• Κωνσταντίνα Παπανικολάου

Κική Δημουλά: η ποιήτρια


Στις 22 Φεβρουαρίου, ο κόσμος της τέχνης συνταράχθηκε για ακόμη μια φορά με το θάνατο της ποιήτριας Κικής Δημουλά, σε ηλικία 89 ετών.

Πεθαίνουν όμως οι ποιητές;

Η Κική Δημουλά εξέδωσε 17 ποιητικές συλλογές, την πρώτη εκ των οποίων αποκήρυξε στη συνέχεια. Ασχολήθηκε επίσης με τη πεζογραφία, λαμβάνοντας πολλά βραβεία και διακρίσεις. Για πολλούς, θα μπορούσε να είναι η ποιήτρια που θα έφερνε το 3ο Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Ελλάδα, κάτι το οποίο δυστυχώς παρέμεινε απλώς ένα όνειρο.

Η Δημουλά είναι γνωστή σε πολλούς για τον ορισμό του ποιήματος που έδωσε σε μία ομιλία της: «Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα».

Δε θα μπορούσα ποτέ να ξεχάσω τον τρόπο που η καρδιά μου έχασε ένα χτύπο όταν διάβασα πρώτη φορά τους στίχους: "Έχω κι εγώ ένα σωρό απωθημένους ουρανούς,/ μα δε σκοτώνω κι άστρα". Ή την πρώτη φορά που κράτησα μια ποιητική της συλλογή στα χέρια μου. Ή όταν αναφέρθηκε το όνομά της στο μάθημα της Λογοτεχνίας, και το χέρι μου πετάχτηκε απάνω για να μιλήσω για την ποιήτρια που τόσο αγαπώ. Ή όταν διάβασα, αγουροξυπνημένη ακόμη την ημέρα των γενεθλίων μου ότι η πολυαγαπημένη μου είχε χαθεί.

Ένα πλέον είναι σίγουρο. Ο άνθρωπος πεθαίνει μόνο όταν περνά στη λήθη. Με στίχους και ποιήματα τα οποία παραμένουν ανεξίτηλα στα μυαλά και στις καρδιές των αναγνωστών, το άστρο της Κικής Δημουλά θα λάμπει κάθε νύχτα και πιο δυνατά.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools