• Σοφία Συρίγου

Κράξε το edit και κέρδισε βραβείο παρατηρητικότητας


Σήμερα το edit στο Instagram είναι σαν ημίγυμνη χορεύτρια σε video clip trapper, απολύτως απαραίτητο. Οι αντιδράσεις σε αυτό το πολυσύχναστο φαινόμενο, είναι  το ξεδιάντροπο δημόσιο κράξιμο προς τα άτομα που επεξεργάζονται –κάνουν edit στις φωτογραφίες τους.

Μάλιστα, υπάρχουν σελίδες στο Instagram  με μοναδική τους λειτουργία να εκθέτουν το edit των φωτογραφιών αυτών.

Ωστόσο ο σκοπός ποιος είναι; Να γελάσουμε με τις πιθανές ανασφάλειες ενός ανθρώπου  δημόσια, και να εξευτελίσουμε πίσω από ένα πληκτρολόγιο εκείνον και τις επιλογές του ;

Το να αλλοιώνεις εντελώς τον εαυτό σου για το ινσταγκραμικό σου προφίλ είναι αλλόκοτο κι ενδεχομένως αστείο για όσους σε έχουν δει από κοντά και εντοπίζουν τις διαφορές.

Είναι αδιαμφισβήτητα εμφανές ότι η μέση σου είναι πολύ πιο φαρδιά από κοντά συγκριτικά με τη φωτογραφία σου με μαγιό στη Μύκονο που φαίνεται μέση δαχτυλίδι. Και ναι, ο κόσμος που το βλέπει μάτια έχει και καταλαβαίνει τι ισχύει και τι όχι. Αλλά το δημόσιο κράξιμο τι προσφέρει και σε ποιον;

Σίγουρα αρνητικά συναισθήματα στο άτομο που δέχεται το κράξιμο.

Αυτό όμως που με απασχολεί και με αφήνει ξύπνια τα βράδια (λολ) είναι το τι προσφέρει σε εκείνον που το κάνει.

Το να  παρατηρείς το edit είναι εύλογο, το να το κράζεις δημόσια σαν να είσαι η εθνική ή και παγκόσμια πρέσβειρα του anti-edit είναι άλλο θέμα.

Το να μειώνεις κάποιον μέσω Διαδικτύου και συνήθως μέσω Instagram για το ρετούς στο σώμα του είναι μια πράξη χωρίς τελικό σκοπό . Δεν σε ωφελεί σε τίποτα, δεν αλλάζει κάτι για σένα και σίγουρα δεν είναι ανιδιοτελής προσφορά συμβουλής στο εκάστοτε αντικείμενο κραξίματος. Σχολίασε το ιδιωτικά και με τους φίλους σου και μην σπέρνεις αρνητικότητα χωρίς λόγο.

Είναι απόλυτα σίγουρο πως στην εποχή που διανύουμε το edit είναι το ψωμοτύρι του insta world. Το ξέρω , το ξέρεις και μυστικό δεν είναι.

Παλιότερα όταν γινόταν στα εξώφυλλα περιοδικών και δεν γνωρίζαμε τίποτα,  μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια αλλοιωμένη και εξιδανικευμένη εικόνα για τα άτομα που προβάλλονταν.

Η γνωστοποίηση στο ευρύ κοινό ήταν και είναι απαραίτητη προκειμένου να μην διατηρούμε ψευδείς αντιλήψεις για τα προβαλλόμενα άτομα και να μην θεοποιούμε πρόσωπα και καταστάσεις.

Όμως σήμερα, δεν είναι η εποχή που βλέπεις ένα μοντέλο , ινφλουένσερ, τυχαίο/ καθημερινό άτομο, στο διαδίκτυο και πιστεύεις πως είναι αψεγάδιαστο. Δεν είναι.

Οποίος κάνει edit,  οφθαλμοφανές ή ανεπαίσθητο, το κάνει για τους δικούς του λόγους που όλως περιέργως δεν αφορούν κανέναν τρίτο.

Καλύτερα να είμαστε όλοι κατά του δημόσιου εξευτελισμού προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια πράξη προσωπικής επιλογής που δεν αφορά  και δεν θίγει κανέναν. Και όχι δεν θίγει ούτε προσβάλει  την νοημοσύνη μας εφόσον γνωρίζουμε ότι είναι ένα συχνό φαινόμενο.

Βραβείο δεν κερδίζεις οπότε,  roll your eyes and think twice.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools