• Ναυσικά Στεφανίδου

Φρέσκιες μουσικές (soul, jazz, indie)


Η ανακάλυψη νέων μουσικών έγινε ακόμα πιο έντονη ανάγκη τον τελευταίο καιρό. Το τελετουργικό της αναζήτησης νέων καλλιτεχνών και ειδών μουσικής, συνοδεύεται πάντα μαζί με τον καφέ σαν κουλουράκι. Ίσως είναι η ανάγκη να γεμίσει το σπίτι με groovy διάθεση ή ακόμα και να καλυφθούν οι ηχηρές αρνητικές σκέψεις της καθημερινότητας. Όπως και να έχει, οι παρακάτω καλλιτέχνες έκαναν το δικό μου πρώτο μήνα της νέας χρονιάς πιο φωτεινό -και αυτή την περίοδο όλοι χρειαζόμαστε περισσότερο φως στη ζωή μας.Arlo Parks


Η εικοσάχρονη βρετανίδα Anaïs Oluwatoyin Estelle Marinho, έχει συνεπάρει το κοινό της indie με τη μουσική της. Πριν ξεκινήσει να πειραματίζεται με τη μουσική έγραφε ποίηση, οπότε οι στίχοι της πηγάζουν από τα ποιήματα αυτά. Η μουσική της έχει εξομολογητικό χαρακτήρα, μετατρέποντας μικρά καθημερινά περιστατικά και εμπειρίες σε ηλιαχτίδες μέσω των neo soul/ indie pop ρυθμών της. "Making rainbows out of something painful.", όπως αναφέρει η ίδια της στο τραγούδι "Portra 400". Η φωνή της είναι σαν χάδι, αγκαλιάζοντας το κοινό με τον πιο comforting τρόπο. Το ντεμπούτο άλμπουμ της " Collapsed in Sunbeams" κυκλοφόρησε στις 29/1 και έχει ήδη αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.


Πέτρος Κλαμπάνης


Μπασίστας με καταγωγή από τη Ζάκυνθο, με σπουδές κοντραμπάσου στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ και στο Aaron Copland School of Music, έρχεται στις 19/02 να μας χαρίσει το νέο του άλμπουμ "Rooftop Stories". Ο Πέτρος Κλαμπάνης είναι διεθνούς φήμης μουσικός και συνθέτης, αποτελώντας κύμα δημιουργικότητας για την εγχώρια τζαζ σκηνή. Ως μέλος της MOYSA (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης) είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά αυτή τη δημιουργικότητα σε μία σύμπραξη για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μουσικής το 2018. Στις συνθέσεις του παρατηρούνται μοναδικοί πειραματισμοί και ανάμειξη στοιχείων πολλών διαφορετικών ειδών μουσικής. Συστήνω προθέρμανση ενδεικτικά με το "Θαλασσάκι" για όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον μουσικό πριν την άφιξη των νέων του συνθέσεων.


Sophie Lies

(Μαρία Σαχπασίδη)


Η Σόφη μπορεί να ψεύδεται, μα οι στίχοι είναι ποτισμένοι με ειλικρίνεια και συναισθήματα που έχουμε βιώσει οι περισσότεροι. Με τη λυρική ποίηση και τις μελωδίες που ντύνουν αυτόν τον έμμετρο λόγο, η Sophie Lies αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη προσθήκη στο χώρο της ελληνικής ανεξάρτητης μουσικής σκηνής. Τα πρώτα της βήματα στο χώρο της μουσικής ήταν σπουδές κλασικού πιάνου, ενώ μεγαλύτερη ώθηση να πειραματιστεί και να συνθέσει τη δική της μουσική έδωσε μια μπάντα του λυκείου, στην οποία συμμετείχε. Το ντεμπούτο άλμπουμ της " Μια πέτρα σαν σπίτι" κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του περασμένου έτους. Το "Μεγάλα παιδιά" γράφτηκε μέσα σε ένα εμπνευσμένο απόγευμα του 2015, όπως αναφέρει η ίδια. "Να τσουγκρίσω τα αυγό μου, να αλλάξω το χρόνο, να αλλάξω τον κόσμο ή να αλλάξω εμένα", αιώνιο ερώτημα..


Khruangbin


Το μουσικό τρίο αυτό από το Houston του Texas, αποτελείται από τους Laura Lee στο μπάσο, Mark Speer στην κιθάρα και ο Donald Ray "DJ" Johnson Jr. στα κρουστά. Κατατάσσονται στα είδη της soul, psychedelia, funk με διαμπερές το στοιχείο της υιοθέτησης ρυθμών από όλη την υφήλιο. Είτε μέσω των instrumental τραγουδιών τους, είτε μέσω σημαντικών συνεργασιών με άλλους καλλιτέχνες (Leon Bridges) καταφέρνουν να ξεχωρίζουν, ξεφεύγοντας από την πεπατημένη και συνδυάζοντας χρώματα, αρώματα και πολιτισμούς.

Καλή σας ακρόαση!


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools