• Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου

Ο αγώνας των υγειονομικών και τα νέα από τα εμβόλια


Ο Joseph Varón είναι ο επικεφαλής γιατρός στο United Memorial Medical Center, στο Houston του Texas, και εδώ και περισσότερες από 260 ημέρες πολεμάει την πανδημία του COVID-19 από την πρώτη γραμμή της μάχης. Θέλοντας να δείξει στον κόσμο την πραγματικότητα που εξελίσσεται μέσα στο νοσοκομείο του, έχει επιτρέψει σε φωτογραφικά πρακτορεία να τον ακολουθούν ακόμη και σε θαλάμους COVID, για να απαθανατίσουν τη μάχη που δίνεται από γιατρούς, νοσηλευτές και τους ίδιους τους ασθενείς για να νικήσουν τη νόσο. Κάπως έτσι, αποτυπώθηκε και το στιγμιότυπο που τα τελευταία 24ώρα κάνει το γύρο του κόσμου.

Go Nakamura/Getty Images, για περισσότερες φωτογραφίες: https://www.instagram.com/gonakamu/?hl=el

Περνώντας έξω από τους θαλάμους COVID την ημέρα των Ευχαριστιών, ο Joseph Varón συνειδητοποίησε πως ένας από τους ηλικιωμένους ασθενείς του ήθελε να βγει από το δωμάτιό του. Ο ηλικιωμένος άνδρας ήταν αναστατωμένος. Έκλαιγε και ήθελε να δει τη γυναίκα του. Είχε έρθει αυτή η στιγμή που κάτι μέσα του έσπασε, όπως συμβαίνει καθημερινά, εδώ και τόσους μήνες σε όλους μας. Μόνο που αυτός ο παππούς, ήταν μόνος του, άρρωστος, μακρυά από την αγαπημένη του σύζυγο, με πολλά χρόνια στην πλάτη του, αποκλεισμένος από την οποιαδήποτε ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία ίσως εδώ και εβδομάδες. Πώς να αισθανόταν άραγε αυτός ο παππούς;


Ο Joseph Varón τον αγκάλιασε σφιχτά, σα να ήταν οικογένειά του. Και η στιγμή απαθανατίστηκε για πάντα. Χωρίς να γνωρίζουν πως εκείνη τη στιγμή γινόντουσαν το φωτογραφικό αντικείμενο του φακού του Go Nakamura - του φωτογράφου του πρακτορείου Getty Images που ήταν εκείνη την ημέρα στο νοσοκομείο - γιατρός και ασθενής μοιράστηκαν μια αληθινή αγκαλιά, δίνοντας ελπίδα ο ένας στον άλλον, αλλά και οι δυο τους σε όλους μας.


Αυτή είναι η δραματική πραγματικότητα με την οποία εδώ και μήνες έρχεται αντιμέτωπο το υγειονομικό προσωπικό ανά τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας, όπως και σε κάθε άλλη χώρα. Οι άνθρωποι οι οποίοι, εκτός από την πρωτοφανή πανδημία, έχουν να αντιμετωπίσουν πολεμικό σκηνικό στο χώρο εργασίας τους, είναι οι σύγχρονοι ήρωες που με τις μπλε και τις άσπρες στολές, εκτός από νοσηλευτές και γιατροί, γίνονται και φίλοι και οικογένεια των ασθενών τους, που νοσηλεύονται μόνοι στους θαλάμους COVID. Εκτός από την αβεβαιότητα, το φόβο για τους δικούς τους ανθρώπους και για τους ίδιους, εκτός των συναισθημάτων που μας κατακλύζουν όλους τους τελευταίους μήνες, οι σύγχρονοι ήρωες πρέπει να αφήσουν τα πάντα πίσω τους όταν κλείνουν την πόρτα του σπιτιού τους για να πάνε στη δουλειά τους και να εκτεθούν στον κίνδυνο από τον οποίο όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούμε να προφυλαχθούμε. "Πρέπει” να μας στηρίξουν όλους, όταν δεν ξέρουμε πώς να στηρίξουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, και γι αυτό δε νομίζω πως θα μπορέσουμε ποτέ να τους ευχαριστήσουμε αρκετά.


Στη φωτογραφία του Go Nakamura ίσως να αποτυπώνεται και η πιο τραγική πλευρά της νόσου COVID-19: η μοναξιά και η αποξένωση. Το να υποφέρεις μόνος, χωρίς κανέναν αγαπημένο σου άνθρωπο στο πλάι σου. Χωρίς να μπορείς να αγκαλιάσεις και να μοιραστείς. Και εάν αυτό είναι δύσκολο για τους υγιείς που παραμένουμε σε καραντίνα, που βρισκόμαστε στην ασφάλεια του σπιτιού μας, που οι τηλεδιασκέψεις έχουν γίνει η καινούρια κανονικότητα, που έχουμε να δούμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες και τους φίλους μας εδώ και πραγματικά πολύ καιρό, δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι για τους ασθενείς, νέους και ακόμη περισσότερο ηλικιωμένους, που απομονώνονται στο θάλαμό τους, πονάνε και δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Που αναζητούν τα χαμόγελα των ανθρώπων του νοσοκομείου πίσω από τις μάσκες τους, και αυτοί, σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, τους τα προσφέρουν απλόχερα ή προσπαθούν να κάνουν τις ημέρες τους πιο ανθρώπινες, όπως έκαναν πριν από λίγες ημέρες οι γιατροί στο Μαμάτσειο Κοζάνης:

Το αισιόδοξο μήνυμα για τους ασθενείς τους, από τους γιατρούς στο Μαμάτσειο

ή το υγειονομικό προσωπικό της Ά Παθολογικλης Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που στόλισαν το δικό τους χριστουγεννιάτικο δέντρο:


Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Ιπποκράτειο

Όταν έχουν δώσει τα πάντα στη μάχη κατά του COVID-19, θα δώσουν και κάτι παραπάνω: θα αγκαλιάσουν, θα ζωγραφίσουν τις στολές τους, θα κάνουν ό,τι μπορούν.


Τα τελευταία νέα από το εμβόλιο


Και ενώ στα νοσοκομεία παγκοσμίως συνεχίζεται η όλο και πιο δύσκολη μάχη κατά της νόσου, μαθαίνουμε ελπιδοφόρα νέα σε σχέση με τα πολυαναμενόμενα εμβόλια κατά του COVID-19. Οι εταιρείες Pfizer, BioNTech και Moderna ηγούνται αυτή τη στιγμή των ερευνών και με πολύ υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας (95% και 94% με βάση τους πιο πρόσφατους ελέγχους) προχωρούν στο στάδιο αδειοδότησης. Οι Pfizer και BioNTech έχουν καταθέσει αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου που αναπτύσσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στις ΗΠΑ το αίτημα έχει ήδη κατατεθεί από τις 20 Νοεμβρίου. Παράλληλα, η Moderna η οποία ανακοινώνει 100% αποτελεσματικότητα του εμβολίου της σε σχέση με την πρόληψη προσβολής από τον COVID-19 σε βαριά μορφή, αιτείται ήδη από τις αρχές της εβδομάδας έγκριση υπό όρους από τον Ευωρπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές. Στο μεταξύ, η εξέλιξη - σταθμός έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία την Τετάρτη ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός στη χώρα.


Τα νέα για το εμβόλιο είναι σαν το φως στο τέρμα του πιο σκοτεινού τούνελ της γενιάς μας. Ωστόσο, το τέρμα αυτό παραμένει μακριά, διότι ακόμη και όταν το εμβόλιο εγκριθεί θα χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Οφείλουμε να μην εφησυχάζουμε και τώρα πρέπει περισσότερο από ποτέ να σεβαστούμε και να τηρήσουμε τα μέτρα. Στο τέλος του μαραθωνίου, πρέπει να αντέξουμε και να μην τα παρατήσουμε. Όταν η γραμμή τερματισμού είναι η επιστροφή σε μια ανθρώπινη καθημερινότητα, δεν μπορούμε να παραδοθούμε λίγο πριν το 42ο χιλιόμετρο.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools