• Βασιλική Χύτα

Πώς να αποκτήσεις σώμα για την παραλία σε έναν μήνα!


© Olga Roussou

Καθημερινά οι γυναίκες δέχονται πολύπλευρες πιέσεις από την βιομηχανία προκειμένου να αγγίξουν την τέλεια εικόνα. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν εκατομμύρια άρθρα κι έχουν στηθεί εκατοντάδες καμπάνιες για το πώς θα αποκτήσουμε το κατάλληλο σώμα ώστε να βγούμε στην παραλία. Έχει προωθηθεί η αντίληψη ότι η παραλία είναι ένας χώρος στον οποίο θα πρέπει να εντυπωσιάσουμε με το αψεγάδιαστο κορμί μας. Συχνά λοιπόν το καλοκαίρι μαζί με την ζέστη έρχεται και η ανησυχία για το πώς θα πάμε στη θάλασσα.


Η ανησυχία αυτή οδηγεί πάρα πολλούς ανθρώπους και κυρίως γυναίκες στην αποχή από την θάλασσα καθώς δεν αισθάνονται άνετα με το σώμα τους. Πολλές από αυτές ακόμα κι αν καταφέρουν να πάνε στη θάλασσα καταλήγουν να κάνουν το μπάνιο τους γεμάτες αρνητικές σκέψεις και ανασφάλειες. Πόσο λογικό είναι όμως να στερείται κανείς αυτή την απόλαυση επειδή έχει επικρατήσει η άποψη ότι για να χαρεί την θάλασσα θα πρέπει να έχει ένα «όμορφο» σώμα με βάση τα πρότυπα της κοινωνίας;


Σκεφτείτε μία γυναίκα η οποία πρόκειται να ζήσει για 80 χρόνια. Η γυναίκα αυτή θα παρατηρήσει έντονες μεταβολές στο σώμα της μπαίνοντας στην εφηβεία περίπου στα δώδεκα της χρόνια. Στη συνέχεια αν επιλέξει να φέρει στον κόσμο τα παιδιά της, το σώμα της θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο για να επανέλθει μετά από κάθε τοκετό. Μεγαλώνοντας, το δέρμα της θα χάνει προοδευτικά την ελαστικότητα του και δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Η πορεία της ζωής θα χαράξει επάνω της ραγάδες, ρυτίδες, σημάδια, κυτταρίτιδα και πανάδες.


Άρα λοιπόν η γυναίκα αυτή στην πραγματικότητα θα έχει το σώμα που προστάζει η δυτική κοινωνία για λίγα μόλις χρόνια. Το σώμα της θα βρίσκεται στην «καλύτερή» του εκδοχή για ελάχιστο καιρό σε σχέση με αυτόν που πρόκειται να ζήσει. Αν η γυναίκα αυτή ντρέπεται να βγει στην παραλία καθώς το σώμα της δεν είναι όπως νομίζει ότι θα έπρεπε, τότε θα περάσει τα περισσότερα καλοκαίρια της ζωής της αποφεύγοντας ένα από τα πιο όμορφα και απλά πράγματα: το μπάνιο της στην θάλασσα.


Φανταστείτε τώρα ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο προωθείται συνεχώς το εύσωμο σώμα. Έναν κόσμο στον οποίο τα παραπανίσια κιλά έχουν ταυτιστεί απόλυτα με την θηλυκότητα ή την αρρενωπότητα. Στον κόσμο αυτό οι βιομηχανίες κατασκευάζουν ολοένα και περισσότερα προϊόντα ώστε κάποιος να αποκτήσει τις «σωστές» καμπύλες, να βάλει μερικά κιλάκια ενόψει καλοκαιριού και να αποκτήσει όση περισσότερη κυτταρίτιδα μπορεί. Στα εξώφυλλα υπάρχουν μόνο παχουλά σώματα και θεωρείται κανείς πιο άξιος και επιτυχημένος λόγω του αυξημένου του σωματικού βάρους. Ένας κόσμος στον οποίο αν δεν είσαι ευτραφής δεν θεωρείσαι ελκυστικός και οι ατέλειες θεωρούνται «must» για την εμφάνιση κάθε γυναίκας στην παραλία.


Θα ανησυχούσε έστω και ένας άνθρωπος που έχει κάποια ή όλα τα παραπάνω για την αποδοχή του σώματος του αν ζούσε στον κόσμο αυτό; Αν όλα αυτά από τα οποία σήμερα πασχίζουμε να απαλλαγούμε θεωρούνταν θεμιτά, ποιος από εμάς θα ήθελε να τα αλλάξει;


Στην πραγματικότητα ο λόγος που θέλουμε μανιωδώς να απαλλαγούμε από τις ατέλειες μας είναι γιατί έχουμε πειστεί ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Θεωρούμε δηλαδή αντιαισθητικό οτιδήποτε βλέπουμε γύρω μας να πλασάρεται ως τέτοιο. Μας ενοχλούν λόγου χάρη η κυτταρίτιδα και οι ρυτίδες γιατί κατακλυζόμαστε από διαφημίσεις προϊόντων και μεθόδων για το πώς να απαλλαγούμε από αυτές.


Εν έτη 2020 υπάρχουν προϊόντα μαυρίσματος για να εφαρμόσεις πριν βγεις στην παραλία ώστε να φαίνεσαι ήδη μαυρισμένη. Παρά τα άλματα της κοινωνίας σε θέματα της αποδοχής σώματος, υπάρχουν εταιρείες αυτή τη στιγμή που προσπαθούν να σε πείσουν ότι χρειάζεται να απλώσεις κάτι πάνω σου ώστε να χάσεις το φυσικό σου χρώμα και να δείξεις στον κόσμο ότι μαύρισες ενώ δεν έχεις βγει ακόμα στον ήλιο.


Συχνά οι άνθρωποι μπερδεύουμε το υγιές σώμα με το αψεγάδιαστο σώμα! Ξεκινάμε να ασχολούμαστε με την υγιεινή διατροφή γιατί όλοι λίγο πολλοί ξέρουμε ότι επηρεάζει την υγεία μας, και καταλήγουμε σε ένα ατέρμονο παιχνίδι τελειότητας. Ξαφνικά το «τρώω φρούτα για να είμαι υγιής» μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε «κάνω στερητικές δίαιτες γιατί δεν αντέχω να βγω στην παραλία με παχάκια»! Οι περισσότερες ανησυχίες που κινούνται γύρω από το «πως θα βγω στην παραλία», δεν σχετίζονται καν με την υγεία αλλά όπως ήδη αναφέραμε με τις ατέλειες.


Ίσως είναι μια καλή εποχή ώστε όλα αυτά να σταματήσουν να ασκούν τόσο μεγάλη επιρροή στην καθημερινότητά μας. Όπως ήδη θα καταλάβατε ο τίτλος του άρθρου είναι παραπλανητικός! Βλέπετε, δεν χρειαζόμαστε έναν μήνα για να καταφέρουμε να φτιάξουμε σώμα για την παραλία αλλά περίπου ένα λεπτό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πάρουμε το σώμα μας και να το πάμε στην παραλία.


Η συμβουλή μου: Η παραλία δεν είναι ένας χώρος για να αποδείξουμε το οτιδήποτε. Έχουμε το δώρο της ζωής κι η θάλασσα είναι μέρος αυτού του δώρου. Σε κανέναν δεν αξίζει να την στερεί από τον εαυτό του επειδή πιστεύει ότι θα έπρεπε να ντρέπεται για κάτι επάνω του. Πηγαίνετε στη θάλασσα! Ακόμα κι αν δεν νιώθετε 100% καλά με τον εαυτό σας, κάντε αυτό το βήμα. Νιώστε τον ζεστό ήλιο στο δέρμα σας, παίξτε στο νερό και χαρείτε ένα από τα ομορφότερα πράγματα του καλοκαιριού. Αξίζει σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως. Εξάλλου με το να αρνούμαστε να πάμε στη θάλασσα είναι σαν να κάνουμε την παραδοχή ότι ένα τέτοιο μέρος αξίζει μόνο σε αψεγάδιαστους ανθρώπους. Θα λέγατε σε έναν αγαπημένο σας άνθρωπο: «Δεν σου αξίζει να πας στην θάλασσα, έχεις ραγάδες (ή κυτταρίτιδα ή παχάκια ή οτιδήποτε άλλο);» Αν όχι, μην το λέτε ούτε στον εαυτό σας. Καλές, ανέμελες βουτιές!

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools