• Σοφία Συρίγου

«Αρκετά αγανακτισμένες καραντιναίες σκέψεις»Ονομάζω αυτό το άρθρο «Αρκετά αγανακτισμένες καραντιναίες σκέψεις», μιας και η βεβιασμένη θετικότητα του πρώτου lockdown είναι πλέον ξεπερασμένη. Δεν προτείνω βέβαια να αντικατασταθεί από αρνητικότητα, αλλά μάλλον από ουδετέρου προσήμου υπομονή, χωρίς ημερομηνία λήξης, δυστυχώς.


Στην αναμφίβολα περίεργη εποχή που ζούμε, είναι πολύ συχνό στα social media να συναντάμε καταιγισμό σχολίων σε κάθε δημοσίευση σχετική με τον κορωνοϊό. Θα κάνω έναν πρόχειρο διαχωρισμό σε δύο κατηγορίες ανθρώπων που σχολιάζουν και θα μου πείτε αν συμφωνείτε.


1)Άνθρωποι συνωμοσιολόγοι -ειδήμονες-απόφοιτοι της σχολής «Αυθαιρεσία, γελοιότητα και πολυλογία».

2)Υπερβολικά θετικοί άνθρωποι, οριακά εκτός πραγματικότητας και πάντα πρόθυμοι να σου πούνε <100 φορές να εκτιμάς όσα έχεις.

Αν μαντέψατε ότι δεν συμπαθώ καμία κατηγορία, μαντέψατε σωστά , σας συγχαίρω.


Απ’ τη μια, έχουμε τους ανθρώπους που νιώθουν ξεκάθαρα πεφωτισμένοι μιας και μπορούν με τις έγκυρες πηγές τους να σχηματίσουν και να προωθήσουν με περίσσια σιγουριά μια αρνητική άποψη απέναντι στα ΠΑΝΤΑ. Τα πάντα από εμβολιασμό, μέτρα απαγόρευσης και συνωμοσίες που βασίζουν σε ένα άρθρο που εμφανίστηκε χορηγούμενο από σελίδα πολύ αμφίβολης εγκυρότητας. Αναρωτιέμαι εάν μπορούν να ψιλιαστούν πόσο γελοίοι φαίνονται κάποιοι, όταν ανεβάζουν άρθρο με τίτλο « Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ , ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ». Σπόιλ, το άρθρο δεν περιέχει αποδείξεις. Και άλλωστε, ποιο σοβαρό δημοσιογραφικό μέσο γράφει με κεφαλαία γράμματα τίτλο;

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τους φορείς θετικής σκέψης. Θαυμάζω συχνά τη θετικότητα, κι άλλες φορές απλά μου κάθεται περίεργα και κουράζει. «Όλα θα πάνε καλά, την υγεία μας να έχουμε», ναι προφανώς συμφωνούμε όλοι με αυτή την εκνευριστικά αυτονόητη δήλωση που ακούμε κάθε μέρα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Δεν ξέρω αν και εσάς σας εκνευρίζουν οι άνθρωποι που 24/7 κηρύττουν ότι όλα θα πάνε καλά σαν ambassadors θετικής σκέψης, ή εγώ είμαι ευερέθιστη.


Βομβαρδιζόμαστε κάθε ώρα και λεπτό με νέα για την πανδημία και τα συναφή και κυριολεκτικά η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από αυτό. Δικαιολογημένα. Θα ήταν πολύ θεμιτό, κατ’ εμέ τουλάχιστον, να σωπάσουν μερικοί άνθρωποι που θεωρούν ότι πρέπει να έχουν άποψη στα πάντα , ειδικά ενώ έχουν από ελλιπείς έως ανύπαρκτες γνώσεις.


Κατά πάσα πιθανότητα κανείς δεν ξέρει τίποτα. Δεν ξέρουμε ούτε τι θα γίνει, ούτε ποιος κινεί τα νήματα, και αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Τώρα όταν μερικοί το παίζουν «Εγώ έχω καταλάβει ότι προσπαθούν να μας δηλητηριάσουν με το εμβόλιο», επιτρέψτε μου να το θεωρώ γελοίο. Πως το κατάλαβες καλέ μου άνθρωπε; Από το άρθρο σε σελίδα του Facebook που έλεγε για ένα γιατρό αρνητή ;


Ταπεινή μου άποψη είναι πως στο κουραστικό σημείο που έχουμε φτάσει, θα ήταν προτιμότερο να κάνουμε υπομονή. Όχι υποταγή, για να σας προλάβω εσάς που θα πείτε «Εγώ δεν τρώω κουτόχορτο». Μην τρως κουτόχορτο. Ενημερώσου σφαιρικά, σχημάτισε πολυδιάστατες απόψεις, και ενίοτε σκέψου να τις κρατήσεις για τον εαυτό σου. Η ελευθερία των social media μας έχει κάνει όλους να νιώθουμε τόσο ξεχωριστοί , τόσο ικανοί και σε θέση να κρίνουμε και να σχολιάσουμε δημόσια τα πάντα επειδή διαβάσαμε πέντε άρθρα.


Μερικές φορές είναι περιττά τα σχόλια. Δε σημαίνει υποταγή και παραίτηση. Και φυσικά δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να λέμε τη γνώμη μας. Αλλά κάπου ένα όριο, ειδικά όταν δεν έχεις να προσδώσεις κάτι χρήσιμο ή νέο. Και μιας και είχαμε καιρό, roll your eyes and think twice!

  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools