• Σοφία Συρίγου

Πες έναν καλό λόγο, δεν θα σου κοστίσει τίποτα


Διανύουμε μια εποχή κατά την οποία η αποξένωση είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητα μας. Και αναμφίβολα αυτό ενισχύεται σε περίοδο καραντίνας, όπου ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να υπάρξουμε ιδιαίτερα κοινωνικοί. Ή μπορούμε;

Είχα λοιπόν τον εξής προβληματισμό, πριν ακόμα την είσοδο μας σε αυτό το νέο καραντινάτο τρόπο ζωής. Όταν βλέπουμε κάτι αξιόλογο κι αξιοθαύμαστο σε κάποιον άγνωστο γιατί δεν του το αναγνωρίζουμε λέγοντας το;

 Και για να γίνω πιο σαφής, όταν βλέπουμε μια καλαίσθητη κατ’ εμάς φωτογραφία, που μας προκαλεί θαυμασμό, γιατί δεν μπαίνουμε στον κόπο να κάνουμε ένα θετικό σχόλιο; Ή όταν συναντήσουμε τη δουλειά κάποιου online, όπως για παράδειγμα μιας blogger ή ενός graphic designer ή ενός καλλιτέχνη, που στ’ αλήθεια μας αρέσει και θεωρούμε πολύ ωραίες τις φωτογραφίες και τις δημιουργίες του/της; Ή ακόμα και μια άγνωστη κοπέλα που ακολουθείς καιρό και τρελαίνεσαι να βλέπεις τα στόρυ της γιατί είναι χιουμοριστικά ή γιατί σου φαίνεται πως εάν την ήξερες, ε θα ήσασταν πολύ φίλες. Ακόμα και το να πεις σε κάποιον τυχαίο που είναι στο μπροστά δοκιμαστήριο ότι του πάει πολύ το πουκάμισο που δοκίμασε (όταν ξαναβρεθούμε στη θέση να συναντήσουμε στην ανέμελη βόλτα μας για ψώνια κάποιον τυχαίο).

Τα θετικά σχόλια γιατί τα κρατάμε για τον εαυτό μας εάν πρόκειται για κάποιον άγνωστο, κάποιον «όχι δικό μας»; Θα φανούμε περίεργοι ή ντρεπόμαστε; Φοβόμαστε να μην φανούμε groupies (φανατικοί οπαδοί) ή έχουμε αρκετές φιλίες και μας φτάνουν;

Προσωπικά, πιστεύω πως όλο αυτό συνδέεται με την άποψη, που υποδόρια έχει αναδυθεί τα τελευταία χρόνια, πως το να είσαι αντικοινωνικός είναι cool. Γιατί συνεπάγεται πως είσαι και επιλεκτικός κι επιφυλακτικός στις σχέσεις σου. Και καλά κάνεις, κι εγώ μαζί σου, λίγοι φίλοι και καλοί και όλα τα συναφή. Αλλά όταν όντως βλέπεις κάτι ή κάποιον άξιο επικρότησης και θαυμασμού,(σύμφωνα με το δικό σου γούστο προφανώς, δεν μας ενδιαφέρουν οι αντικειμενικά αξιοθαύμαστοι) είναι πολύ ευγενικό να του το αναγνωρίσεις με ένα όμορφο σχόλιο.

Και φυσικά δεν εννοώ τα σχόλια του τύπου Ya sou koukla από επίδοξους «πέφτουλες» που έχουν πολύ μεγάλη κι απατηλή πίστη στον εαυτό τους (στο πέσιμο τους δηλαδή), αλλά ειλικρινή κομπλιμέντα κι ενδείξεις θαυμασμού. Cool είναι να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο όταν το εννοούμε. Επίσης το να πεις έναν «καλό λόγο», σίγουρα δεν σε κατατάσσει στην λίστα των περίεργων ξένων, ούτε των προκλητικών και σίγουρα όχι των groupies. Αντιθέτως, το δικό σου θετικό σχόλιο μπορεί να φτιάξει τη μέρα του άλλου και φυσικά και τη δίκη σου. Εφόσον το εννοείς και φαίνεται, και συνεπώς βγήκες απ’ τη νόρμα και τον κλειστό σου κύκλο. Η ελαφρώς παραπάνω κοινωνικότητα κάνει καλό όταν συνοδεύεται από ανιδιοτελή ειλικρίνεια.

Και στην τελική, γιατί να μην κάνεις και νέους φίλους ή γνωστούς αμοιβαίας συμπάθειας; Έχεις τουλάχιστον 10 άτομα που ακολουθείς στο Instagram ή έχεις φίλους στο Facebook, κι ενώ σου αρέσει κάτι σε εκείνους όπως η δημιουργική τους φύση ή η δουλειά τους ή ακόμη και τα memes (αστεία-χιουμοριστικά πόστ) που ανεβάζουν, δεν τους το λες. Και θα μου πεις υποχρεωμένος είμαι; Όχι βέβαια! Αλλά σκέψου πως όταν λαμβάνεις ένα κομπλιμέντο από έναν ξένο, το εκτιμάς περισσότερο απ’ ότι από έναν γνωστό σου που ξέρεις ότι σ’ αγαπάει και σε εκτιμάει και είναι θετικά διακείμενος απέναντι σου ούτως ή άλλως. Το εκτιμάς παραπάνω και είμαι βέβαιη. Γιατί ξέρεις ότι δεν θα κάτσει ο άλλος, όντας ένας άγνωστος, να σου σχολιάσει κάτι θετικό και να είναι ψέματα. Ενώ ένας δικός σου άνθρωπος, ενδέχεται μια στο εκατομμύριο να το κάνει. Είτε γιατί δε θέλει να σε στεναχωρήσει, είτε γιατί έχει μια άλλη σκοπιμότητα (φίλοι-φίδια που λέμε).

Αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις καλύτερα να μην πεις τίποτα, λένε. Αλλά άμα έχεις κάτι καλό, εγώ λέω να το πεις. Πρώτον είναι τζάμπα, δεύτερον δεν θα ζημιώσει κανέναν αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσει θετικά συναισθήματα τα οποία και χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα τώρα. Σας προκαλώ λοιπόν όλους, να κάνετε θετικά σχόλια εφόσον πηγάζουν απ’ την καλή σας την καρδιά κι εφόσον όντως έχετε συναντήσει κάτι αξιοθαύμαστο και ντραπήκατε (χωρίς λόγο) να το πείτε. Και μην ξεχνιόμαστε, roll your eyes and think twice!

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools