• Θέμις Σακελλαρίου

Ήττα της Χρυσής Αυγής, όχι του Φασισμού

Η απόφαση που άργησε πολύ να βγει, βρίσκει την πλειονότητα με το μέρος της. Μια πλειονότητα, που ελπίζω, ότι θα καταλάβει ότι ο ρόλος της ξεκινάει μετά τη λήψη της ιστορικής αυτής απόφασης. 


Το Δικαστήριο καταδικάζει στελέχη της Χρυσής Αυγής, η οποία πλέον αναγνωρίζεται ως εγκληματική οργάνωση. Η δικαστική απόφαση δεν αφανίζει τον φασισμό, αλλά μια φασιστική οργάνωση, η ήττα είναι της Χρυσής Αυγής, όχι του φασισμού. Ο φασισμός θα νικηθεί μόνο όταν αναγνωρίσουμε και καταπολεμήσουμε τα στοιχεία που του επιτρέπουν να αναδύεται, που τον δυναμώνουν και τον κρατούν ζωντανό στην ιστορική γραμμή. Η εγκληματική αυτή οργάνωση «ήλεγχε» γειτονιές και μπήκε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, γιατί είχε υποστήριξη, γιατί βρήκε κενά του συστήματος και γραπώθηκε, γιατί εκμεταλλεύτηκε ένα ευάλωτο πλήθος, γιατί ήξερε που να αναφερθεί.


Και σε αυτό το σημείο είναι που δίνεται ρόλος σημαντικός στα άτομα της κοινωνίας μας. Είναι στην ευθύνη του καθενός να στέκεται απέναντι στο φασισμό, να αντιδρά και να καταγγέλλει. Να κρατάει την ιστορία ζωντανή, και κατ επέκταση να θυμάται τη Δίκη της Νυρεμβέργης, και ότι 74 χρόνια μετά στην Αθήνα, εξακολουθούσε να εκδικάζεται ο φασισμός. Να μην ξεχνάει ότι το 2019, 6 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα που στάθηκε η αφορμή για τη σημερινή απόφαση, 165.711 άτομα ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή στις Εθνικές εκλογές και 275.734 στις Ευρωεκλογές. Όλοι αυτοί οι πολίτες συνέβαλαν στην ενδυνάμωση της, και παρά την καταδίκη, δεν παύουν να κρατούν το φασισμό ζωντανό, είτε σιωπηλά, είτε φανερά. Είναι λοιπόν στην ευθύνη των ατόμων που αποτελούν το κοινωνικό σύνολο να εμποδίσουν την ανάδειξη νέων πολιτικών μορφωμάτων ή οργανώσεων μέσα από τις στάχτες της Χρυσής Αυγής.Ο τρόπος να σταθούμε απέναντι στο φασισμό δεν είναι καταρρίπτοντας το τεκμήριο της αθωότητας, ούτε διαδηλώνοντας έξω από το Εφετείο. Η απόφαση θα ήταν η ίδια, είτε βρισκόταν είτε μη το πλήθος εκεί. Να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας, να είμαστε στο πλευρό αυτών που τα στερούνται, είτε συμφωνούμε με αυτούς, είτε όχι. Στο στόχαστρο του φασισμού δεν είναι μόνο το φυλετικά διαφορετικό, αλλά και το σεξουαλικά και το πολιτικά. Σε όλα αυτά τα «διαφορετικά» στεκόμαστε δίπλα καθημερινά, χρησιμοποιώντας τα όπλα της δημοκρατίας, ανιχνεύοντας τα κενά του συστήματος και προσφέροντας λύσεις, νόμιμες και αποτελεσματικές.


Η σημερινή απόφαση είναι η αφετηρία για να ακολουθήσουν κι άλλες, να μην μείνουν ατιμώρητα περιστατικά βίας, και ο φασισμός, σε κάθε έκφανση του, να έρχεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. 


Σήμερα δικαιώθηκαν τα θύματα της Χρυσής Αυγής, αναπνέουν καλύτερα οι συγγενείς τους, οι Θεσμοί επέδειξαν την αποδοτικότητά τους και η Δημοκρατία στάθηκε στο ύψος της.  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools