• Μαρία Μετρίδη

Με το πάτημα ενός κουμπιού. Μία ακόμα λύση για την “καραντίνα”.


Χαιρετώ για άλλη μια φορά.

Αυτή τη φορά σου γράφω από το φοιτητικό μου σπίτι. Αποφάσισα οικειοθελώς, όχι να «μπω σε καραντίνα», αλλά να σεβαστώ τις οδηγίες που ανήγγειλε το Υπουργείο Υγείας, να μην ταξιδέψω πίσω στο πατρικό μου για το καλό της οικογένειας μου, να προστατέψω τον εαυτό μου, αλλά και τις πιο ευάλωτες ομάδες, λόγω της ανησυχητικής κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας (και σε όλο τον κόσμο, καθώς μιλάμε για μία πανδημία πλέον), με τον κορωνοιό, covid 19. Δεν θα μπω στην διαδικασία να σου κάνω κήρυγμα για το πώς θα αποφασίσεις να ενεργήσεις σχετικά με αυτό που συμβαίνει, άλλωστε δεν είμαι ειδική, απλά να γνωρίζεις πως όπως κι αν δράσεις, πέραν του εαυτού σου, επηρεάζεις και την ζωή άλλων ανθρώπων γύρω σου, με μαθηματική ακρίβεια. Δεν χάθηκε και ο κόσμος, αν στερηθείς δύο ή τρεις βδομάδες τις βόλτες, τους καφέδες, τα ποτά, τους φίλους και ό,τι συνιστά συναθροίσεις πολλών ατόμων.

Αντιλαμβάνομαι τον πανικό του «τι θα κάνω τόσες μέρες σπίτι μου, μόνος μου ή μόνοι μας», κι εγώ το βιώνω, αλλά καλούμαστε λόγω των συνθηκών να μείνουμε σπίτι και κατ’ επέκταση να βρούμε δραστηριότητες να απασχοληθούμε εντός, ωσότου επανέλθουν τα δεδομένα. Άλλωστε αν το καλοσκεφτείς, έχεις τόσα πολλά να κάνεις και μέσα στο σπίτι, που συνήθως τα αμελείς και εσύ κι εγώ καθημερινά. Δες το λίγο θετικά.

Δεν θέλω να φανώ ρομαντική, αλλά η ιδέα του: να διαβάσεις κάποιο βιβλίο, ή να ακούσεις τη μουσική που σου αρέσει, ή να δεις τη σειρά/ ταινία που πάντα αφήνεις στη μέση επειδή «είσαι κομμάτια» μετά την δουλειά, ή να μιλάς με όποιον θες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης/τηλεφώνου, ή να κάτσεις στον κήπο/ μπαλκόνι/ βεράντα σου όπως έβλεπες τον παππού σου και την γιαγιά σου να κάνουν όταν ήσουν παιδί και σου φαινόταν αλλόκοτο, ή να ξεκινήσεις το πρόγραμμα γυμναστικής που έβλεπες στα social τόσο καιρό, ή (στο τσακίρ κέφι) να κάνεις καμία βόλτα στη φύση μόνος σου ή με τα υγιή κοντινά σου πρόσωπα(πάντα τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας), είναι ανεκτή και προσαρμόσιμη ακόμα και εν έτη 2020. Και πού ξέρεις? Ίσως να γνωρίσεις πτυχές του εαυτού σου που δε γνώριζες.

Ευτυχώς για εμάς μάλιστα, όπως ήδη ανέφερα, υπάρχει το internet! Ναι ξέρω, το διαδίκτυο δεν πρέπει να το πολυχρησιμοποιείς, να μην είσαι καθηλωμένος μπροστά από οθόνες αλλά καλώς ή κακώς, οι περιστάσεις το καθιστούν σχεδόν αναγκαίο.

Και εδώ σου έχω μία διαφορετική ιδέα για αυτές τις μέρες. Το διαδίκτυο πέραν της κοινής του χρήσης, instagram, facebook, σειρές, ταινίες και ό,τι άλλο ξεχνάω, έχει και εναλλακτικές προτάσεις για όσους βαρεθούν. Από μικρή μου άρεσε να επισκέπτομαι μουσεία, είτε αυτό γινόταν με την οικογένεια μου, είτε με το σχολείο. Όταν μεγάλωσα συνέχισα να ανακαλύπτω και μόνη μου μουσειακούς χώρους ταξιδεύοντας, είτε πάλι με την οικογένεια μου, είτε με φίλους. Προφανώς τώρα οι εξωτερικές δραστηριότητες και ειδικά αυτές σε κλειστούς χώρους όπως τα μουσεία που προανέφερα περιορίστηκαν και απαγορεύτηκαν λόγω των συνθηκών .

Για να επανέλθω λοιπόν, πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο από την ιστοσελίδα “parents.com” που ανέφερε, (λογικά επειδή ο περισσότερος κόσμος αναζητά δραστηριότητες για μέσα στο σπίτι), ότι υπάρχουν πολλά μουσεία ανά τον κόσμο, τα οποία γενικά και όχι μόνο για την περίοδο που έχει ξεσπάσει αυτή η πανδημία (covid 19), παρουσιάζουν ψηφιακές ξεναγήσεις με το πάτημα ενός κουμπιού. Από την άνεση του σπιτιού σου μπορείς δηλαδή να εξερευνήσεις το εσωτερικό διάφορων και παγκοσμίως γνωστών μουσείων, εκθεμάτων. Είμαι σίγουρη πως πολλοί από εσάς θα το βάλετε σαν τελευταίο στην λίστα της καραντίνας, αλλά δεν βλάπτει να το μοιραστώ. Προσωπικά μου φαίνεται τέλεια η σκέψη του να κάτσω στον καναπέ είτε μόνη μου, είτε με δικά μου άτομα, τα οποία είναι υγιή, να δούμε από την άνεση του καναπέ, μία ξενάγηση σε ένα μουσείο που δεν έχω περιηγηθεί ποτέ και σε εκθέματα που πολύ πιθανών να μην τα δω και ποτέ στην ζωή μου από κοντά. Η “Google Arts and Culture” έκανε συνεργασία με πάνω από 500 μουσεία και γκαλερί παγκοσμίως. Συλλογές από το μουσείο του Van Gogh στο Amsterdam, του μουσείου “D’orsay” στο Παρίσι, του “Pergamon” στο Βερολίνο, του Βρετανικού μουσείου, και υπερατλαντικά, στο “Guggenheim” στην Νέα Υόρκη, στο “National gallery of art” της Ουάσιγκτον, στο εθνικό μουσείο σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης της Σεούλ, στο “MASP” στο Σάο Πάολο, στο εθνικό μουσείο Ανθρωπολογίας στη πόλη του Μεξικό και πολλά ακόμα.

Όλα αυτά τα μουσεία, με τους εθνικούς θησαυρούς κάθε χώρας-ηπείρου, μπορείς να τα ανακαλύψεις, ειδικά αυτές τις μέρες που θα έχεις άφθονο χρόνο, και να κάνεις την υπέρβαση, να ταξιδέψεις, να μάθεις, να αναρωτηθείς και μελλοντικά να βάλεις στόχο, όταν «ξεδιαλύνει το τοπίο», κάποια στιγμή να δεις και από κοντά ότι μπορεί να σου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ακόμα και τίποτα να μην σου αρέσει, τουλάχιστον θα αξιοποιήσεις τον χρόνο σου λίγο πιο διαφορετικά και θα σου μείνει και κάτι σίγουρα.


Δεν θα χάσεις, μπορείς να το δοκιμάσεις και ίσως να σου αφήσει και μία ευχάριστη εμπειρία. Για σένα που είσαι “fan” των ταξιδιών, της ανακάλυψης του “άλλου”, είμαι σίγουρη ότι θα σε ικανοποιήσει απόλυτα, θα είναι σαν βόλτα. Εννοείται το προτείνω ανεπιφύλακτα σε οικογένειες. Γονείς με μικρά παιδιά που βρίσκονται σπίτι για πολλές ημέρες, και δεν ξέρουν πώς να απασχολήσουν τα παιδιά πια, γιατί είναι λογικό, και οι ταινίες να κουράζουν και τα παιχνίδια κάποια στιγμή να τα βαρεθούν, θα είναι μία πολύ καλή επιλογή για να περάσουν και χρόνο όλοι μαζί, καθώς απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, θα αποκτήσουν μία επαφή με άλλους πολιτισμούς (αν δεν έχουν ήδη), θα ανακαλύψουν, και θα αποτελέσει ένα πολύ παραγωγικό χρονικό διάστημα για να ξεχαστείτε από όλη την βαρεμάρα και την βαβούρα.

Μπορείς να κάνεις παραπάνω από πολλά, με το πάτημα ενός κουμπιού στις μέρες μας. Τώρα που είναι αναγκαίο να στερηθείς το έξω, λόγω της δύσκολης συγκυρίας, αξιοποίησε το καλύτερα από ποτέ άλλοτε, χωρίς ενοχή. Από το να διαβάσεις ένα βιβλίο, να τα πεις με τους δικούς σου ανθρώπους, να παίξετε κανένα παιχνίδι αν είστε υγιείς, να δεις μία ταινία, μέχρι να επισκεφτείς ένα μουσείο ή να δεις μία θεατρική παράσταση. Αξίζει εδώ να σημειώσω (και το λέω με πολλή υπερηφάνεια), καθώς και στην Ελλάδα, πάρθηκαν ορισμένες μετατροπές προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες να μείνει ο κόσμος στο σπίτι και να τους βοηθήσει να τον περάσουν διαφορετικά και δημιουργικά. Το θέατρο «Κάρολος Κουν» λόγω τις ραγδαίας εξάπλωσης του covid 19 και προκειμένου να κρατήσει συντροφιά άφοβα στους φίλους του θεάτρου, με ένα χαμηλό αντίτιμο μπορούν να παρακολουθήσουν τις τρέχουσες παραστάσεις, και στις δύο σκηνές του, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Θεάτρου Τέχνης www.theatro-technis.gr. Οι παραστάσεις αφορούν την τρέχουσα σεζόν, και αφορούν και το ενήλικο και το παιδικό κοινό. Μία όμορφη πρωτοβουλία, από την νέα υπηρεσία «Το θέατρο τέχνης και το σπίτι», σε μία δύσκολη περίοδο για όλους, όπου το διαδίκτυο μας λύνει τα χέρια για να απολαύσουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, τον χρόνο μας μέσα στο σπίτι.

Προσπάθησε να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου όσο καλύτερα μπορείς και #menoumespiti. Δεν χρειάζεται πανικός, απλά ακολούθησε τις οδηγίες που σου έχουν δοθεί, μην το παίρνεις στα αστεία, αφορά την υγεία σου και την υγεία όλων μας. Η ψυχολογία σου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία σου οπότε προσπάθησε να αποτρέψεις τα κακά “vibes” και αν θες κλείσει για λίγο την φρενίτιδα των ειδήσεων στη τηλεόραση. Λίγη λογική, στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και βρες τρόπους να απασχοληθείς όσο το δυνατό γίνεται μέσα στο σπίτι σου. Θα περάσει και αυτό, μπόρα είναι, που λένε και οι παλιοί. Και που ξέρεις ίσως, αυτό το διάστημα που είσαι στο σπίτι, να εκτιμήσεις περισσότερο αυτά που κάνεις ή έχεις κάθε μέρα, και να μην γκρινιάζεις. Ίσως ανακαλύψεις κάτι καινούριο να απασχολείσαι, πέραν των “social” και των καθημερινών τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ίσως μετά από αυτό να εντάξεις και νέες ασχολίες, πιο δημιουργικές, στην καθημερινότητα σου. Ίσως γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools