• Βασιλική Χύτα

Εσύ γιατί ξεκίνησες δίαιτα;


© Olga Roussou

Χάστε 5 κιλά σε 7 ημέρες, δίαιτα αποτοξίνωσης μόνο με σούπες, δίαιτα για καύση του λίπους, δίαιτα του αστροναύτη ,δίαιτα ,δίαιτα ,δίαιτα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούμαστε με το βάρος μας θεωρούμε ότι ο αριθμός της ζυγαριάς είναι ικανός να καθορίσει την αξία μας. Κύριο μας μέλημα είναι η βελόνα της ζυγαριάς να δείχνει τον μαγικό αριθμό και στον καθρέφτη να αποτυπώνεται η εικόνα που έχουμε ως ιδανική στο μυαλό μας. Έτσι αντιμετωπίζουμε τη σχέση μας με το φαγητό πολύ επιφανειακά. Αυτό μπορεί κανείς να το αντιληφθεί αν σκεφτεί σε τι διαδικασίες είμαστε ικανοί να υποβάλλουμε τον οργανισμό μας προκειμένου να δούμε αποτελέσματα. Είμαστε έτοιμοι να πειθαρχήσουμε αυστηρά σε οποιαδήποτε δίαιτα αρκεί να πάρουμε αυτό που θέλουμε. Το φαγητό γίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός μας ,το κατηγορούμε καθώς πιστεύουμε ότι μας απομακρύνει από τους στόχους μας. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει τα παραπανίσια του κιλά μέσα σε μία εβδομάδα. Πείθεται ωστόσο ότι μπορεί να τα ‘’διώξει’’ από πάνω του σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έχουμε λοιπόν την λανθασμένη εντύπωση ότι η ρύθμιση του βάρους μας θα έρθει μέσα από μία αυστηρή δίαιτα με αρχή και τέλος. Αντί να προσπαθούμε να χτίσουμε μία υγιή σχέση με το φαγητό και να παρατηρήσουμε ποιοι είναι οι λόγοι που μέχρι τώρα δεν διατρεφόμασταν σωστά, παγιδευόμαστε στο να ψάχνουμε την πιο γρήγορη και αποτελεσματική δίαιτα που θα μας δώσει ως δια μαγείας το σώμα των ονείρων μας. Με τον τρόπο αυτό δεν σεβόμαστε τις ανάγκες του σώματός μας, δεν το ρωτάμε κάθε στιγμή τι χρειάζεται για να λειτουργήσει αλλά το αναγκάζουμε να μπει σε πιεστικές διαδικασίες. Θα χρειαστεί μόνο να πειθαρχήσω για αυτό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετά θα είμαι ελεύθερος να τρώω ό,τι θέλω. Σωστά;


Λάθος. Η πραγματικότητα απέχει πολύ. Η σχέση μας με το φαγητό καθρεφτίζει την σχέση μας με τον εαυτό μας. Λειτουργούμε αυστηρά, επικριτικά, τιμωρητικά; Υπάρχει ισορροπία , μέτρο κι ευχαρίστηση στις διατροφικές μας επιλογές; Ο τρόπος με τον οποίο διατρεφόμαστε θα επηρεάζει καθημερινά το σώμα μας για όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Από την ενέργεια και την διάθεση που θα έχουμε μέχρι το πόσο ενυδατωμένοι θα είμαστε, το σχήμα του σώματος μας και το βάρος μας. Το να λύσουμε λοιπόν τα διατροφικά μας προβλήματα δεν θα έρθει μέσα από το να πολεμάμε τον εαυτό και την εικόνα μας. Αντίθετα η λύση βρίσκεται στο να ‘’ακούμε’’ το σώμα μας, να διαβάζουμε τα σημάδια που μας δίνει και να είμαστε σε θέση να του δώσουμε ό,τι χρειάζεται. Αν αντιληφθούμε ότι η θρέψη είναι μία από τις μεγαλύτερες μας ανάγκες θα σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε το φαγητό . Το να τρώμε ισορροπημένα δεν μπορεί να συνδέεται μόνο με την εικόνα σώματος. Στην πραγματικότητα η τροφή είναι που καλύπτει τις κυτταρικές μας ανάγκες, μας δίνει ενέργεια και μας κρατά ζωντανούς. Υπάρχουν λοιπόν πολύ πιο σημαντικοί λόγοι από τον αριθμό της ζυγαριάς που θα πρέπει να μας ωθούν στο να βελτιώσουμε την σχέση μας με το φαγητό.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να ξεφύγουμε από την λάθος νοοτροπία της δίαιτας; Για αρχή πρέπει να καταλάβουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια κι αν κάνουμε για σωστότερη διατροφή, την ξεκινάμε με γνώμονα την αγάπη για τον εαυτό μας. Πρωταρχική σημασία έχουν οι ανάγκες μας και όχι η γνώμη των γύρω μας. Προσπαθούμε να αποβάλλουμε τον φόβο ότι το φαγητό μπορεί να ελέγξει την εμφάνιση μας και δημιουργούμε πιο ουσιαστικούς δεσμούς μαζί του. Ψάχνουμε τι μας προσφέρουν οι τροφές σε βιταμίνες , ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και κάνουμε σταδιακές αλλαγές στο διατροφικό μας πλάνο. Το πιο σημαντικό είναι να παίρνουμε συνειδητές αποφάσεις για τα τρόφιμα που δεν θα φάμε κι όχι να τα αποκλείουμε από τον φόβο μήπως μας παχαίνουν. Με τον καιρό οι υγιεινές επιλογές μας θα είναι ολοένα και πιο συχνές και το φαγητό θα αποκτήσει στη ζωή μας την σημαντική θέση που του αξίζει, μακριά από επικίνδυνες δίαιτες και στερήσεις.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools