• Ιάσονας Χριστουλάκης

Έντυπα Συγγράμματα και Κορωνοϊός

Όλα γύρω μας αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Παρατηρούμε ένα μετασχηματισμό τόσο λόγω της τεχνολογικής προόδου όσο και λόγω της πανδημίας που μας έχει καθηλώσει στα σπίτια μας. Η ψηφιοποίηση αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα. Στο ρυθμό την ψηφιακής εποχής που προσπαθούμε να συντονιστούμε, χρειαζόμαστε προτάσεις και λύσεις για να βελτιώσουμε και τον ακαδημαϊκό χώρο. Τα προβλήματα στο σύγχρονο πανεπιστήμιο παραμένουν σημαντικά. Ένα τέτοιο πρόβλημα, το οποίο αντιμετώπισαν οι φοιτητές την περασμένη άνοιξη λόγω της πρωτοεμφανιζόμενης πανδημίας στη χώρα μας, είναι η έλλειψη δυνατότητας ψηφιακής διανομής των συγγραμμάτων.Ερευνώντας τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε το βήμα σε άρθρο του σχετικά με την αγορά συγγραμμάτων, τα έξοδα ανέρχονται σε 217 ευρώ το έτος ανα φοιτητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέχοντας την επιλογή στους φοιτητές να προμηθευτούν την ψηφιακή μορφή σε ένα 50% από τα συγγράμματα τους ανα ακαδημαϊκό εξάμηνο, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ένα αρκετά μεγάλο ποσό (περίπου 7,5 εκ. ευρώ τον χρόνο συνολικά, και 326 ευρω για το 10% των φοιτητών). Χρησιμοποιώντας αυτά τα έσοδα θα μπορούσαμε να καταβάλουμε επιδόματα σε φοιτητές οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά ή και επιδόματα αριστεία. Ακόμα θα μπορούσαν κάλλιστα να παρέχονται tablet ή υπολογιστής σε όσους δεν διαθέτουν. Με λίγα λόγια η επιλογή ηλεκτρονικών συγγραμμάτων βοηθάει άμεσα έναν άλλο συμφοιτητή μας.


Στην σύγχρονη εποχή, λοιπόν, είναι εύκολο να έχουμε πρόσβαση σε ψηφιακά συγγράμματα, τα οποία μπορούμε να έχουμε ανα πάσα στιγμή μαζί μας, μιας και θα παρέχονται σε μορφή αρχείων pdf. Μια ρεαλιστική πρόταση προς υλοποίηση είναι η δημιουργία ενός χώρου στο διαδίκτυο ο οποίος θα αποτελεί την ψηφιακή βιβλιοθήκη του φοιτητή και θα δίνει την δυνατότητα προβολής, ανάγνωσης και λήψης των συγγραμμάτων και λοιπών ακαδημαϊκων περιοδικών που θα υπάρχουν σε αυτή. Μια αφετηρία θα μπορούσε να είναι το αποθετήριο Κάλλιπος, το οποίο περιέχει υποστηρικτικό υλικό για τον έλληνα προπτυχιακό και μεταπτυχιακό φοιτητή .

Εκτός από την οικονομική πλευρά, η χρήση των ψηφιακών συγγραμμάτων είναι θεμιτή και για θέματα οικολογίας. Η μείωση της κατανάλωσης χαρτιού συνεπάγεται και μείωση του φαινομένου της αποψίλωσης δασών, για την παραγωγή βιβλίων, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν αχρησιμοποίητα, καταδικασμένα να καταλήξουν σε σκονισμένες βιβλιοθήκες. Μη λησμονούμε ότι η πρόκληση της εποχής μας είναι η κλιματική αλλαγή και είναι χρεος μας να κάνουμε όσο το δυνατό τις καλύτερες επιλογές για τον πλανήτη μας.


Η χρήση των συγγραμμάτων στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι συμβουλευτική . Πολλές φορές οι καθηγητές ζητούν να μένουμε εστιασμένοι στις σημειώσεις του e-class (διαδικτυακός χώρος σημειώσεων των καθηγητών), διότι το βιβλίο έχει ένα πιο γενικό χαρακτήρα. Εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα, το 60% φοιτητων θεωρεί πιο σημαντικές τις σημειώσεις του καθηγητή για το διάβασμα του, ενώ μόλις το 26% θεωρεί τα συγγράμματα.


Ωστόσο, η χρήση ηλεκτρονικών συγγραμμάτων θεωρούμε ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική, αλλά να έγκειται στην διακριτική ευχέρεια του κάθε φοιτητή. Αναγνωρίζουμε και κατανοούμε, βέβαια, τη χρησιμότητα των έντυπων συγγραμμάτων σε ορισμένες σχολές, παρόλα αυτά, άλλες κρίνουν απαραίτητη την χρήση τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι τα συγγράμματα χρησιμοποιούνται ελάχιστα έως και καθόλου! Για να είναι η επιλογή πιο δίκαιη προτείνουμε το σύστημα “Εύδοξος”, με την έρευνα την οποία πραγματοποιεί κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο για την χρησιμότητα των συγγραμμάτων, να προτείνει ποια από αυτά θα ήταν ορθότερο να προμηθεύονται σε ηλεκτρονική μορφή.


Συνοψίζοντας το ζήτημα της επιλογής των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, τονίζω την σημασία της εξοικονόμησης των χρημάτων και της αναδιανομής αυτών των πόρων προς όφελος των φοιτητών. Η εποχή που ζούμε προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις, το μόνο που μένει είναι να τις υλοποιήσουμε .


* Ο Ιάσων Χριστουλάκης είναι φοιτητής τμήματος μηχανικών βιοϊατρικής πανεπιστημίου δυτικής αττικής, εκπρόσωπος της “Πανελλήνιας Ανεξάρτητης Κίνησης Σπουδαστών”.

Σύνδεσμοι για τα στοιχεία:

  1. Το άρθρο που χρησιμοποιήθηκε για την αναφορά χρηματικών ποσών είναι το εξής. Να σημειωθεί ότι οι αριθμοί είναι από το 2015.

https://www.tovima.gr/2017/10/14/society/xanontai-50-ekat-eyrw-etisiws-gia-syggrammata/

  1. Αποθετήριο Κάλλιπος: https://repository.kallipos.gr/  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools