• Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου

Πρόσωπα και στιγμές από την ορκωμοσία του 46ου Πορέδρου των ΗΠΑ, Joseph Robinette Biden Jr.


Η ορκωμοσία του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, και της Kamala Harris, ως 49η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν πραγματικά πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες αντίστοιχες τελετές. Η υγειονομική κρίση δεν επέτρεψε την παρουσία κοινού, πέραν 1000 προσκεκλημένων, ενώ οι αρχές αλλά και η ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος κάλεσαν τους Πολίτες να μην παραστούν στην Washington, D.C. - υπό την απειλή της έξαρσης του κορονοϊού -, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα πλημμύριζε από Αμερικανούς που θα συγκεντρώνονταν για να υποδεχθούν το νέο Πρόεδρο.


Εκτός των εμφανών αυτών αντιθέσεων, η τελετή δεν ήταν και σε τίποτε άλλο ίδια με τις ορκωμοσίες των προκατόχων του Biden, με το συμπεριληπτικό χαρακτήρα της κοινωνίας που θέλει να αποκτήσει, και συνεπώς οφείλει να δομήσει, η σύγχρονη Αμερική, να αποτυπώνεται με έναν αυτόματο τρόπο στα πρόσωπα που συμμετείχαν στην τελετή. Οι εξαιρετικές τους ικανότητες που τους έφεραν στη μοναδική θέση της συμμετοχής τους στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου των ΗΠΑ, αίρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κάθε απόπειρα ρατσιστικών διακρίσεων. Εκτός αυτών, η ιστορική ορκωμοσία χαρακτηρίστηκε και από άλλα σημεία και γεγονότα, σε διαφορετικό μήκος κύματος, τα οποία υπογραμμίζουν πρώτον το ότι η Δημοκρατία και ο σεβασμός στους θεσμούς της αποτελούν μονόδρομο, και δεύτερον την πρόοδο, σε κάθε επίπεδο, που έρχεται στο Λευκό Οίκο μαζί με τους νέους του ενοίκους.


Πρόσωπα και σημεία, λοιπόν, της τελετής ορκωμοσίας του Joe Biden:


Ο ίδιος ο Πρόεδρος: με παρουσία στην πολιτική σκηνή της χώρας του που αγγίζει τα 50 χρόνια, ο Joe Biden είναι ένας ασυνήθιστος άνθρωπος. Μετά από δύο πολιτικές καμπάνιες χωρίς την επιθυμητή έκβαση, το 1988 και το 2008, για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ, μετά από 8 χρόνια που υπηρέτησε τις ΗΠΑ από τη θέση του Αντιπροέδρου, ο Biden δεν το έβαλε κάτω, επιδεικνύοντας πραγματικά ασυνήθιστη επιμονή και πάθος για το στόχο του. Και τα κατάφερε. Αυτή η στάση τον χαρακτηρίζει στη ζωή του, καθώς τα τραγικά κεφάλαια που την έχουν σημαδέψει, δεν τον έκαναν ποτέ να τα παρατήσει, σε κανένα επίπεδο.


Dr. Jill Biden: η νέα FLOTUS, η σύζυγος του Joe Biden είναι μία αφοσιωμένη εκπαιδευτικός, η οποία ως Δεύτερη Κυρία των ΗΠΑ διατήρησε τη δουλειά της, απόφαση πλέον ασυνήθιστη για τις προκατόχους της θέσης της, αλλά και για τις Πρώτες Κυρίες.Kamala Harris: η πρώτη γυναίκα, αφροαμερικανή, ασιατικής καταγωγής πολιτικός, που ορκίζεται Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. “Breaking glass ceiling(s)”, είναι η έκφραση που μπορεί να ανταποκριθεί ίσως καταλληλότερα στη ζωή της νέας VP, η οποία γίνεται η πρώτη πολλών ιδιοτήτων, που βρίσκεται στο πιο ισχυρό γραφείο του κόσμου. Όπως είπε και η ίδια, “σίγουρα όχι η τελευταία”.Douglas Emhoff: ο σύζυγος της VP Harris, και ο πρώτος Δεύτερος Κύριος στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο τίτλος παραμένει δυστυχώς εξίσου ασυνήθιστος και στα περισσότερα κράτη του κόσμου. Εμφανώς συγκινημένος στην ορκωμοσία της συζύγου του, στάθηκε στο πλευρό της καθ΄όλη τη διάρκεια με έναν πολύ ανθρώπινο και γλυκό τρόπο.Eugene Goodman: ο αστυνομικός του Καπιτωλίου, που στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου απώθησε τους εισβολείς από το χώρο της Γερουσίας, έγινε με τη στάση του παράδειγμα ηρωισμού για την αμερικανική Δημοκρατία, της οποίας τους θεσμούς κλήθηκε να προστατεύσει. Του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου, ως ύψιστη αναγνώριση της προσφορά του, και συνόδευσε την Kamala Harris στην τελετή ορκωμοσίας, από τα καθήκοντα της νέα του δουλειάς, ως υπαρχηγός των όπλων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.


Amanda Gorman: η 22χρονη αφροαμερικανή ποιήτρια, που απήγγειλε ποίημά της στην ορκωμοσία. Η Gorman έγινε την Τετάρτη η νεότερη ποιήτρια που συμμετείχε ποτέ σε τελετή ορκωμοσίας Προέδρου των ΗΠΑ, μεταδίδοντας ένα μήνυμα ελπίδας που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται σήμερα η αμερικανική κοινωνία, αλλά και ο κόσμος.Η απουσία του Προέδρου Trump και η στάση του Αντιπροέδρου Pence: ο Donald Trump, ακόμη αρνούμενος να αποδεχθεί την ήττα του, δεν παρέστη στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου, ενώ αποχώρησε νωρίτερα από το Λευκό Οίκο με τη σύζυγό του Melania, λέγοντας πως “θα επιστρέψει”. Με το να μην παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου, ο Donald Trump συνέχισε τη διχαστική ρητορική που χαρακτήρισε την τετραετία της διακυβέρνησής του. Σε άλλο μήκος κύματος, ο πρώην Αντιπρόεδρος Pence, παρέστη στην ορκωμοσία όπως είναι και το λογικό, προσπαθώντας να δώσει την αίσθηση της ομαλής μετάβασης της εξουσίας και βασικά διαχωρίζοντας τη θέση του από αυτή του πρώην Προέδρου.


Η ερμηνεία της Jennifer Lopez: από το μπαλκόνι του Καπιτωλίου, η Λατίνα super star, φώναξε στα ισπανικά “Ένα έθνος, υπό το βλέμμα του Θεού, αδιαίρετο, με ελευθερία και δικαιοσύνη για όλους”, μία στιγμή πραγματικά συγκινητική για την ισπανόφωνη κοινότητα των ΗΠΑ, που καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας βρέθηκε στο στόχαστρο εξωφρενικών επιθέσεων.Η ερμηνεία του εθνικού ύμνου από τη Lady Gaga: η πλέον εκκεντρική Αμερικανίδα καλλιτέχνης, σύμμαχος της LGBTQ+ κοινότητας της χώρας, που έχει επιφέρει πραγματικές αλλαγές και ελπίδα στην κοινωνία με την ίδια της τη στάση, που έχει μιλήσει για όλα τα “άβολα” θέματα που κάθε κοινωνία αποφεύγει να θίξει, όπως τις ψυχικές διαταραχές, έγινε η καλλιτέχνης που ερμήνευσε τον εθνικό ύμνο της χώρας.Τα πρώην προεδρικά ζεύγη, Barack και Michelle Obama, Bill και Hillary Clinton, George και Laura Bush, παρά τις διαφορές και τις πολιτικές αντιπαλότητες, βρέθηκαν να συγκροτούν κοινό μέτωπο υπέρ του Προέδρου Biden, με τις μετέπειτα δηλώσεις των πρώην Προέδρων να επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους.Υ.Γ.: ένα στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο σε ανθρώπινο επίπεδο, είναι οι σχέσεις ζωής που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής. Joe & Jill, Kamala & Douglas, Barack & Michelle, έστρεψαν τα μάτια του κόσμου πάνω τους.  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools