• Ρία Παππά

Reset.H δολοφονία του George Floyd, δικαίως επέφερε αντιδράσεις και πορείες ενάντια στην συνεχή αστυνομική βία. Από πολλούς αποδοκιμάστηκαν, χαρακτηρίζοντας τες βιαίες και αχρείαστες — ενώ η αλήθεια βρίσκεται στην απέναντι όχθη, εκεί που οι Μαύρες ζωές δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο σκιές.

Γνωστή παραγωγός του BBC Radio 1, Clara Amfo, σε έναν ανέλπιστα συγκινητικό λόγο, ανέφερε πως είναι να είσαι Μαύρη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πως είναι να θέλουν όλοι να πάρουν και να απολαύσουν από την τέχνη σου και εσένα ως προσωπικότητα να σε αγνοούν.

Ως Λευκή και προνομιούχα, οι εμπειρίες μου με τον ρατσισμό είναι μηδαμινές εως ελάχιστες. Ποτέ το χρώμα του δερματός μου δεν ήταν εμπόδιο.Όμως για πολλούς δίπλα μου, είναι. Το κίνημα του Black Lives Matter υπογραμμίζει το πως οι Μαύρες ζωές πάντα περνούσαν στο περιθώριο. Μόνο το 2019, οι αριθμοί φυλάκισης για Μαύρους εφήβους έπεσαν, σε σύγκριση με τους Λευκούς. Στις Η.Π.Α η άδικη φυλάκιση Μαύρων πολιτών, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Ένα φαινόμενο το οποίο θεσμοθετημένα και συστημικά, στηρίζει μορφώματα όπως τον ρατσισμό και τον φυλετικό διαχωρισμό.

Το να εθελοτυφλούμε σίγουρα δεν προσφέρει σε αυτή την σημαντική συζήτηση. Στην συζήτηση του πως μπορούμε συμβιωτικά και συσπειρωμένα να απαλλαχθούμε απο ιδέες οι οποίες δεν επιτρέπουν σε όλο το κοινωνικό σύνολο, να ζήσει έτσι όπως του αξίζει. Σίγουρα, είναι μια δύσκολή συζήτηση και ένας δύσκολος αγώνας, αλλά η επιλογή του να μην παίρνουμε θέση, είναι κάτι υπέρμετρα κοστοβόρο και κάτι που υπερδιογκώνει το πρόβλημα. Δεν μπορούμε πλέον να χρεώνουμε άδικα ζωές, οι οποίες συναντούν τον ρατσισμό σε όλα τα φάσματα της καθημερινότητας τους.

Στο εξαιρετικό βιβλίο της “Why I’m No Longer Talking To White People About Race,” η δημοσιογράφος Reni Eddo-Lodge, εξηγεί με παραδείγματα το πως η συζήτηση περι ρατσισμού και φυλετικού διαχωρισμού, κάνει έναν συντριπτικά μεγάλο αριθμό Λευκών να νιώθουν άβολα με αποτέλεσμα εκείνοι να μην προσπαθούν να ακούσουν. Σε αυτό, μιλάει για το “white denial” δηλαδή το πως οι Λευκοί αρνούνται κάθε ύπαρξη ρατσισμού αγνοώντας την τρομακτική πραγματικότητα γύρω τους. Το συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζει εν γένει την ιστορία μιας χώρας ( Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτή την περίπτωση) η οποία έχει επωφεληθεί με το να χρησιμοποιεί Μαύρους αλλά και ανθρώπους άλλων μειονότητων, για να κερδίζει πολέμους και να αντιμετωπίζει έχθρους, χωρίς όμως να αναγνωρίζει την συνεισφορά τους.

Η αλήθεια και η αλλάγη βρίσκεται στην κινητοποίηση, η χρήση του διαδικτύου έχει βοηθήσει στο να μαζευτούν φωνές και απόψεις από κάθε γωνιά του πλανήτη και να απαιτήσουν δικαιώματα, τα οποία ακόμα και το 2020, για κάποιους είναι αμφίβολα. Όταν οι πορείες τελειώσουν — δεν σημαίνει πως πρέπει να τελειώσει και η εμπρακτή προσπάθεια όλων μας.

Παρακάτω ακολουθούν σύνδεσμοι οι οποίοι υπάρχουν για καθοδηγήσουν την πολύτιμη βοήθεια όλων:

https://bailfunds.github.io/ : Τα Bail Funds, δέχονται συνεισφορές για τις εγγυήσεις αποφυλάκησης διαδηλωτών

https://blmsites.carrd.co/ : Άλλο ένα χρήσιμο συνονθύλευμα από συνδέσμους για οργανώσεις που μαζεύουν υπογραφές αλλά και δωρέες

https://www.change.org/p/mayor-jacob-frey-justice-for-george-floyd?recruiter=false&utm_source=share_petition&utm_medium=twitter&utm_campaign=psf_combo_share_initial&utm_term=psf_combo_share_abi&recruited_by_id=ec823ad0-a517-11ea-82eb-871a14784589 : Σύνδεσμος στον οποίο συλλέγονται υπογραφές για την επιζήτηση δικαιόσυνης για τον αδικοχαμένο George Floyd

https://blmovement.shop/ : Σύνδεσμος ο οποίος εξηγεί την ιστορία του κινήματος του Black Lives Matter

https://blacklivesmatters.carrd.co/ : Σύνδεσμος ο οποίος αναφέρει τρόπους μέσω από τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμα και από την Ευρώπη.

https://docs.google.com/document/d/1wRVg0uCs00sltK97NvOgnRZsco1J3poumf5EThAalx4/edit : Πρότυπο e-mail που μπορούμε να στείλουμε σε φορείς για την επιζήτηση δικαιοσύνης, για τον άδικο χαμό της Βρετανίδας οδηγού τρένων Belly Mujinga.

Τα e-mail τα στέλνουμε στις παρακάτω διευθύνσεις: (patrick.Verwer@gtrailway.com)( cortesmanuel@hotmail.com )

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools