• Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου

Σημεία από τη συνέντευξη τύπου Δένδια - ΤσαβούσογλουΟ Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες στην Άγκυρα στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ήταν ομολογουμένως τουλάχιστον ασυνήθιστη, με τον Έλληνα Υπουργό να απευθύνεται στον κ. Τσαβούσογλου απολύτως ειλικρινά σε σχέση με την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και την οποία όπως ευθέως είπε, προκαλεί η Τουρκία.


Ήταν ίσως η μοναδική συνάντηση στην ιστορία των δύο κρατών, όπου τα πράγματα ειπώθηκαν με αφοπλιστική ειλικρίνεια από την ελληνική πλευρά, σχεδόν απαλλαγμένα από το περιτύλιγμα της διπλωματικής γλώσσας που χαρακτηρίζει τέτοιου είδους περιστάσεις. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών απέρριψε την συμβατική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο κ. Τσαβούσογλου αρχικά και αναφέρθηκε σε όλα τα σημεία αγκάθια των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης. Οι άνευ προηγουμένου μιντιακές επιθέσεις της Τουρκίας προς στην Ελλάδα, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η ανοιχτή αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης και η καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας από την Τουρκία, τέθηκαν στο τραπέζι ανοιχτά από το Νίκο Δένδια, κίνηση που όπως φάνηκε δεν περίμενε ο Τούρκος ομόλογός του.


Μεταξύ των όσων συζητήθηκαν, ο Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφή την ενότητα και την απόλυτη ταύτιση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακυρώνοντας την προσπάθεια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να “διαχωρίσει” τη χώρα μας από τη μεγάλη της Ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως “το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους” και τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί υπερήφανο μέλος της, γεγονός που η Τουρκία βολικά πολλές φορές αγνοεί. Η παρουσίαση των ευρωτουρκικών ζητημάτων ως ελληνοτουρκικών από την Τουρκία με σκοπό την αποδυνάμωση της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν μπορεί πλέον να γίνει δεκτή σε κανένα επίπεδο, μετά και από την αυστηρή απάντηση του Έλληνα Υπουργού. Η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια ήταν ξεκάθαρη, καθώς αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε πως η Ελλάδα είναι κομμάτι του και όχι κάποιο ξένο μέρος, όπως άφησε να εννοηθεί ο Τούρκος Υπουργός.


Ο Νίκος Δένδιας τόνισε παράλληλα, πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Τουρκία και πως θέλει αυτή να αποτελέσει μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, όμως αυτό δεν προβλέπεται όσο η Τουρκία δε συμμορφώνεται σε μία σειρά κανονισμών - όσο συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις σε Μεσόγειο και Αιγαίο και όσο συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα. Ο σεβασμός στο Δίκαιο της θάλασσας, το οποίο η Τουρκία αγνοεί συστηματικά, αποτελεί επίσης βασικό πυλώνα για την ένταξή της στην Ευρώπη, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.


Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα, με την απάντηση από το Νίκο Δένδια να είναι αποστομωτική και να μην αφήνει περιθώρια ερωτηματικών και αμφισβήτησης. Αναφερόμενος στα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020 και στην εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από την κυβέρνηση Ερντογάν, ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά πως “δε θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα” για το μεταναστευτικό.


Εκτός των άλλων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην - όπως επιμένει η Τουρκία να την αποκαλεί - “τουρκική μειονότητα” στην Ελλάδα, με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να επαναφέρει στη συζήτηση τον ορθό - εκτός των άλλων και νομικά - όρο “μουσουλμανική μειονότητα”, τον οποίο εξ άλλου η Τουρκία έχει δεχθεί συνυπογράφοντας τη συνθήκη της Λωζάνης. Οι εντυπώσεις που θέλησε να δημιουργήσει για ακόμη μία φορά η Τουρκία μιλώντας για “τουρκική μειονότητα”, ακυρώθηκαν απευθείας.


Ως προς το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών, το οποίο έθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως ο στρατός παραμένει στα ελληνικά νησιά, διότι προφανώς αυτά βρίσκονται υπό κάποια απειλή. Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να επενδύει χρήματα στο στρατό όταν υπάρχει λόγος, αλλά και το ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί τη θέση της Ελλάδας, όπως και τους τρόπους λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή ως μεγάλη επιτυχία από την ελληνική πλευρά, με το Νίκο Δένδια να πραγματοποιεί το μέχρι πρότινος αδιανόητο σε διπλωματικό επίπεδο: το να μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στη γειτονιά μας, ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του. Αναφερόμενος στη θέληση της Ελλάδας να στραφούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μία επιτέλους θετική κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχώρηση στις θέσεις της, ο Νίκος Δένδιας έθεσε τα ζητήματα στη ρεαλιστική τους βάση, με στοιχεία που δεν επέτρεψαν στην τουρκική πλευρά να αρνηθεί τα προβλήματα που προκαλεί, και που ανάγκασαν τον κ. Τσαβούσογλου μέχρι και να αναφερθεί στη δημοκρατικότητα της Τουρκίας.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools