• Ρία Παππά

H Emily παίρνει πίσω τον εαυτό της


( η φωτογραφία πάρθηκε από το γνήσιο κείμενο στο thecut.com)Trigger Warning: Σεξουαλική παρενόχληση/ Ασέλγεια.Είναι χαράματα και γράφω τις πρώτες μου σκέψεις, στις σημειώσεις του κινητού μου. Δε θέλω να πω πολλά «ανέκδοτα» και να προλογίσω αυτό το άρθρο με δικές μου απόψεις, όταν βασικά μια είναι η πιο σημαντική, αυτή της Emily.

Ενω η εκθέση της ανέβηκε στον ιστότοπο του The Cut — ιστότοπος που ανήκει στο New York Mag ( η έκθεση τυπώθηκε και στο περιοδικό), η Emily ανεβάζει στο Instagram μια φωτογραφία, η οποία είναι ένα μικρό δείγμα απο όλο το spread που τραβήχτηκε για χάρη του δημοσιεύματος.

Η Emily στέκεται μπροστά από έναν τοίχο, ο οποίος είναι καλυμμένος από πάνω μέχρι κάτω με δικές της φωτογραφίες — οι περισσότερες τραβηγμένες για editorial μόδας. Για την Ratajkowski, η επιτυχία δεν είναι κάτι άγνωστο. Απο σχέδον την προεφηβεία η ίδια, υπάρχει στο προσκήνιο. Το modeling έχει καταφέρει να της δώσει το προβάδισμα, για το οποίο και η ίδια έχει πει, πως απο την αρχή παλεύει.

Η φήμη της, όπως φυσικά και η φήμη πολλών καλλιτεχνών, έρχεται σε συνδυασμό, με τη ξεδιάντροπη παραβίαση της προσωπικής ατζέντας της. Σε κάποιους αυτό το σχεδόν «ηδονοβλεπτικό» σαράκι, έχει κοστίσει και τη ζωή τους.

Η Emily σε αυτή την έκθεση, δεν καταμετρά απλά το πόσες φορές έχει νιώσει την πραγματικότητα της να γίνεται παιχνίδι για κάποιους. Η Emily αγοράζει πίσω — κυριολεκτικά εδώ, τα δικαιώματα του σώματος της και μιας εικόνας που άλλοι κατασκεύασαν για εκείνη, χωρίς να έχει συναινέσει.

Ξεκινάει λέγοντας πως ο πρώην σύζυγος της μητέρας της, έχει προσθέσει το όνομα της στα google alerts. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει από τα οχτώ της, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι σχετικό με την ίδια, αυτός λαμβάνει email. Έτσι αυτό του δίνει την ευκαιρία να της λέει τις απόψεις του, χωρίς η Emily να έχει χρειαστεί πότε την βοήθεια του. Πόσες φορές έχουμε δει γυναίκες να λαμβάνουν «βοήθεια» από άντρες που νομίζουν ό,τι η παρουσία τους σημαίνει κάτι γι’αυτές ενώ κανονικά η πραγματικότητα βρίσκεται μίλια μακριά.

Ο «Θείος» της, έτσι όπως η ίδια εκμυστηρεύεται ότι τον αποκαλούσε από πάντα, τυχαίνει να είναι και δικηγόρος, και αυτή τη φορά, ενημέρωσε την Emily για κάτι που η ίδια δεν γνώριζε ότι συνέβαινε. Της έστειλε ένα μήνυμα λέγοντας της πως να χειριστεί τη μήνυση που μόλις δέχτηκε. Έτσι η ίδια γκούγκλαρε το όνομα της και αντιλήφθηκε πως δέχεται μήνυση από εναν παπαράτσι, ο οποίος ζητούσε αποζημίωση για μια φωτογραφία που τράβηξε εκείνος.

Η φωτογραφία δείχνει την Ratajkowski να κρατά ένα βάζο με λουλούδια, το οποίο θα πήγαινε ως δώρο στη φίλη της. Μια όμορφη στιγμή της, ξαφνικά μετατράπηκε σε υλικό για το κέρδος τρίτων. Στη φωτογραφία η Emily δε φαίνεται καθόλου, παρα μόνο τα πόδια της και η ίδια βρήκε αυτό το στιγμιότυπο πολύ χαριτομένο ετσι ώστε να το ανεβάσει στις ιστορίες του λογαριασμού της.
Κάποιος δηλαδή, ο οποίος σε απαθανατίζει χωρίς την άδεια σου, σε χρεώνει 150.000 δολάρια, για το ίδιο σου το σώμα, τη δική σου ύπαρξη.

Γνωρίζει και η ίδια πως η φήμη της, το όμορφο της παρουσιαστικό, είναι για πολλούς χρυσός. Όμως η ίδια δεν ζήτησε ποτέ αυτό, ήθελε απλά να είναι μια σωστή επαγγελματίας.

Η εκθεσή της όσο πάει γίνεται ακόμα πιο θλιμμένη. Πιο συντριπτική. Πριν η Emily παντρευτεί με τον σύζυγο της, είχε μια πολυετή σχέση με κάποιον ο οποίος ήταν φίλος με γνωστό καλλιτέχνη, ο οποίος έπαιρνε φωτογραφίες διαφόρων μοντέλων από το instagram και τα ζωγράφιζε σε μεγάλους καμβάδες. Όταν της ανακοινώθηκε αυτό της ίδιας, εκείνη ενστικτωδώς απόρησε — γιατί υποτίθεται πρέπει να νιώσει τιμή και περηφάνεια, που κάποιος «μεγαλύτερου» βεληνεκούς την συμπεριλαμβάνει στην τέχνη του; Δεν είναι η δική της δουλειά και αξία, αρκετή να την εδραιώσουν στο χώρο;

Ο Richard Prince — ο καλλιτέχνης των ινσταγκραμικών φωτογραφιών, και πούλησε το κάδρο στην Emily και το αγόρι της και έκανε χρήματα από μεγάλα showcase. Oι φωτογραφίες της Emily, έγιναν η μαγική χρηματοδότηση. Το σώμα της ήταν προς πώληση.


( Να σημειωθεί πως αυτό που δόθηκε στην Emily, δεν ήταν το γνήσιο έργο, το οποίο ήδη είχε αγοραστεί από άλλον)

Η ιστορία όλο γίνεται και πιο άσχημη. Η ίδια χωρίζει με το αγόρι της, ο οποίος επειδή εκείνος είχε το «έργο τέχνης», τώρα της ζητούσε χρήματα ετσι ώστε να το πάρει η ίδια πίσω. Ένα αντικείμενο που είχε πάνω του το πρόσωπο της, το συναίσθημα που μπορεί να ένιωθε εκείνη τη στιγμή. Η προσωπικότητα της πάλι προς πώληση. Καταφέρνει να αγοράσει τον καμβά και παρά το αισχρό σχόλιο του «ζωγράφου» που λέει κάτι για τα στήθη της κάτω από το instagram post που μετατράπηκε σε «Γουορχολικό» έργο, εκείνη περήφανα το βάζει στο σπίτι της.

Το πρώην αγόρι της όμως δεν είχε τελειώσει εκεί. Ήθελε και άλλο λίγο από την Emily και άλλο ένα ευαίσθητο κομμάτι της — να το κάνει ό,τι θέλει εκείνος, να το σφετεριστεί χωρίς να σκεφτεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην ίδια.

Προσωπικές φωτογραφίες της Emily, βρίσκονται πλέον στο διαδίκτυο. Φωτογραφίες που η ίδια τράβηξε για να ευχαριστήσει έναν άνθρωπο που ένιωθε δικό της, τον εμπιστευόταν με το πιο πολύτιμο δώρο που μας έχει δώσει το σύμπαν — το σώμα μας!

Οι δικαστικές διαδικασίες κόστισαν στο μοντέλο πολλά χρήματα, χρήματα που η ίδια δεν είχε ακόμα να ξοδέψει και παρόλη την άσχημη κατάσταση, η ίδια κατάλαβε πως η μάχη για άλλη μια φορά θα είναι άνιση. Το διαδίκτυο είναι το διαδίκτυο, ό,τι ανεβαίνει μένει εκεί για πάντα. Το σώμα της, βορά λόγω του revenge porn.

Το να είσαι ένα νέο μοντέλο, σημαίνει πως προσπαθείς να αρπάξεις κάθε ευκαιρία που σου δίνεται. Το να ακούς τους ατζέντες σου, κανόνας απαράβατος — πρέπει να το κάνεις, αλλίως δε. Ποιά ήταν η Emily στα 20 της για να αρνηθεί να φωτογραφηθεί από ένα «δήθεν» ψαγμένο φωτογράφο; Έτσι δέχτηκε. Χωρίς να γνωρίζει και η ίδια, η φωτογράφιση αυτή την έφερε σε επαφή με το χειρότερο εχθρό της. Έναν άνθρωπο που της έκανε τη ζωή κόλαση και όταν τη φωτογράφιζε και ύστερα.

Το βράδυ της φωτογράφισης, μιας αρκετά κουραστικής φωτογράφισης, εκείνος ασελγεί πάνω στο σώμα της Emily, ενω η ίδια μόλις είχε ξυπνήσει. Η Emily δεν είπε τίποτα! Περίμενε τις φωτογραφίες που είχαν συμφωνηθεί να είναι μέρος του περιοδικού. Όταν η Emily είδε το περιοδικό νόμιζε πως οι φωτογραφίες θα παρέμεναν εκεί και πως οι άλλες που δεν μπήκαν ποτέ ακόμα, θα έμεναν σε καλά χωμένους και ξεχασμένους φακέλους.

Για την Ratajkowski, το να φωτογραφίζεται γυμνή δεν είναι κάτι ανήκουστο. Η ίδια είναι σίγουρη για το σώμα της. Κάποιοι όμως πήραν αυτή τη σιγουριά και την αυτοεκτίμηση της και την έκαναν χίλια κομμάτια.

Ο φωτογράφος, του οποίου το όνομα είναι Jonathan Leder, εκδίδει ένα βιβλίο με τίτλο την επωνυμία του μοντέλου. Στο βιβλίο βρίσκονται όλες εκείνες οι φωτογραφίες που έδειχναν την Emily σε πιο «τολμηρές» πόζες. Οι φωτογραφίες αυτές δεν ήταν ποτέ να γίνουν βιβλίο, ούτε showcase σε γκαλερί, που ξεπουλάνε στο λεπτό, ενω οι θεατές «θαυμάζουν» και πίνουν ανενόχλητοι το κρασί τους.

Η Ratajkowski έβλεπε μπροστά στα μάτια της, τον άνθρωπο που την κακοποίησε σεξουαλικά να βγάζει κέρδος και για άλλη μια φορά και αυτή η μάχη ήταν άνιση για εκείνη. Ο κακοποιητής της βρήκε την ευκαιρία να ευτελίσει, ένα κορίτσι που συμφώνησε απλά να δουλέψει. Η δυναμή του ήταν μεγαλύτερη από της Emily.

Στην εκθεσή της το γνωστό μοντέλο, τα λέει καλύτερα. Εκτός από καλή στη δουλειά της είναι και καλή συγγραφέας. Το κείμενο της είναι ένα δηκτικό σχόλιο όχι μόνο στην κοινωνία μας που συνεχώς αρνείται την πραγματικότητα των γυναικών και εξαγοράζει την εικόνα τους χωρίς αύριο — κανόντας την προιόν προς μαζική κατανάλωση. Είναι επίσης ένα σχόλιο στη βιομηχανία της showbiz που ξεχνάει οτι δε μπορεί να ορίζει σε νέα κορίτσια το πως θα συμπεριφερθούν, τι θα φορέσουν, πόσα κιλά θα κουβαλούν για να είναι αρεστές στο ανδρικό κοινό. Η Emily λέει φωναχτά, πως η δική της πραγματικότητα, η αυτενέργεια της, είναι πιο σημαντικά στοιχεία από τη γνώμη ενός άντρα.

Εκείνοι μπορεί να έχουν τις φωτογραφίες της, όμως η ίδια έχει την πραγματική Emily. Αυτή που ειλικρινά μετράει!Η έκθεση της Emily βρίσκεται προς ανάγνωση στο παρακάτω link (https://www.thecut.com/article/emily-ratajkowski-owning-my-image-essay.html)

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools