στον πόλεμο.

Ο θησαυρός λειτουργεί ως σύμβολο, σε μια ταινία που ξεκάθαρα εξιστορεί την ιστορία της Μαύρης Αμερικής αλλά και της συστηματικής εκμετάλλευσης των Μαύρων πολιτών από τις Η.Π.Α. Πραγματεύεται έναν πόλεμο που άφησε πίσω στο Βιετνάμ χιλιάδες ερημωμένους, αλλά και την ιμπεριαλιστική δύναμη μιας χώρας που εσπείρε πόνο και ανέχεια στο διάβα της — διαστρεβλώνοντας κάθε πραγματικότητα.

Στην ταινία αναφέρονται οι σημαντικές προσωπικότητες του Martin Luther King Jr. και του Malcolm X — oι οποίες αναλογίζονται με τον χαρακτήρα του Stormin’ Norman ( Chadwick Boseman), του χαρακτήρα που επισημαίνει συνεχώς την σημαντικότητα της συλλογικής προσπάθειας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Αμερική, παρά το άδικο πρόσωπο της προς αυτούς.Το “Da 5 Bloods” αναφέρεται στις επιπτώσεις ενός πολέμου που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Τα ψυχολογικά απομεινάρια που άφησε στους στρατιώτες, αλλά και τις άδικες αντιλήψεις που έχτισε απέναντι σε άλλες φυλές και εθνικότητες.

Σίγουρα, ο Delroy Lindo είναι αυτός που ξεχώρισε πιο πολύ. Η ερμηνεία του πέρα από ακραία συγκινητική, είναι και εμβληματική. Συμβολίζει την κακομεταχείριση της Αμερικάνικης δύναμης αλλά και τις προσπάθειες της, να βάζει άλλους να κάνουν τις βρώμικες δουλειές.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools