• Κωνσταντίνα Παπανικολάου

K-pop x Corona

Δεδομένης της παρούσας παγκόσμιας κρίσης, η ζωή μας έχει αλλάξει ριζικά. Κι όμως, πολλά επαγγέλματα συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους κανονικά, προσφέροντας στην κοινωνία. Εκτός όμως από τα κλασσικά επαγγέλματα που μας έρχονται στο μυαλό, ένα ακόμη επάγγελμα το οποίο δε σταματάει ποτέ είναι το επάγγελμα του καλλιτέχνη ή entertainer.

Στην άλλη μεριά της υφηλίου, συγκεκριμένα στη Νότια Κορέα, η βιομηχανία της k-pop συνεχίζει κανονικά τη λειτουργίας της, αν και με πολλή προσοχή και αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Τα music shows, όπως και κάποια variety shows συνεχίζουν να γίνονται χωρίς τη παρουσία των φαν.

Στις 10 Μαρτίου 2020 ο leader και βασικός producer των BTS, Kim Namjoon έκανε ένα λάιβ με σκοπό να μιλήσει με τις φαν για το καινούργιο άλμπουμ του συγκροτήματος ''Map Of The Soul: 7.'' Αφού ανέλυσε όλα τα τραγούδια του άλμπουμ και έδωσε διάφορες ιστορίες για τη δημιουργία του, συγκινημένος μίλησε για τις ακυρωμένες συναυλίες στη Κορέα καθώς και τη γενικότερη ανησυχία που υπάρχει στο περίγυρό τους.

«Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων μας, ένιωσα αδύναμος. Ακόμη κι όταν ίδρωνα, δεν ένιωθα πως ίδρωνα, γιατί επιστρέψαμε στις φαν, αλλά δεν υπήρχε κανένας εκεί, μόνο τα staff. Φυσικά, στις φαν άρεσε το καινούργιο μας τραγούδι, αλλά δε μπορούσαμε να δούμε τις φαν μας μπροστά μας. Αλλά λέγαμε στους εαυτούς μας, σαν ξόρκι, ‘Δε μπορούμε να χάσουμε τη δύναμή μας. Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι. Πρέπει να χαμογελάσουμε. Γιατί; Πολλοί άνθρωποι περνούν δύσκολους καιρούς. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε έστω να παρουσιάσουμε κάτι!’ […]

Στη πραγματικότητα, είχαμε προετοιμάσει πολλά πράγματα [για τις συναυλίες]. Και εμείς νιώθουμε εκνευρισμένοι. Θέλουμε να παρουσιαστούμε μπροστά στις φαν. Αλλά δε μπορούσαμε. Λοιπόν, δε μπορούμε να έχουμε καλά νέα όλη την ώρα. Για αυτό έχουμε το ‘Ego’. Το ‘Ego’ τα λέει όλα, απλά θα συνεχίσουμε, θα συνεχίσουμε να περπατάμε.»

Παρόμοια συναισθήματα έδειξαν και τα μέλη του γκρουπ Seventeen, οι οποίοι ακύρωσαν όλο το Ευρωπαϊκό κομμάτι της περιοδείας τους καθώς και μερικές άλλες στάσεις πολύ πριν ο ιός λάβει μεγάλες διαστάσεις. Το ίδιο συνέβη στους Ateez, οι οποίοι έφτασαν στην Ισπανία με σκοπό να αρχίσουν το Ευρωπαϊκό κομμάτι του τουρ τους, ακριβώς τη μέρα που βγήκε νόμος ο οποίος απαγόρευσε συγκεντρώσεις σε κλειστό χώρο πάνω από 300 άτομα. Επιστρέφοντας πλέον στην Κορέα, αποφάσισαν να αναβάλλουν το τουρ, στέλνοντας απολογητικά μηνύματα στις φαν.

Παράλληλα, ο leader του συγκροτήματος NCT 127, Lee Taeyong, μίλησε σε πρόσφατο live του γκρουπ με τις φαν και εξέφρασε τη λύπη του που δε μπορούν να συναντηθούν μέσω των δραστηριοτήτων τους.

Παντού κυριαρχεί η προσοχή και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο κορωνοϊός, η πανδημία η οποία μας έχει περιορίσει όλους στα σπίτια μας. Αυτός ο περιορισμός όμως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά μια βιομηχανία η οποία είναι βασισμένη στην αλληλεπίδραση μεταξύ καλλιτεχνών και φαν.

Με την ακύρωση πολλών fan-meet, meet and greet και συναυλιών, καθώς και με τη συνέχεια των music show κεκλεισμένων των θυρών, οι φαν δε μπορούν να μην εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη της κατάστασης. Και αν τα παραπάνω είναι οικεία για τις international φαν, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είχαν ελάχιστες ευκαιρίες για επαφή με τα αγαπημένα τους συγκροτήματα, αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για τις φαν στην Κορέα οι οποίες είναι συνηθισμένες σε συχνή επαφή.

Σε αυτό το σημείο, παραθέτουμε λίγα λόγια από μια φαν και των Seventeen και Ateez, η οποία σχεδίαζε από καιρό το ταξίδι για να δει τους αγαπημένους της καλλιτέχνες, το οποίο όμως ακυρώθηκε δυο φορές.

«Το πρώτο μεγάλο σοκ με βρήκε απροετοίμαστη όταν, ένα πρωί, η αρχική μου στο Twitter είχε κατακλυστεί από τις ανακοινώσεις [των Seventeen] αναφορικά με την ακύρωση όλου του Ευρωπαϊκού tour. Απροετοίμαστη επειδή, μέχρι εκείνη την ημέρα δεν είχε γίνει κάποιος σοβαρός λόγος για τον ιό στην Ευρώπη, ενώ και οι ίδιες οι κυβερνήσεις είχαν πάρει το θέμα πολύ χαλαρά. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, η εταιρία του συγκροτήματος είχε μεριμνήσει πολύ πριν ξεκινήσει η πανδημία, και η ακύρωση της περιοδείας παρά τη μεγάλη στενοχώρια που μου προκάλεσε, με καθησύχασε, εν μέρει, διότι η υγεία τόσο των θαυμαστών, όσο και των καλλιτεχνών μπήκε στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων. Άλλωστε, οι διοργανωτές μάς ενημέρωσαν πως, με την πρώτη ευκαιρία, το tour θα πραγματοποιηθεί.

Η δεύτερη αναβολή [Ateez], αν και στενάχωρη και απογοητευτική, δε με βρήκε τόσο απροετοίμαστη. Το ζήτημα του ιού είχε αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις στην Ευρώπη και μια ακύρωση ή αναβολή ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Το στάδιο σε συνεργασία με τους υπεύθυνους αποφάσισαν πως, φυσικά, η υγεία όλων είναι το παν και οι θαυμαστές συμφώνησαν αμέσως ενώ μας ενημέρωσαν πως οι ημερομηνίες των συναυλιών θα μεταφερθούν για αργότερα μέσα στο χρόνο.

Αν μη τι άλλο, το να χάνεις έστω και μία συναυλία ή κάτι το οποίο περιμένεις χρόνια να βιώσεις, είναι αρκετά δυσάρεστο και θλιβερό και δε νομίζω πως μπορώ να αποτυπώσω τα συναισθήματά μου αρκετά καλά σε λέξεις. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά και, σύντομα, θα καταφέρουμε όλοι να πραγματοποιήσουμε όσα είχαμε προηγουμένως σχεδιάσει.»

Πολλά idol λαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες, κάνοντας δωρεές ή καμπάνιες οι οποίες θυμίζουν στο κόσμο τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό. Και καθώς όλοι ακολουθούμε τις οδηγίες των αντίστοιχων Υπουργείων Υγείας, το μόνο που μένει είναι να κάνουμε υπομονή και να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας. Τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης δε μπορούν ακόμη να μετρηθούν, κι όμως είναι ξεκάθαρο πως και οι δυο μεριές κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools