• The Unplug

Διάγγελμα Κυριάκου Μητσοτάκη: στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας

«Η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της κοινωνικής αλληλεγγύης» - «Ευχαριστώ» σε γιατρούς και νοσηλευτές.


Με νέο διάγγελμα απευθύνθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους Έλληνες Πολίτες, αναφορικά με την πορεία του δεύτερου κύματος της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας.


Το δεύτερο κύμα, αν και φαίνεται να αντιμετωπίζεται από τη χώρα μας καλύτερα από ό,τι συμβαίνει στην πλειοψηφία των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, είναι πιο σφοδρό και επιθετικό από το πρώτο. Τα υψηλά καταγεγραμμένα νούμερα των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, οφείλονται σίγουρα εν μέρει στη διεξαγωγή περισσότερων test (χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως χθες, Τετάρτη 21/10, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 24.000 test), όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί σε καμία περίπτωση στοιχείο εφησυχασμού. Με δεδομένο το ότι οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι, ανακοινώθηκαν 2 νέα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 & 4, όπως αυτές καταγράφονται στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον COVID-19* (https://covid19.gov.gr/covid-map):


- Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 πμ έως και τις 5 πμ, ένα μέτρο το οποίο έχει επιφέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις χώρες που μέχρι στιγμής έχει εφαρμοσθεί.

- Η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι).


Τα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από τις 6 πμ του ερχόμενου Σαββάτου, 21/10/2020. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ένα νέο γενικό lockdown δεν αποτελεί επιθυμητή επιλογή, γι αυτό και τα μέτρα είναι πιο στοχευμένα, και η πρόθεση είναι να παραμείνουν έτσι. Το σχέδιο της Πολιτείας ωστόσο προσαρμόζεται στις συνθήκες.


Αναφορά στους νέους


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε ειδικά στους νέους, κάνοντας έκκληση και προσκαλώντας τους να γίνουν αυτοί το παράδειγμα για τους μεγαλύτερους. Κατανοώντας τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί, καθώς η παρούσα κατάσταση αντιτίθεται σε οποιοδήποτε στοιχείο της ηλικίας και των κοινωνικών αναγκών τους, απηύθυνε έκκληση για συνεργασία και τήρηση των μέτρων. Όπως ανέφερε, η εξάπλωση του ιού στην παρούσα φάση γίνεται κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι όμως τον μεταφέρουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον, στους γονείς και τους παππούδες τους, τους οποίους και ο ιός απειλεί δυσανάλογα.


Στο πεδίο της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη που θα δεχθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα. Τέλος, αναφέρθηκε για πρώτη φορά και στην προοπτική ενός αποτελεσματικού εμβολίου, το οποίο η Ελλάδα έχει φροντίσει να εξασφαλίσει, ενώ κανονικά προχωράει και ο εμβολιασμός κατά της γρίπης.


Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα έφτασαν τα 882, ενώ κατέληξαν 15 συμπολίτες μας. Οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 90.


*Οι περιοχές που μέχρι τις 22/10 βρίσκονται στο 3ο επίπεδο είναι οι περιφερειακές ενότητες: Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Θήρας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέας - Κύθνου, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Λέσβου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Πέλλας, Σάμου και Τρικάλων.


Στο 4ο επίπεδο συναγερμού βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools