• Σοφία Συρίγου

Η ρετσινιά του να έχεις άδικο.


Με όλες τις νέες εξελίξεις σε τομείς όπως η υγεία , τα ανθρώπινα δικαιώματα , η πολιτική, και η λίστα δεν τελειώνει, άρχισα να σκέφτομαι πόσο με εκνευρίζουν οι άνθρωποι που έχουν άδικο και επιλέγουν όχι μόνο να το αγνοήσουν , αλλά να το υπερασπιστούν κιόλας.


Γενικά, το να έχεις άδικο έχει αποκτήσει μια κακιά φήμη. Σαν να είναι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί. Κι όμως, κάτι μου λέει ότι υπάρχουν και χειρότερα πράγματα στον κόσμο…


Το να έχεις άδικο δεν σε καθιστά αυτόματα υποδεέστερο ή χαζό. Σε καθιστά όμως, το να το αρνείσαι ότι έχεις άδικο ενώ είναι ολοφάνερο. Ε ναι! Όταν εθελοτυφλείς εσκεμμένα μοιάζεις ολίγον τι χαζός.


Παραδέξου το. Όχι για να γίνεις ο «ανώτερος άνθρωπος» όπως μας έλεγαν παλιά. Δεν έχει να κάνει με ανωτερότητα και κατωτερότητα. Μη νομίζεις ότι αν το παραδεχτείς θα είσαι εσύ ο ανώτερος κι ο άλλος κατώτερος, μη χαίρεσαι.


Ορισμένες φορές απλά δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες για ένα ζήτημα. Αν μας διορθώσει κάποιος και μας υποδείξει το σωστό πρέπει να αλλάζουμε γνώμη. Δεν είναι κακό και δεν το κάνουμε για να χαρεί ο άλλος. Για τον εαυτό μας το κάνουμε. Το να αλλάζεις γνώμη για ένα θέμα, δε σε κάνει ανισόρροπο. Το να αλλάζεις γνώμη σημαίνει ότι εξελίσσεσαι. Διευρύνεις τους ορίζοντες σου. Παρεπιπτόντως, να σημειώσω πως δεν υπάρχει σταματημός σε αυτή τη διερεύνηση, ότι πτυχία, ότι αξιώσεις, ότι ηλικία και να έχεις. Δεν φτάνεις στα 50 και ξαφνικά τα ξέρεις όλα , ούτε παίρνεις πτυχίο μεταπτυχιακό και διδακτορικό και είσαι ξαφνικά αυθεντία. Δεν λειτουργεί έτσι. Οι άνθρωποι που όντως έχουν «πολλές» γνώσεις (και το πολλές σχετικό είναι γι’ αυτό μπήκαν τα εισαγωγικά), έχουν και την κατανόηση ότι στην πραγματικότητα δεν είναι πολλές .


Καμιά φορά όντως έχεις άδικο. Και δεν πειράζει. Δεν γίνεται πάντα να έχεις δίκιο. Αν σ’ αρέσει να έχεις δίκιο, και τη βρίσκεις ρε παιδί μου, είναι απόλυτα φυσιολογικό, κι εγώ μαζί σου. Να είσαι διατεθειμένος όμως να μαθαίνεις διαρκώς, να ψάχνεσαι , να εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου , να έχουν μια υπόσταση τα λεγόμενα σου. Να μη λες « Τελικά είχα άδικο» , σαν να γύρισες ηττημένος απ’ τον πόλεμο.


Σε περιπτώσεις όπως το κίνημα Black lives matter , οι άνθρωποι που υποστήριζαν το σύνθημα «All lives matter» ενδεχομένως το έκαναν από άγνοια και ελλιπείς γνώσεις. Και αυτό πρέπει να είναι αποδεκτό. Ακόμα πιο αποδεκτό όμως πρέπει να είναι το να αλλάζεις τη γνώμη σου, να πληροφορείσαι για το τι σημαίνει το συγκεκριμένο κίνημα και το σκοπό του. Να αναθεωρείς και να εξελίσσεσαι. Τη στασιμότητα δεν την αγάπησε κανείς.


Εν τω μεταξύ όλος τυχαίως, όσοι έχουν άδικο είναι και εκείνοι που το βροντοφωνάζουν με κάθε ευκαιρία και πωρώνονται κιόλας. Είναι πράγματι τόσο σίγουροι για την άποψη τους, ή τους αρέσει να φωνάζουν; Δίκιο δεν έχει όποιος φωνάζει περισσότερο κι επιβάλλεται. Το δίκιο είναι ήσυχο μέσα στη σιγουριά του, δεν έχει ανάγκη να κάνει «θόρυβο». So, roll your eyes and think twice!

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools