• Ρία Παππά

J.K Rowling, άσε κάτω την πένα.Ήρθε η ώρα η σκυτάλη και η μεγάλη πλατφόρμα που έχει η γνωστή Αγγλίδα συγγραφέας, να περάσει σε άλλα χέρια. Σε χέρια τα οποία υπολογίζουν το γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται όπως εκείνοι επιθυμούν.
Οι γκάφες, της Ρόουλινγκ δεν έχουν πια προηγούμενο. Σίγουρα το απλά να την κάνουμε ένα ακόμα όνομα σε μια λίστα με "cancelled" αστέρες δεν βοηθάει. Οι καιροί ζητούν να κρατάμε υπεύθυνους τους αγαπημένους μας δημιουργούς για τα λόγια που διαλέγουν και λένε. Αυτοί μπορεί να μην καταλαβαίνουν, αλλά το να αρνείσαι την πραγματικότητα κάποιων ανθρώπων -- στην προκειμένη περίπτωση σε μια σειρά από tweet, δεν είναι απλά βλακεία, είναι κακούργημα.


Το franchise του Harry Potter είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά των τελευταίων 30 χρόνων. Το πρώτο βιβλίο κυκλοφόρησε σχεδόν 23 χρόνια πριν, κάνοντας την Ρόουλινγκ, household name. Για πολλούς, μαζί σ'αυτούς και εγώ μαζί, οι ιστορίες του μάγου στην οδό Πρίβετ, ήταν ένα παράθυρο σ'ένα κόσμο με ποικιλόμορφους χαρακτήρες, γεμάτους από φιλοδοξίες. Άλλωστε, η Φιλοσοφική Λίθος ήταν το βιβλίο με το οποίο έμαθα να συλλαβίζω και η ομώνυμη ταινία η πρώτη μου κινηματογραφική εμπειρία.


Η πολιτιστική σημασία του Harry Potter και της παρέας του, όπως καταλαβαίνετε έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο profit, για τους Βρετανούς -- ένα σωστό export. Η Ρόουλινγκ από μια γυναίκα που μεγάλωνε μόνη το παιδί της σε μια αρκετά δύσκολη οικονομική κατάσταση, κατάφερε να γίνει εκατομυρίουχος, με τον κόσμο να την εξιδανικεύει μονίμως ( και δικαίως) για την δουλειά της.


Μάλλον εκεί, στη διασταύρωση της φήμης και του κέρδους, ξέχασε πως είναι να είσαι στο περιθώριο και τα προνόμια σου να μην είναι ίδια με των άλλων. Τα τελευταία χρόνια η Ρόουλινγκ, δεν σταματάει να μοιράζεται τις απόψεις της, που τις περισσότερες φορές δεν είναι απλά κακοσύστατες, αλλά επικίνδυνες. Μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβρη υπερασπίστηκε μια ερευνήτρια, η οποία απολύθηκε από την εργασία της για τρανσφοβικά σχόλια. O καιρός πέρασε όμως η Ρόουλινγκ, παραμένει σταθερή στις --όχι και τόσο λανθάνουσες τρανσφοβικές τις πεποιθήσεις-- τις οποίες τις μοιράζεται λες και κάποιος διακαώς ρώτησε την γνώμη της ή λες και αυτή βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και όχι τα εκατομύρια διεμφυλικά και non binary άτομα.


Απαντώντας σε ένα άρθρο, το οποίο είχε ως κύριο θέμα την έμμηνο ρήση και το μέλλον των γυναικών και ανθρώπων που έχουν έμμηνο ρύση, μετά την πανδημία του COVID-19, καταλάβαμε πως η Ρόουλινγκ πιστεύει πως το ότι επειδή γεννιέσαι ένα συγκεκριμένο φύλο, σημαίνει πως για πάντα θα πρέπει να προσδιορίζεσαι με αυτό και πως το να νιώθεις παγιδευμένος σε ένα σώμα που δεν σου ανήκει, είναι ασήμαντο.


Πιο συγκεκριμένα απάντησε, “‘People who menstruate.’ I’m sure there used to be a word for those people. Someone help me out. Wumben? Wimpund? Woomud?” Το οποίο μεταφράζεται σε απλά ελληνικά ως εξής, « Δεν με νοιάζει που τυχαίνει να έχετε περιόδο και να μην προσδιορίζεστε ως γυναίκες, εγώ γυναίκες θα σας αποκαλώ.»


Η Ρόουλινγκ, ξεχνάει τον γραμμένο απο εκείνη χαρακτήρα, ο οποίος είχε την επιλογή να διαλέξει πως θέλει να προσδιορίζεται και που επιθυμεί να ανήκει. Το Shorting Hat, είχε αναθέσει τον Πότερ στον κοιτώνα του Σλύθεριν, όμως ο Χάρι ένιωθε Γκρίφιντορ και η επιθυμία του να ανήκει εκεί που νιώθει δυνατότερος, τον έβαλε τελικά στο Γκρίφιντορ. Η Ρόουλινγκ ξεχνάει πως άλλαξε το όνομα της από το δικό της σε ανδρικό, για να εκδόσει τα μυστήρια της. Η επιλογή βρισκόταν εκεί, και την αρπάξε, κανείς δεν της αρνήθηκε το δικαίωμα, αυτή γιατί αρνείται των άλλων;


Ο Daniel Radcliffe, η Emma Watson και ο Eddie Redmayne, φαίνεται να την «σφάζουν» με το γάντι, αναφέροντας πως υποστηρίζουν τα διεμφυλικά άτομα και τους non binary ανθρώπους, και πως οι ιστορίες του μαγικού αυτού κόσμου, είναι ανοιχτές και ευπρόσδεκτες για όλους, ανεξαρτήτα το γένος με το οποίο προσδιορίζονται.


Οι ιστορίες αυτές, προέρχονται από την φαντασία της Ρόουλινγκ. Δεν μπορούμε αυτό να το αρνηθούμε. Αυτό θα ήταν κάτι το οποίο δεν αναγνωρίζει το προβλήμα και δεν βοηθά στο να κρατάμε υπεύθυνη την συγγραφέα για τα τρανσφοβικά της «δοκίμια». Ας αναγνωρίσουμε λοιπόν τον προβληματικό και επικίνδυνο λόγο της Ρόουλινγκ -- μη επιτρέποντάς της, αυτός να έχει περισσότερο ορατότητα, από τα άτομα που πραγματικά την χρειάζονται.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools