• Όλγα Ρούσσου

#LovetoProtect: Αγάπησε Την Προστασία Του Σώματός Σου
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι η μέρα που γιορτάζουμε τον έρωτα και την αγάπη, την αγάπη με τη σχέση μας, με τους φίλους μας, την οικογένεια μας, όμως πάνω απ’όλα την αγάπη με τον εαυτό μας. Μέσα στο πλαίσιο του self-love, πρέπει να αγαπάμε και να φροντίζουμε το σώμα μας.


Πότε ήταν η τελευταία φορά που το φρόντισες; Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες ψηλάφηση στο στήθος; Λόγω της πανδημίας και του παγώματος στις ιατρικές εξετάσεις, μειώθηκαν αρκετά οι μαστογραφίες, και κατά συνέπεια οι διαγνώσεις κακοηθειών, ενώ ήδη στην Ελλάδα, πριν την πανδημία, μόλις το 11% των διαγνώσεων γινόταν μετά από ένδειξη κάποιας ανωμαλίας κατά την ψηλάφηση.
Ευτυχώς, με την ψηλάφηση, είναι πολύ πιο εύκολη η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Με μία έγκαιρη διάγνωση, το ποσοστό επιβίωσης είναι αισιόδοξα υψηλό. Ρώτα τον/την γυναικολόγο για το πώς να κάνεις σωστή ψηλάφηση, εφάρμοσέ την στη ρουτίνα του self-care κάθε μήνα, και ό,τι φαίνεται στην όψη ή στην αφή ασυνήθιστο για σένα, συζήτησέ το.


Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί, ότι δεν προσβάλλονται μόνο οι γυναίκες από καρκίνο του μαστού, αλλά και οι άντρες. Αν και το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλό, 1 στους 833 άντρες, έχει πιθανότητες να προσβληθεί.


Μια ψηλάφηση μπορεί να σώσει μια ζωή. Αγάπησε το σώμα σου για να το προστατεύσεις.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools