• Ναυσικά Στεφανίδου

Ωδή στα μικρά βιβλιοπωλεία

Λίγο που φθινοπώριασε, λίγο που μόλις εορτάστηκε η 2η μέρα μικρών βιβλιοπωλείων, είναι αρκετό ως αφορμή για να μιλήσω για τους χώρους αυτούς. Πρόκειται για βιβλιοπωλεία που δεν ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες ή απρόσωπα πολυκαταστήματα αλλά πορεύονται με τον δικό τους ρυθμό. Αγκαλιάζουν τη βιβλιόφιλη κοινότητα και μένοντας ανήσυχα οργανώνουν δράσεις προωθώντας τη λογοτεχνία στην καθημερινότητα των αναγνωστών. Πρόσφατα, γιορτάστηκε η μέρα μικρών βιβλιοπωλείων και πολλά στενά της πόλης ζωντάνεψαν από τις λέσχες ανάγνωσης που δημιουργήθηκαν.

Να χώνεσαι σε ράφια, περίεργος να ανακαλύψεις νέα ή παλιά διαμαντάκια, να πιάνεις κουβέντα με τους βιβλιοπώλες που καταλήγουν σε έναν «καφέ στο όρθιο», να φεύγεις έχοντας πάρει εκτός από ένα βιβλίο, προτάσεις κινηματογράφου, μουσικής και ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Αυτό είναι για ‘μένα τα μικρά βιβλιοπωλεία και στις επόμενες γραμμές θα προτείνω μερικά από αυτά, που δίνουν πνοή στη Θεσσαλονίκη. Κάθε πόλη βέβαια έχει τα δικά της, so be aware.. Είναι οι πιο ζεστές γωνιές απόδρασης από το χάος ( ή και επαφής με αυτό, τώρα που το ξανασκέφτομαι).


Disclaimer: ίσως βρείτε την οπτική μου ρομαντική, αλλά θεωρώ πως τα μικρά πράγματα μέσα στη μέρα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας παροτρύνει την επόμενη φορά που θα περάσετε από ένα μικρό βιβλιοπωλείο να εισέλθετε.ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ


Ίσως πολλοί να μην εκπλήσσεστε, πρόκειται για ένα συνεργατικό βιβλιοπωλείο- καφέ που δύσκολα περνά απαρατήρητο.

Ράφια γεμάτα από βιβλία κλασσικής λογοτεχνίας, μέχρι πρόσφατα πολιτικά μανιφέστα και εκδόσεις νέων ποιητών.


Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες (το όνομα εμπνευσμένο από την ομώνυμη τριλογία του Στρατή Τσίρκα) έχουν υπάρξει για μένα καταφύγιο από το άγχος των υποχρεώσεων, τόπος συνάντησης για καφέ με υπόκρουση Gypsy Jazz, ακόμα και τόπος ανακάλυψης μικρών θησαυρών.

Μία φορά ένας καφές μου εκεί, τυχαία οδήγησε στην παρακολούθηση μιας βιβλιοπαρουσίασης κι έτσι ανακάλυψα ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία ποίησης.ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ


Το Κεντρί βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Θεσσαλονίκης, με ιστορία 30 ετών. Θυμάμαι από μικρή να περνάω από εκεί στις βόλτες με τον παππού μου και να κρυφοκοιτάζω μέσα, έκπληκτη που κάθε τετραγωνικό του ξύλινου αυτού χώρου ήταν καλυμμένο με στοιβαγμένα βιβλία.


Από ποίηση, πολιτικά δοκίμια και φιλοσοφικά έργα, μέχρι πεζογραφία, μυθιστορήματα και κόμικς.

Bonus: τις περισσότερες φορές που έχω βρεθεί εκεί να ψαχουλεύω βιβλία, παίζει στα ηχεία κλασική μουσική ή Χατζιδάκις, συμβάλλοντας ευλαβικά στην ονειροπόληση μου.

ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ


Το Σαιξπηρικόν έχει εμπνευστεί το όνομα του από το Shakespeare and Company, ένα παριζιάνικο ιστορικό βιβλιοπωλείο που δεν έχει ξεφύγει από κανέναν βιβλιόφιλο ή σινεφίλ, καθώς προβάλλεται στην ταινία “Before Sunset” ως τόπος συμπαντικής συνάντησης δύο εραστών από το παρελθόν.

Το βιβλιοπωλείο αυτό, αποτελεί ωδή στην ποίηση. Από λυρικούς ποιητές της αρχαιότητας, καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ποιητές, μέχρι πρωτοεμφανιζόμενα ονόματα της μοντέρνας ποίησης.

Μέσω των δικών τους εκδόσεων, έχω εμπλουτίσει και τα δικά μου ράφια με ποιητική φρεσκάδα. Φυσικά η συλλογή του βιβλιοπωλείου δεν περιορίζεται στην ποίηση, αλλά διαθέτει τίτλους πεζογραφίας, φιλοσοφίας ακόμα και βιβλία αφιερωμένα στην τέχνη.ΟΚΤΑΝΑ


Δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα η Οκτάνα, με μεταχειρισμένα, κατά κύριο λόγο, βιβλία.

Είναι ένα βιβλιοπωλείο που βοηθά το φιλαναγνωστικό κοινό να ταξιδέψει σε δύο παράλληλα σύμπαντα, ένα της ιστορίας που εξελίσσεται και ένα της εποχής του πρώτου κατόχου του βιβλίου. Υπάρχει πληθώρα ειδών και τα βιβλία, παρ’ ότι μεταχειρισμένα, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Η Δήμητρα επίσης, πάντα με καλή διάθεση βοηθά με τις προτάσεις της και στη συνέχεια σε αφήνει να χαθείς στην αναζήτηση.

Επισκέπτομαι πρώτα την Οκτάνα όταν έχω ένα συγκεκριμένο βιβλίο υπόψη, φιλοδοξώντας να συμβάλλω στην οικολογία, την τσέπη μου (ως γνωστόν τα second hand βιβλία έρχονται σε αρκετά μειωμένη τιμή από την αρχική τους) και στην καλύτερη, ίσως είμαι αρκετά τυχερή να κερδίσω και κάποια αφιέρωση από άλλη δεκαετία.  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools