• Ρία Παππά

Όχι την Eurovision ρε παιδιά.




Απάντηση στον τίτλο : Ο καθείς, το πρόβλημα του.

Όσο η πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να αποδιοργανώνει τον πολιτισμό και την ανθρωπότητα όπως τα γνωρίζουμε, οι πολιτιστικές μας δραστηριότητες — παραδείγματος χάρη, το να παρακολουθήσουμε μια συναυλία, έχουν μπει και αυτές σε ένα pause, το οποίο δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει.

Σίγουρα αυτή η παύση είναι για το καλό όλων μας. Μέσω της κοινωνικής απόστασης ( social distancing ) και της καραντίνας, μπορούμε να βοηθήσουμε στο να μην πάρει ο ιός υπερδιογκωμένες διαστάσεις που μπορούν να εκπονήσουν τα δημόσια συστήματα υγείας και έτσι να μην μπορεί να δίνεται η σωστή περίθαλψη σε όλους του ασθενείς.

Eπομένως φορείς και διοργανώσεις, καλούνται να κάνουν και εκείνοι το κομμάτι τους και να πάρουν αποφάσεις — δύσκολες εν μέρει, αλλά καθοριστικές.

Από τα πρώτα event τα οποία είδαμε να ακυρώνονται είναι αυτό του SXSW ( South By South West), το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Austin του Texas, από το 1987. Το SXSW έχει αποδειχθεί να είναι ένα από το πιο ευεργετικά happenings των τελευταίων 30 χρόνων, αφού σ’αυτό δεν βλέπουμε μόνο ταινίες αλλά και μια μεγάλη γκάμα από τέχνη — μουσική, φωτογραφία όπως και επιστημονικά συνέδρια. Η ακύρωση του έφερε μεγάλη απογοήτευση σε πολλούς καλλιτέχνες που περίμεναν το φεστιβάλ για να δείξουν για πρώτη φορά τα έργα τους. Ένας από τους πολλούς καλλιτέχνες, είναι και η Kelly Oxford, γνωστή συγγραφέας και σεναριογράφος — της οποίας η ταινία “Pink Skies Ahead,” είχε κανονιστεί να κάνει πρεμιέρα στο SXSW. Η ταινία είναι πολύ προσωπική για την ίδια, και μιλώντας για την ακύρωση του φεστιβάλ, ήθελε να υπογραμμίσει το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν διοργανώσεις που σου δίνουν την ευκαιρία να άκουσουν πολλοί, την δική σου ιστορία.

Η ακύρωση της Eurovision ήταν αναμενώμενη. Η κατάσταση στο Rotterdam ακόμα πιο τρομακτική — η κυβέρνηση της Ολλανδίας τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε πως απογορεύει δημόσιες και κοινωνικές συγκεντρώσεις μέχρι την 1η του Ιουνίου. Η ΕΒU — η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, την προηγούμενη εβδομάδα επίσης ανακοίνωσε την άμεση ακύρωση του διαγωνισμού και την μεταφορά του για το 2021. Η Eurovision, ειδικότερα για εμάς τους Βαλκάνιους, είναι σημείο αναφοράς. Είναι ένας διαγωνισμός που εξηγεί πολιτικές καταστάσεις, δίνει πλατφόρμα σε κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν την ίδια ορατότητα όπως άλλες να εκφραστούν, και επιτρέπει σε πολλούς καλλιτέχνες να κάνουν το όνομα τους γνωστό. Eν τέλει, είναι de facto μια μεγάλη γιορτή μουσικής που μαζεύει πολιτισμούς και τους αφήνει να συνυπάρξουν όμορφα και συμβιωτικά.

Ταινίες που αναμέναμε να κάνουν πρεμιέρα τους επόμενους μήνες — όπως το τελευταίο installment του πράκτορα 007 James Bond, μεταφέρθηκαν για το Νοέμβριο και πολλές παραγωγές έχουν σταματήσει, θεωρώντας πως το να προστατέψουν τους καλλιτέχνες και τις οικογένειες αυτών, είναι πιο σημαντικό.

Και ορθώς πιστεύουν.

To αγαπημένο σε όλους μας Φεστιβάλ των Καννών, άργησε να πάρει απόφαση αλλά τελικά και αυτό αναγκάστηκε να μεταφέρει τη διοργάνωση για τα τέλη του Ιουνίου, με την μεγάλη απονομή των βραβείων του, να γίνεται στις 15 Ιουλίου. Η ακύρωση του θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την βιομηχανία του κινηματογράφου και σίγουρα θα δημιουργούσε μεγάλη σύγχιση σε εταιρείες παραγωγής και διανομής. Οι ταινίες οι οποίες συζητούνται πιο πολύ για τους επόμενους μήνες — καθοριστικούς για Όσκαρ και βραβειακές σεζόν— είναι αυτές οι οποίες αρχικά κάνουν το ντεμπούτο τους στο Φεστιβάλ της Γαλλικής ριβιέρας. Πέρυσι ο Bong Joon-Ho κέρδισε το Palme D’Or για το “Parasite,” και το “Portrait of a Lady on Fire” της Celine Sciamma κέρδισε το Queer Pam — δυο ταινίες που όχι μόνο αγαπήθηκαν αλλά συζητήθηκαν για την σημαντικότητας τους στον κινηματογράφο.


( Update, 15 Απριλίου 2020: Δεν αποτελεί πλέον επιλογή το Φεστιβάλ των Καννών να γίνει στα τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει άρση των μέτρων μέχρι τις 11 Μαΐου.) Κάθε τέσσερα χρόνια ξέρουμε πως λαμβάνουν χώρα και οι Ολυμπιακοί αγώνες. Αν η Eurovision είναι διοργάνωση η οποία φέρνει πολλούς πολιτισμούς στην επιφάνεια, οι Ολυμπιακοί αγώνες το κάνουν εκατομμύρια πιο πολλές φορές. Στους Ολυμπιακούς αγώνες τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα. Μιλάμε για ώρες προπόνησης, προσωπικής πειθαρχίας και θυσίας για να βρεθείς σ’αυτούς. Σήμερα η Διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή, επισήμως ανακοίνωσε, πως μεταφέρει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες για το καλοκαίρι του 2021, εξέλιξη που αλλάζει την ιστορία 124 ετών των αγώνων.

Οι στιγμές είναι δύσκολες, μα σίγουρα δεν περιμένετε κανένα άρθρο να σας το πει αυτό. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται πολλά πράγματα και βλέπουμε όλη την τάξη πραγμάτων να αλλάζει, ιδίοις όμμασι. Υπομονή και τα καλύτερα θα έρθουν.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools