• Ανθή Ζαμπέλη

Pride Month το 2020Ο Ιούνιος είναι ο μήνας εορτασμού του Pride και σε πολλά μέρη του κόσμου γίνονται κάθε χρόνο παρελάσεις, συναυλίες, γιορτές και events για τον εορτασμό της επετείου. Το Pride ξεκίνησε ως επέτειος μνήμης της επίθεσης στο μπαρ Stonewall Inn. Στις 28 Ιουλίου του 1969, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο μπαρ για να πραγματοποιήσουν τις συνηθισμένες συλλήψεις. Εκείνο το βράδυ όμως, οι θαμώνες αντέδρασαν στη βία και τις συλλήψεις και ακολούθησαν επεισόδια έξω από το μπαρ, τα οποία μετατράπηκαν σε διαμαρτυρίες. Περίπου 2000 μέλη της LGTBQ κοινότητας συγκεντρώθηκαν στο σημείο και οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίστηκαν και για τις επόμενες μέρες. Τα μέλη της κοινότητας απαίτησαν επιτέλους τα αυτονόητα, την προστασία τους στον εργασιακό χώρο αλλά και να σταματήσουν οι επιθέσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μέσα σε ένα μήνα σχηματίστηκε και το πρώτο Gay Liberation Form ενώ παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ένα χρόνο μετά έγινε και το πρώτο Pride με τη συμμετοχή 15.000 ανθρώπων που βρήκαν το κουράγιο να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, απαλλαγμένη από το φόβο, τη ντροπή, τη βία και τις διακρίσεις.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με τις παρελάσεις και τους εορτασμούς, ακούγονται και οι φωνές που προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημαντικότητα των γεγονότων προβάλλοντας πολλές φορές προκλητικά επιχειρήματα. Το για ποιο λόγο τα μέλη αυτής της κοινότητας, 50 χρόνια μετά, παρελαύνουν με τα ίδια αιτήματα, απαντάται πολύ εύκολα αν δει κανείς τους αριθμούς που προδίδουν την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι της LGTBQ κοινότητας, εν έτει 2020, ακόμα αντιμετωπίζουν διακρίσεις στη δουλειά, φοβούνται να κρατήσουν το χέρι του συντρόφου του σε δημόσιους χώρους και αποφεύγουν συγκεκριμένα μέρη , φοβούνται να μιλήσουν στους δικούς τους ανθρώπους, δέχονται ακόμα επιθέσεις μίσους, και ακούνε σχόλια όπως αυτό του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας ‘Είναι άνθρωποι της ανωμαλίας και αυτή καταδικάζεται από τη ζωή και την κοινωνία... Ο καθένας που έχει το κουσούρι του δεν μπορεί να το εμφανίζει δημόσια και να μην ντρέπεται’. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την ανάγκη να ακουστούν, να φωνάξουν την αλήθεια τους, να απαιτήσουν ίσα δικαιώματα και να λάβουν την υποστήριξη όλης της κοινωνίας για να μπορέσουν να ζήσουν ελεύθερα και με αξιοπρέπεια.

Φέτος, το 2020 γιορτάζονται τα 50 χρόνια από το πρώτο Pride. Φέτος όμως, το Pride Month είναι διαφορετικό από τις άλλες χρονιές. Σε μία χρονιά που όλος ο κόσμος ζεί πρωτόγνωρες καταστάσεις, τα μηνύματα αγάπης, ισότητας και αλληλεγγύης χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ.

Μπορεί λόγω της πανδημίας να ακυρώθηκαν ή να μεταφέρθηκαν ηλεκτρονικά οι περισσότερες παρελάσεις και events που είχαν σχεδιαστεί, όμως, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, τώρα που η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μία ιστορική καμπή, τα μέλη της LGTBQ δεν έμειναν αμέτοχα. Η κοινότητα κινήθηκε άμεσα για να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Black Lives Matter και να ενισχύσει τις φωνές των εκατομμυρίων διαδηλωτών που μάχονται για δικαιοσύνη και αλλαγή. Μάλιστα το ίδιο το κίνημα #BLM είχε ιδρυθεί από έγχρωμα μέλη της LGTBQ κοινότητας. Την περασμένη εβδομάδα, περισσότερες από 100 LGTBQ οργανώσεις υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία καταδίκαζαν τον ρατσισμό και τη φυλετική βία.

Η επιστολή ανέφερε : Η κοινότητα LGTBQ γνωρίζει για τον αγώνα αντίστασης απέναντι στην αστυνομική βαρβαρότητα και τη βία. Τον Ιούνιο γιορτάζουμε το Pride Month γιατί εν μέρει, είναι φόρος τιμής στην αντίσταση ενάντια στην αστυνομική βία στο Stonewall της Νέας Υόρκης, όταν τέτοια περιστατικά βίας ήταν συνηθισμένα και αναμενόμενα. Τη θυμόμαστε ως μια σημαντική στιγμή που αρνηθήκαμε να δεχτούμε την ταπείνωση και το φόβο και να ζήσουμε, ελεύθερα και αληθινά. Γνωρίζουμε τι σημαίνει να υψώνεις το ανάστημά σου και να μάχεσαι ενάντια σε μια κουλτούρα που σου λέει πως είσαι λίγος, πως η ζωή σου δεν μετράει. Σήμερα, ενωνόμαστε ξανά μαζί σας για να πούμε ξανά ότι #BLackLivesMatter και να αφιερώσουμε τους εαυτούς μας στις πράξεις που απαιτούν αυτά τα λόγια.

Σε μία ακόμα επιστολή τους, αναφέρουν: Τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να θυμόμαστε πως τα πρώτα Pride έγιναν ενάντια στην αστυνομική βία. Αυτή είναι η στιγμή η κοινότητά μας να ακούσει τις κοινότητες που έχουν πληγεί από την βία, να διαμαρτυρηθεί μαζί τους και να τους υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools