• Ντόρα Χριστοδούλου

Η Αργεντινή λέει «ναι» στη νομιμοποίηση της άμβλωσηςΜία ακόμη θετική είδηση για το 2020 υπογράφει σήμερα η Αργεντινή, καθώς γίνεται η τέταρτη χώρα στη Λατινική Αμερική που νομιμοποιεί την άμβλωση. Η ψηφοφορία ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς εκστρατείας στη χώρα που παρέμενε διχασμένη πάνω στο θέμα.


Μέχρι πρότινος, το κράτος επέτρεπε την άμβλωση μόνο σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου για την υγεία της μητέρας ή σε περιπτώσεις βιασμού.

Η Γερουσία της χώρας ψήφισε με 30 ψήφους υπέρ και 29 κατά να εγκρίνει νομοσχέδιο που επιτρέπει τη διαδικασία άμβλωσης έως τη 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ξανά παρά την ισχυρή επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα.

Η αμφιλεγόμενη ψηφοφορία ήταν αποτέλεσμα μιας μαραθώνιας συζήτησης που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν στην πλατεία γύρω από το Εθνικό Κογκρέσο για μια δημόσια συζήτηση 12 ωρών, φωνάζοντας για νόμιμη άμβλωση στα νοσοκομεία κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Οι αντιτιθέμενοι συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από το Κογκρέσο, προσευχόμενοι πως οι νομοθέτες θα λάβουν τη ‘σωστή’ απόφαση και θα μπλοκάρουν το νέο νομοσχέδιο.

Αφού το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε, πλήθος χιλιάδων ξέσπασε σε ευθυμίες έξω από το κτίριο της Γερουσίας στο Μπουένος Άιρες, κουνώντας τις πράσινες σημαίες που αντιπροσωπεύουν το κίνημά τους, καθώς πράσινος καπνός εμφανίστηκε πάνω από το πλήθος.

Η Αργεντινή κάνει ένα μεγάλο βήμα προς το διαχωρισμό της θέσης της από την παράδοση και τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς πρέπει στον 21ο αιώνα. Μια ακόμη μεγάλη νίκη για κάθε γυναίκα, κοπέλα, κορίτσι που επιτέλους έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν προσωπικές αποφάσεις σχετικά με το σώμα και το μέλλον τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η ποινικοποίηση της άμβλωσης βλάπτει κυρίως γυναίκες από τις πιο ευάλωτες ομάδες που συχνά αναγκάζονται να αναζητήσουν επικίνδυνες παράνομες αμβλώσεις, ή καταλήγουν ακόμη και στην αυτοκτονία. Από την άλλη, η Καθολική Εκκλησία ισχυρίζεται ακόμη πως η άμβλωση αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools