• Nafsika Stef

Πικ Νικ Urban Festival: Η επιστροφή των φεστιβάλ στην COVID εποχήΕίναι 28 Αυγούστου, η ώρα 18:30, έχει 32° C και άπνοια.


Αν έχεις επαφή με τη Θεσσαλονίκη, θα γνωρίζεις πως αναπνέει μέσα από τα φεστιβάλ της. Το Πικ Νικ Urban Festival βοήθησε λοιπόν να εορταστεί ευλαβικά το τελευταίο τετραήμερο του καλοκαιριού.


Η ένατη χρονιά που η Ρωμαϊκή Αγορά αξιοποιείται με τον ομορφότερο τρόπο. Άλλωστε, κατά την έννοια του όρου (αγορά< ἀγείρω = συγκεντρώνω) από την αρχαιότητα ο σκοπός της είναι η συγκέντρωση των πολιτών για ανταλλαγή ιδεών. Στην προκειμένη βέβαια, οι παρευρισκόμενοι φεστιβαλιστές ήταν περιορισμένοι για ευνόητους λόγους. Ο χώρος πρώτη φορά οριοθετημένος με σημαιάκια, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. Η αγορά εισιτηρίου έγινε αποκλειστικά διαδικτυακά (με τις περισσότερες μέρες να είναι sold out), ενώ υποχρεωτική ήταν η χρήση μάσκας. Παρόλα αυτά, έβλεπα πολλά μάτια να χαμογελάνε και να μοιράζονται τον ενθουσιασμό μου.


Η ώρα 19:30. Ο προαύλιος χώρος έχει γεμίσει με τραπεζομάντηλα, ψάθες και τάπερ. Ανοίγει τη βραδιά ο Transparent Man, γεμίζοντας την Αγορά ηλεκτρονικές δονήσεις. Ρίγος. Επιστρέψαμε. Μετά από αυτήν την άγονη παύση του ζωντανού καλλιτεχνικού κόσμου, είμαστε πάλι εδώ και κοινωνούμε τέχνη. Κι ας είναι υπό διαφορετικές συνθήκες. Σηκώνω το βλέμμα αριστερά και πλήθος περαστικών έχουν αγκιστρωθεί στα κάγκελα κοιτάζοντας τον προαύλιο χώρο. Στα δεξιά, οι άλλοτε αδιάφορες πολυκατοικίες έχουν γίνει χάλκινες από το ηλιοβασίλεμα και το φεγγάρι ξεπροβάλλει από πάνω τους. Life is good.
Στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι Usurum. Ένα «ανεξάρτητο» συγκρότημα που η μουσική τους αποτελεί κοκτέιλ παραδοσιακού/ έντεχνου τραγουδιού με στοιχεία μοντερνισμού και ίσως ροκ. Ένα συνονθύλευμα γεύσεων και ήχων που δεν ανταποκρίνεται σε καμία ταμπέλα. Πρώτη φορά και οι οχτώ στη Θεσσαλονίκη, μοίρασαν αισιοδοξία, όνειρα αλλά και γλυκιά μελαγχολία.


Οι παρευρισκόμενοι ταξίδεψαν στη συνέχεια με καπετάνιο τον Ερμή. Η κινηματογραφική του μουσική μας κάνει να νοσταλγήσουμε εποχές στις οποίες δεν έχουμε καν ζήσει, να θυμηθούμε ότι το καλοκαίρι το κουβαλάμε πάντα μέσα μας και ότι οι χαρές της ζωής είναι τα μικρά, καθημερινά πράγματα.


Η βραδιά ολοκληρώθηκε επιτυχώς με τη βοήθεια της έβδομης τέχνης. Fofo or Would You Still Love Me, ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Χρήστου Γεωργουδάκη. Μια δουλειά που μας συγκίνησε μιλώντας για την αγάπη κάθε είδους, μικραίνοντας το χάσμα γενεών. Τέλος, προβλήθηκε η ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή, ο Απόστρατος, που απέσπασε τα βραβεία Κοινού και Νεότητας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.Για άλλη μια χρονιά το Πικ Νικ Urban Festival έδωσε τη δυνατότητα σε εγχώριους καλλιτέχνες να μοιραστούν τις δημιουργίες τους με το κοινό της Θεσσαλονίκης, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση και των δύο με έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές και συντελεστές που προσαρμόστηκαν στις ιδιαίτερες συνθήκες και δεν άφησαν το καλοκαίρι του 2020 να περάσει χωρίς ζωντανή μουσική.


Είναι 28 Αυγούστου, η ώρα 23:30, έχει 27° C και πνέει αισιοδοξία.


Υ.Γ: Σε περίπτωση που θέλεις να πάρεις μια γεύση Πικ Νικ, υπάρχει αντίστοιχη λίστα

στο Κασετόφωνο.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools