• Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου

Συνεδρίαση του Κογκρέσου μετά τις επιθέσεις στο Καπιτώλιο


Σε συνέχεια των χθεσινών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, με υποστηρικτές του Donald Trump να εισβάλλουν στο κτίριο και να βεβηλώνουν το χώρο και το εσωτερικό της αίθουσας της Γερουσίας, ο τραγικός απολογισμός είναι ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων και άγνωστος αριθμός τραυματιών. Η ένταση εκτονώθηκε λίγο αργότερα και τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή της Ουάσινγκτον, με τις εκκλήσεις της αστυνομίας να διαδέχονται αυτές στα social media για να παραμείνει ο κόσμος στο σπίτι του, καθώς η κατάσταση στην περιοχή θύμιζε εμπόλεμη ζώνη.


Στην ίδια αίθουσα που λίγες ώρες πριν υποστηρικτές του Donald Trump και της γραμμής περί “κλοπής των εκλογών” απαξίωναν με περίσσιο θράσος τις αξίες και τα όργανα του δημοκρατικού πολιτεύματος, συνεχίστηκε παρά τις αντιξοότητες η συνεδρίαση της Γερουσίας για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, της εκλογής δηλαδή στην Προεδρία του Joe Biden. Πληθώρα Ρεπουμπλικανών διαχώρισαν εξ αρχής τη στάση τους από αυτή του Donad Trump, και με την επανεκκίνηση της συνεδρίας επικύρωσαν το αποτέλεσμα, συγκροτώντας έτσι μαζί με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους ένα κοινό μέτωπο κατά της παράνοιας και της ευθείας απειλής στη Δημοκρατία τους που διαδραματίστηκε υπό μορφή show. Στο μεταξύ, αργά το βράδυ έγιναν γνωστές οι πρώτες παραιτήσεις από το προσωπικό του Λευκού Οίκου, ενώ τα διεθνή μέσα αναφέρουν μία εκτεταμένη προσπάθεια από μεριάς Trump να πείσει μέλη του ρεπουμπλικανικού κόμματος να μην επικυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.


Παράλληλα, αργά χθες το βράδυ ξεκίνησε συζήτηση για την εφαρμογή της 25ης τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ, με βάση την οποία ο Αντιπρόεδρος μπορεί να αναλάβει προεδρικά καθήκοντα, απαλλάσσοντας τον Πρόεδρο από αυτά, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η περίπτωση που ο Πρόεδρος κριθεί από τον Αντιπρόεδρο και την πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου ως ακατάλληλος. Με την ορκωμοσία του Joe Biden να βρίσκεται λιγότερο από δύο εβδομάδες μακρυά, αυτή η κίνηση θα ήταν ενδεικτική της επικίνδυνης στάσης του Donald Trump και του πόσο πραγματικά ακατάλληλος είναι για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.


Η επίθεση στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του απερχόμενου Προέδρου, μία οργανωμένη εξέγερση κατά της Δημοκρατίας της χώρας τους και των θεσμών της, ξεπέρασε κάθε όριο, αποκαλύπτοντας έναν πραγματικό αξιακό ξεπεσμό, ο οποίος ξεκινάει από τη συμπεριφορά και το σεβασμό που (δεν) έχει επιδείξει στους δημοκρατικούς θεσμούς αυτά τα τέσσερα χρόνια προεδρίας του ο ίδιος ο Donald Trump. Το ότι οι υποστηρικτές του πραγματοποίησαν οργανωμένη επίθεση με χαρακτηριστικά τρομοκρατίας στο ίδιο το Καπιτώλιο, αντανακλά τα πιστεύω και τον αξιακό κώδικα του Προέδρου που υποστηρίζουν, ο οποίος στο μόνο που διαφέρει από τους ντυμένους ως σάτυρους τρομοκράτες που περήφανοι φωτογραφίζονταν στη θέση του Προέδρου της Γερουσίας και καθώς προκαλούσαν καταστροφές στο κτίριο, είναι τα μηδενικά στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και το ακριβό του κοστούμι. Ένας εξαγριωμένος προνομιούχος άνδρας, που αντιδρά σαν κακομαθημένο παιδί, επειδή δεν έγινε το δικό του, και επικροτεί τη βία. Πολύ διαφορετική από τη "βία" που ο ίδιος άνδρας έβλεπε και επέκρινε μερικούς μήνες πριν, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του George Floyd, και που τότε άνθρωποι που φώναζαν για το δικαίωμά τους στη ζωή, κινδύνευαν να πυροβοληθούν, μόνο και μόνο επειδή το χρώμα του δέρματός τους ήταν πιο σκούρο από αυτών που χθες επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools