• Ρία Παππά

Chadwick Boseman: O ήρωας που πραγματικά ήταν.


(instagram/com/arnold_daniel)


Annus horribilis.

Η φράση που χρησιμοποίησε η Βασίλισσα Ελισάβετ Β', για να χαρακτηρίσει το καταραμένο για εκείνη 1992. Έτσι θα ονομάσω και εγώ το 2020. Μια χρονιά που πήρε μακριά μας ανθρώπους που μας άγγιξαν με το έργο τους, ήταν σημαντικοί για την κοινότητα τους και η δουλειά τους θα γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας.


Ο Chadwick Boseman, ήταν σίγουρα ένας από αυτούς. Ανυπέρβλητο ταλέντο και σημαντική φίγουρα στο κίνημα του Black Lives Matter. Ένας Μαύρος ηθοποιός ο οποίος πάλεψε να δώσει την ίδια ορατότητα στην κοινότητα του, μέσα από τους ρόλους που εξαίσια έπαιζε. Αυτός για τον οποίο θα μιλάμε για πολλά χρόνια ακόμα, θα είναι βέβαια ο ρόλος του ως T'Challa, τον πρίγκιπα και ύστερα Βασιλιά μιας φανταστικής χώρας στην Αφρική, ονόματι Wakanda.


Προσωπικά, θεωρώ πως είναι μια ταινία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ίσως να ήταν λίγο το soundtrack του Kendrick Lamar, αλλά με μεγάλη ευκολία θα πω η υποκριτική ικανότητα του Boseman. Ο ρόλος του T'Challa, ήταν η ιστορία ενός ηγέτη, έτοιμου να υπερασπιστεί τον λαό του και να τους προσφέρει τη γαλήνη και την ειρήνη που αξίζουν. Να προστατεύσει τα ήθη και τα έθιμα τους, να πει την ιστορία τους με τους δικούς τους όρους.


Έτσι ήταν ο Boseman και στην πραγματική του ζωή. Ένας ήρωας ο οποίος πάλεψε, κυριολεκτικά, για να φέρει στις οθόνες μας την πρώτη ιστορία ενός Μαύρου ήρωα. Ο ίδιος χαρακτήρισε το ρόλο του ως T'Challa, την τιμή της ζωής του. Είχε καταλάβει και ο ίδιος την σημαντικότητα ενός χαρακτήρα που θα μιλούσε για πρώτη φορά σε παιδιά και ανθρώπους, που δεν είχαν δει την κοινότητα τους, με τον ίδιο τρόπο να αντιπροσωπεύεται στην τέχνη. Η συγκίνηση του σε συνεντεύξεις στις οποίες μιλάει για το "Black Panther'' είναι εμφανής -- το να αντιπροσωπεύσε με τέτοια δύναμη στην τέχνη, μετά από χρόνια στην αφάνεια και στην άκρη, είναι πέρα από ένα απλό επίτευγμα. Το "Black Panther" έσπασε το δήθεν gatekeeping του Hollywood, το ίδιο και ο Chadwick.


Δυστυχώς ο Chadwick, έφυγε χθες το βράδυ, μετά από μια τετραετή μάχη με τον καρκίνο. Ο Boseman διεγνώσθη με την ασθένεια το 2016 και από τότε μέχρι την τελευταία του πνοή, πάλεψε μια συνεχή μάχη, για την οποία κανείς δεν γνώριζε τίποτα. Οι ρόλοι του παίρνουν τώρα άλλη τροπή, αλλή σημασία. Ποτέ για μια στιγμή δεν σταμάτησε, ποτέ για μια στιγμή το ταλέντο του δεν έπαψε να λάμπει φωτεινά. Από τους τελευταίους του ρόλους, ήταν αυτός ενός Μαύρου στρατιώτη, που έχασε τη ζωή του στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ενός πολέμου που δυσανάλογα χρησιμοποίησε τις ζωές των Μαύρων στρατιωτών. Οι στρατιώτες αυτοί πέρασαν στα κακώς κείμενα, ενώ οι Λευκοί στρατιώτες εορτάστηκαν χωρίς αύριο. Φυσικά ο λόγος για το "Da 5 Bloods" του Spike Lee. Η ταινία τώρα παίρνει μια ανατριχιαστική έννοια. Ο ρόλος του Boseman, ως ένα πνεύμα που μπορεί να σε λυγίσει.


Ο καλλιτεχνικός κόσμος δε μπορεί να βρει το λόγια να αρθρώσει τις σκέψεις του. Το σθένος που έδειξε ο ηθοποιός στους ρόλος του, ξεπερνούν κάθε δέος και κάθε λέξη.


Το μόνο που είναι σίγουρο είναι, πως δεν ξέρουμε τι περνάει ο καθένας. Όλοι μαχόμαστε ένα προσωπικό και σιωπηλό αγώνα. Ας είμαστε λοιπόν πιο συνετοί.


Chadwick, REST IN POWER!

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools