• Αγγελική Ταξιάρχη

Di Petsa: Young, Greek and Wet
Ονομάζεται Δήμητρα Πέτσα. Είναι γύρω στα 25, Ελληνίδα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, πτυχιούχος στην Performance Art με Master στη Mόδα και απόφοιτος του Central Saint Martins του Λονδίνου. Πλέον,είναι σχεδιάστρια του δικού της brand (DiPetsa) το οποίο, τελευταία, βλέπουμε να ντύνει διάσημες, όπως FKA Twigs, Kylie Jenner και πιο πρόσφατα την εγκυμονούσα Gigi Hadid.


Πραγματεύεται τη γυναικεία εμπειρία γύρω από το υγρό στοιχείο, εξερευνώντας τη γυμνότητα και τη θηλυκότητα. Χαρακτηριστικά, η σχεδιάστρια εφηύρε μια δική της τεχνική με το ύφασμα, ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως τα ρούχα είναι βρεγμένα και διάφανα, ενώ στην πραγματικότητα είναι απολύτως στεγνά.


Η ενασχόλησή της με τη μόδα ξεκίνησε από τα 12 της, όταν άρχισε να κόβει πατρόν στο εργαστήρι της γιαγιάς της, η οποία ήταν μοδίστρα. Παρατηρώντας τη στενή σχέση με τις πελάτισσες, συνειδητοποίησε πως την εμπιστεύονταν να δημιουργήσει κάτι μοναδικό, φτιαγμένο προσωπικά για την κάθε μία. Οι πελάτισσες ένιωθαν ευάλωτες όταν βρίσκονταν γυμνές στο ατελιέ. Μιλούσαν για τις ανασφάλειές τους και μοιράζονταν τις ιστορίες τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η Δ. Πέτσα: «Τη μια στιγμή έκλαιγαν και την άλλη γελούσαν όλες μαζί».


Αυτή η οικειότητα που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην πελάτισσα και την σχεδιάστρια, πυροδότησε την ιδέα της δημιουργίας αποκλειστικών custom made κομματιών, που θα κάνουν την γυναίκα να νιώθει πιο άνετα με τον εαυτό της, μέσα από την εξερεύνηση του ίδιου του σώματος της.

Η σχεδιάστρια ένιωσε την ανάγκη να καταρρίψει ταμπού σχετικά με το γυναικείο σώμα και το υγρό στοιχείο. Η γυναίκα θηλάζει, κλαίει, έχει περίοδο, ιδρώνει αλλά νιώθει ντροπή για όλα αυτά. Θεωρεί πως πρέπει να κρυφτεί. Από την άλλη πλευρά όμως επικρατεί η εξιδανίκευση και η ωραιοποίηση του γυναικείου σώματος και η σεξουαλικοποίησή του. Δύο διαφορετικές απόψεις, απέναντι στο ίδιο υποκείμενο. Σκοπός είναι ένα σώμα να μην θεωρείται ποτέ pleasure-less, αλλά να γίνεται αποδεκτό για όλες τις πλευρές του.


Η «ωδή» της Di Petsa προς το γυναικείο σώμα της κατοχύρωσε επάξια μια θέση ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα παγκόσμιου βεληνεκούς. Τι είναι αυτό, όμως, που καθιστά αυτό το brand τόσο ξεχωριστό;

· Originality.

Η πρωτοτυπία, η εφευρετικότητα και η αφοσίωση ως προς τον κεντρικό άξονα, καθώς και η δημιουργία μιας πρωτοεμφανιζόμενης τεχνικής μπορούν εύκολα να προσδώσουν ταυτότητα σε ένα νεαρό σχεδιαστή.

· Woman Empowerment.

Η ομάδα του brand αποτελείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από γυναίκες, ενώ τα υλικά που προμηθεύονται είναι από εταιρίες woman-owned, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο ρόλος της γυναίκας στο χώρο.

· Eco-Friendly.

Το brand δεν υποστηρίζει την μαζική παραγωγή ρούχων (fast fashion). Αντιθέτως δημιουργεί χειροποίητα, μοναδικά custom made κομμάτια από upcycled vintage και deadstock υφάσματα.

· Performances.

Οι παρουσιάσεις των κολεξιόν πραγματοποιούνται με live ή digital παραστάσεις, με την συμμετοχή ακόμη και της ίδιας της σχεδιάστριας, και επιδιώκουν μια ωμή, άμεση και ειλικρινή σχέση με τον θεατή.

“Μέσα από τις βαρυσήμαντες οπτικοακουστικές εμπειρίες, ελπίζω ότι ο κόσμος θα αντιληφθεί τον παραλληλισμό μεταξύ του σώματός μας και του περιβάλλοντος και θα συνειδητοποιήσει ότι έχουμε στεγνώσει και σε υπαρξιακό επίπεδο” - Δήμητρα Πέτσα

Πηγές:

https://www.dazeddigital.com/fashion/article/42281/1/radical-greek-designer-fashion-saint-martins-female-wetness-collection

https://www.dazeddigital.com/beauty/body/article/45909/1/dipetsa-second-collection-explores-the-sexuality-of-the-maternal-body

https://www.dazeddigital.com/projects/article/48855/1/di-petsa-fashion-designer-biography-dazed-100-2020-profile

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools