• Ρία Παππά

Η Ελλάδα σε 5 ταινίες.
Λίγες ημέρες πριν την άδεια μου, μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ό,τι αυτό το άρθρο είναι παράγωγο αυτής της ανυπέρβλητης ζέστης. Φυσικά επίσης και της «καλοκαρινής ραστώνης» που όλο και πιο πολύ, δουλεύει για να μου αναβάλλει κάθε θέληση εργασίας και παραγωγικότητας.

Αν κάτι μας έμαθε η πανδημία, που πλέον την προσφωνούμε όπως όλοι τον Voldermort στο Hogwarts, είναι πως τα σχέδια μας, δεν πάνε πάντα όπως τα επιθυμούμε. Έτσι επειδή ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου, αποφάσισα να μαζέψω αυτές τις πέντε ταινίες που αποτελούν φόρο τιμής στα ατελείωτα Ελληνικά καλοκαιρία. Ταινίες που μπορούν ακόμα και εμένα που απεχθάνομαι με φανατισμό την ζέστη και τον ήλιο, να θέλω να βρίσκομαι σε κάποια παραλία.

Before Midnight
To τελευταίο installation της διάσημης τριλογίας, με πρωταγωνιστές τον Ethan Hawke και τη Julie Delpy. Αυτή η ταινία με φόντο την όμορφη Πελοπόννησο, πραγματεύεται τις δυναμικές των σχέσεων, της οικογένειας και της αγάπης. Πρόκειται για τη πιο «ήσυχη» ταινία εκ των τριών, την οποία έχει ξορκίσει η απαράμιλλη ομορφιά της Καρδαμύλης και της Πύλου.

Sisterhood Of The Travelling Pants
Μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες των 00s.

Πραγματεύεται τη δύναμη της φιλίας, η οποία ξεπερνάει σύνορα και αποστάσεις. Σίγουρα ένα μακρύ τζίν, δεν είναι το πρώτο πράγμα που μπαίνει σε μια «καλοκαιρινή» βαλίτσα αλλά μπορεί ξαφνικά να μετατραπεί σε συνδετικό κρίκο, για τέσσερα κορίτσια που οι ζωές τους παίρνουν διαφορετικές όδους.

Mamma Mia ( The Movie & Here We Go Again)

Ναι, μάλλον έπρεπε να πω ότι θα βάλω έξι ταινίες στη λίστα, αλλά δεν γίνεται να μη συμπεριλάβω το Here We Go Again, το οποίο μου έκανε παρέα στο βασανιστικό καλοκαίρι του 2018 και στο οποίο η Lily James με μάγεψε για τα καλά. Και οι δυο ταινίες έχουν φόντο το Ελληνικό νησάκι που λέγεται «Καλοκαίρι» — αν και η δεύτερη ΔΕΝ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ στην Ελλάδα ( Είναι λογικό αυτό;). Eκτός από την όμορφη θέα, έχουμε και τις μουσικάρες των ABBA, που δεν θα αφήσουν ποτέ άνθρωπο ασυγκίνητο. Οι ταινίες σίγουρα πραγματεύονται και αυτές οικογενειακά θέματα, μια μητέρα που έχει μεγαλώσει μόνη της ένα παιδί, τον έρωτα, την αγάπη και την φιλία. Α και αυτό το δίλημμα Colin Firth, Stellan Skarsgard ή Pierce Brosnan ;

Suntan

Όσοι διαμένετε στην Αθήνα, θυμάστε τότε το καλοκαίρι του 2016, που οι δρόμοι είχαν γεμίσει με αυτοκόλλητα τα οποία είχαν γραμμένα επάνω τους τη λέξη “suntan;’’ Στην αρχή νόμιζα ότι κάποιος με κοροιδεύει που δε μπορώ ΠΟΤΕ να μαυρίσω, ούτε ελάχιστα, αλλά παρα μόνο να κοκκινίζω ανελέητα. Όχι τελικά, ήταν αυτοκόλλητα τα οποία διαφήμιζαν ένα εξαιρετικό δράμα, που κάπως φλέρταρε με το θρίλερ, λέγοντας την ιστορία ενός άντρα και της τοξικής του εμμονής με ένα νεαρό κορίτσι. Ναι, οι παραλίες του Αιγαίου είναι ονειρικές αλλά δεν έχουν να κάνουν καθόλου, με αυτή την εφιαλτική ιστορία.


Αλέξης ΖορμπάςΗ ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, βασισμένη στο έργο του Νίκου Καζαντάκη — « Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Ο Βρετανός Μπέιζιλ γνωρίζει το ντόπιο Αλέξη Ζορμπά, στο λιμάνι του Πειραιά, και μια ταινία η οποία ξεκινάει ως light hearted κωμωδία, καταλήγει να είναι μια καλοφτιαγμένη γκραβούρα που σχολιάζει την τότε Ελληνική κοινωνία και τα άγχη της.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools