• Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου

Χάος στην Ουάσινγκτον: υποστηρικτές του Donald Trump εισβάλλουν στο ΚαπιτώλιοΣχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντα Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, η χώρα βυθίζεται σε ένα πραγματικό χάος, καθώς τις τελευταίες ώρες το Καπιτώλιο των ΗΠΑ γίνεται στόχος διαδηλωτών υποστηρικτών του Donald Trump, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο Πρόεδρος Trump, ο οποίος έδωσε τον τόνο νωρίτερα προτρέποντας τον Αντπρόεδρό του, Mike Pence, να μην επικυρώσει το αποτέλεσμα και καλώντας σε αντίδραση τους υποστηρικτές του, επέμεινε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος το οποίο κοινοποιήθηκε πριν από λίγο, στο δόγμα περί εκλογών που κλάπηκαν από τους Δημοκρατικούς.


Οι διαδηλωτές μετά από πολύωρες διαμαρτυρίες και καταπάτηση των οδοφραγμάτων που είχαν στηθεί στη γύρω περιοχή του Καπιτωλίου, εισέβαλλαν στο κτίριο για να σταματήσουν τη συνταγματική επικύρωση της εκλογικής διαδικασίας, η οποία και διακόπηκε εκτάκτως από το Κογκρέσο. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κογκρέσου ενισχύθηκαν από την Εθνοφρουρά και από την ομοσπονδιακή αστυνομία, καθώς οι υποστηρικτές του Donald Trump, έφτασαν με τη βία μέχρι και την αίθουσα συνεδριάσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έξω από τη Βουλή μάλιστα σημειώθηκαν πυροβολισμοί, και το γύρο των μέσων κάνει η φωτογραφία μιας αιμόφυρτης γυναίκας. Η Γερουσία και η Βουλή εκκενώνονται και γίνεται τεράστια προσπάθεια για να αδειάσει το κτίριο με ασφάλεια. Ο Αντιπρόεδρος Mike Pence φυγαδεύτηκε, ενώ η αστυνομία της Ουάσινγκτον απαγόρευσε την κυκλοφορία σε όλη την πόλη.


Ο Joe Biden σε έκτακτο διάγγελμα του, απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό. Αναφερόμενος στην εισβολή είπε πως “η σημερινή ημέρα είναι μία επώδυνη υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η Δημοκρατία”, και κάλεσε τον Πρόεδρο Trump να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να βάλει ένα τέλος σε αυτή την εξέγερση, απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό από την τηλεόραση. Να σημειωθεί πως το μήνυμα του Προέδρου Trump δόθηκε στη δημοσιότητα αργοπορημένα, και μετά το διάγγελμα του Joe Biden. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης την επίθεση ως μία “άνευ προηγουμένου επίθεση στη Δημοκρατία”.


Δύο μήνες μετά από την εκλογική διαδικασία, ο Πρόεδρος Trump όχι απλά δεν έχει αποδεχθεί την απόφαση του αμερικανικού λαού να μην του δώσει χρόνο για μία δεύτερη θητεία, αλλά εκτός αυτού φανατίζει τους ψηφοφόρους του επαναλαμβάνοντας το ότι αυτός κέρδισε τις εκλογές και πως οι Δημοκρατικοί έκλεψαν κατά τη διαδικασία. Αποτέλεσμα, τα τελευταία δραματικά, ντροπιαστικά για τη Δημοκρατία, γεγονότα που αποκαλύπτουν την πραγματικά διχασμένη κοινωνία των ΗΠΑ και το χάος στο οποίο βυθίζεται.


Οι σκηνές που εξελίχθηκαν στις αίθουσες που συνεδριάζουν τα ανώτατα όργανα της Δημοκρατίας των ΗΠΑ, είναι πραγματικά σοκαριστικές και άνευ προηγουμένου. Το κτίριο που αντιπροσωπεύει τη Δημοκρατία συμβολικά, αλλά και πρακτικά στεγάζει όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες σε μία χώρα, βεβηλώνεται κατ' αυτόν τον τρόπο από τη βίαιη εισβολή υποστηρικτών ενός ακραίου Προέδρου. Γερουσιαστές και Αντιπρόσωποι να φυγαδεύονται, όπλα και πυροβολισμοί, χάος στους διαδρόμους και τραυματισμοί, αποτελούν στοιχεία μιας βίαιης εξέγερσης και σε καμία περίπτωση άσκηση του δικαιώματος των Πολιτών να διαμαρτυρηθούν.

Μία από τις πιο ντροπιαστικές σκηνές που εξελίχθηκαν εντός της αίθουσας της Γερουσίας: διαδηλωτής κάθεται στη θέση του Προέδρου και φωνάζει πως ο Donald Trump κέρδισε τις εκλογές.  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools