• Ειρήνη Παντελή

ΈΜΜΑ: Γοητευτική, έξυπνη και πλούσια

Η νέα ταινία της Autumn De Wilde βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Jane Austen βγήκε στην μεγάλη οθόνη το Φεβρουάριο του 2020. Πρόκειται για μία βρετανική κωμωδία με έντονα στοιχεία δράματος και το σενάριο υπογράφει η Eleanor Catton.


Στην Αγγλία τον 19ο αιώνα, κατά τη μεταβατική περίοδο από την Γεωργιανή στην Βικτωριανή εποχή, η όμορφη και πλούσια Emma Woodhouse ( Anya Taylor-Joy) αναζητά έναν νέο σύντροφο, αφού η γκουβερνάντα της, η κυρία Taylor, παντρεύεται και γίνεται κυρία Weston. Η Έμμα θεωρεί ότι σε αυτήν οφείλεται ο γάμος τους και αποφασίζει ότι αρέσει να κάνει προξενιά. Αποφασίζει, λοιπόν, να προξενέψει την καινούρια της φίλη Χάριετ Σμιθ, μια γλυκιά αλλά όχι πολύ έξυπνη δεκαεπτάχρονη κοπέλα στον κύριο Έλτον, τον τοπικό ιερέα. Προηγουμένως όμως πρέπει να πείσει τη Χάριετ να αρνηθεί την πρόταση γάμου ενός αξιοσέβαστου νεαρού αγρότη, του κύριου Μάρτιν, τον οποίο η Έμμα θεωρεί κοινωνικά κατώτερο για τη Χάριετ. Αργότερα, τα σχέδιά της αλλάζουν, καθώς όταν βρίσκεται μόνη της σε μια άμαξα με τον κ. Έλτον, ο οποίος δηλώνει την αγάπη του γι 'αυτήν. Εκείνη, όμως, τον αρνείται αμέσως. Μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η άφιξη του Φρανκ Τσώρτσιλ, θετού γιου της κυρίας Γουέστον, τον οποίο η Έμμα δεν έχει γνωρίσει πιο πριν αλλά βρίσκει πολύ ενδιαφέροντα. Η Έμμα προσπαθεί να κάνει τον εαυτό της να ερωτευτεί τον Φρανκ Τσώρτσιλ, κυρίως επειδή οι γύρω της λένε ότι κάνουν όμορφο ζευγάρι. Ο Φρανκ φαίνεται να έχει την Έμμα σαν αντικείμενο θαυμασμού και οι δυο τους φλερτάρουν δημόσια, συμπεριλαμβανομένου και ενός μονοήμερου ταξιδιού στο Μπόξ Χίλ, ενός τοπικού αξιοθέατου.Η Έμμα επίσης εμφανίζεται, εντυπωσιακά, υπεράνω κάθε ρομαντικής έλξης και σεξουαλικής επιθυμίας. Αντίθετα με άλλες ηρωίδες της Όστεν, που έλκονται από λάθος άντρες προτού να καταλήξουν με τον σωστό, η Έμμα δεν δείχνει κανένα ρομαντικό ενδιαφέρον για τους άνδρες που συναντά.

Από τις 17 Μαρτίου 2020 , η Emma έχει κερδίσει 10,1 εκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και 15,1 εκατομμύρια δολάρια σε άλλες περιοχές, για ένα σύνολο 25,2 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Όσον αφορά τη σκηνοθεσία, τα φορέματα είναι τόσο διάφανα όσο το δέρμα, η φωτογραφία πολύ προσεγμένη, τα χρώματα ανοιχτά και χαρούμενα και η μουσική επιτελεί ακριβώς το σκοπό της.


Η Jane Austen περιγράφει με χιούμορ την πορεία προς την συναισθηματική ενηλικίωση της ηρωίδας, τιμωρώντας την, στο τέλος, για τον τρόπο που χειρίζεται τους ανθρώπους μέσα απο τα "προξενιά".

Ιδιαίτερη ταινία, με προσεγμένο cast και όμορφες ερμηνίες. Ο κάθε ήρωας έχει μια συναρπαστική ιστορία να διηγηθεί και αυτό είναι που σε ταξιδεύει σε μία άλλη "γουστόζικη" εποχή. Δύο γεμάτες ώρες χαλάρωσης αλλά και γέλιου μέσα από το πανέξυπνο σενάριο της Catton. Σίγουρα αξίζει να τη δείτε ειδικά αυτές τις "μουντές" μέρες που περνάμε.


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools