• Ρία Παππά

Love and Pride: Through the movies.
Την ίδια στιγμή που άνθρωποι ακόμα θίγονται όταν η ετεροκανονικότητα τους καταρρίπτεται, εμείς συλλογικά θα πρέπει να γιορτάζουμε την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αφήνοντας την να έχει θέση στο πολιτισμικό σύνολο, μοιράζοντας τις ιστορίες της με τον δικό της τρόπο, χωρίς παρεμβάσεις. Ο κινηματογράφος είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα. Μια ταινία δύο ωρών, μπορεί να σε μεταφέρει σε στιγμές που δεν έχεις ζήσει και συνάμα να γίνει ένα αξιοσημείωτο μάθημα ιστορίας.


Οι παρακάτω ταινίες, βρίσκονται στην συγκεκριμένη λίστα, γιατί όλες έχουν ένα σημαντικό μάθημα να δώσουν. Η αγάπη δεν βλέπει σύνορα και κανόνες -- ούτε πολιτικά κατεστημένα, στέκεται δυνατή και αλληλέγυα για όλους.Pride ( 2014 )


To "Pride" βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αφού απεικονίζει μια ΛΟΑΤΚΙ ομάδα, η οποία τάσσεται υπέρ των ανθρακωρύχων στην Ουαλία, οι οποίοι απεργούν ενάντια στην λιτότητα της Margaret Thatcher. Το "Pride" δεν είναι απλά μια ταινία που μιλάει για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Είναι μια ταινία, η οποία υπογραμμίζει την σημασία της συνολικής προσπάθειας και πως εαν ένα κομμάτι της κοινωνίας πλήττεται, τότε όλοι οφείλουμε να βοηθήσουμε.


But, I am A Cheerleader (1999)

To "But, I am A Cheerleader," είναι μια κωμωδία, η οποία έχει βασιστεί πάνω σε ένα άρθρο της εποχής, το οποίο ανέφερε το "conversion therapy," δηλαδή την θεραπεία αποστροφής -- μια τραυματική διαδικασία που συνεχίζει ακόμα να υφίσταται σε πολλά μέρη της Αμερικής αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Η συγκεκριμένη ταινία πανέξυπνα σατυρίζει τους έμφυλους ρόλους που εναποθέτει η κοινωνία και τα καλούπια που δημιουργεί.


Carol (2015)


To "Carol" είναι ένα δραματικό έργο, το οποίο βασίζεται στο βιβλίο "The Price Of Salt," και μιλάει για τον απαγορευμένο και ενθουσιώδη έρωτα μιας ανερχόμενης φωτογράφου και μιας πλούσιας socialite, στις αρχές των 50s. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Cate Blanchett και η Rooney Mara, με φόντο το όμορφο και νοσταλγικό τοπίο της Νέας Υόρκης.


God's Own Country ( 2017)
To "God's Own Country," είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Francis Lee ( o οποίος φέτος κυκλοφορεί το "Amnonite" μαζί με την Saoirse Ronan και την Kate Winslet). H ταινία διαδραματίζεται στα βουνά του Yorkshire, σε μια αγροτική κοινωνία, εκεί που η ζωή ένος ανήσυχου Άγγλου, αλλάζει ριζικά μετά την εμφάνιση ενός Ρουμάνου εργάτη. Οι δύο ερωτεύονται, και μέσα από λιτές εικόνες, καταλαβαίνουμε την ανιδιοτέλεια του έρωτα και της αγάπης.


Paris Is Burning (1990)To "Paris Is Burning" είναι ένα ντοκιμάντερ σταθμός, το οποίο καταγράφει την κουλτούρα του ντράγκ στην Νέα Υόρκη του 1990, αλλά και το πως συνυπάρχουν άνθρωποι με ποικιλία εμπειριών από διαφορετικές κουλτούρες και καταγωγές. Το συγκριμένο ντοκιμαντέρ το 2016, εισήχθη στο National Film Registry του κονγκρέσου, χαρακτηρίζοντας την «πολισμικά, ιστορικά και αισθητικά» σημαντική.


Tangerine (2015)
To Tangerine είναι μια δραματική κωμωδία, η οποία γυρίστηκε υπό την σκηνοθετική ματιά του φανταστικού Sean Baker. Η ταινία αναφέρεται στην ζωή μιας διεμφυλικής σεξεργάτριας, η οποία ανακαλύπτει πως η σχέση της, την απατά. Μέσα από την ταινία βλέπουμε την πολύπαθη ζωή μιας γυναίκας και την καθημερινότητα της. Η ταινία εκτός απο σκηνοθετικό επίτευγμα -- αφού έχει γυριστεί ολοκληρωτικά μόνο με iPhone, αποτελεί και παράδειγμα casting αφού οι δυο πρωταγωνιστικοί ρόλοι ανήκουν σε τρανς γυναίκες.


The Rocky Horror Picture Show (1975)
To The Rocky Horror Picture Show είναι ένα αριστούργημα που από την κυκλοφορία του και ύστερα, έχει μετατραπεί σε ωδή της διαφορετικότητας και της επιλογής να ονειρεύεσαι άφοβα. Το μιούζικαλ είναι παρωδία στις b-movies και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας του '30 ως το '60. Τα τραγούδια εκτός από highly contagious, είναι λαμπερά γεμάτα από ''meta-cinematic'' αναφορές.


Moonlight (2016)

To μοναδικό Moonlight του Barry Jenkins, σάρωσε δικαίως στην βραβειακή σεζόν του 2016-2017. Πρόκειται για μια coming of age ταινία, η οποία δεν ντρέπεται να δείξει την σκληρή πραγματικότητα του να μεγαλώνεις σε ένα μη προνομιούχο περιβάλλον, γεμάτο εμπόδια. Η ταινία χωρίζεται σε τρια σκέλη -- όπως και η ζωή του πρωταγωνιστή, την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωση. Κάθε σκέλος συγκλονιστικό, όλα μαζί, παράδειγμα της αγάπης.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools