• ΠάΝΚΣ

Ανακύκλωση στα Πανεπιστήμια


Το 2020 φτάνει στο τέλος του σε λίγες βδομάδες και ήδη μας έχει αφήσει μια έντονη αίσθηση κοινωνικής επιπολαιότητας, ανευθυνότητας και πάνω από όλα ανθρωποκεντρισμού. Όλα αυτά συνδυαστικά οδήγησαν στην πρόσθετη επιδείνωση του περιβάλλοντος. Κάθε μέρα ανεβαίνουν φωτογραφίες με μάσκες και γάντια μιας χρήσεως πεταμένα σε δρόμους ή και σε θάλλασες. Το τοξικό αποτύπωμα που αφήνει ο άνθρωπος στο διάβα του μοιάζει όλο και πιο φανέρο.

Οι αριθμοί μιλούν καλύτερα από ότι τα λόγια. Κάθε χρόνο ένας Ευρώπαιος πολίτης παράγει 5.2 τόνους σκουπιδιών. Αν αναλογιστούμε ότι η Ευρώπη κατοικείται από περίπου 740 εκατ. ανθρώπους καταλαβαίνουμε ότι η διαχείριση των απορριμάτων αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση. Η Ευρώπη κάτα μέσο όρο άνακυκλώνει το 40% των απορριμάτων που καταλήγουν στους κάδους ανακύκλωσης. Η Ελλάδα ανακυκλώνει μόλις το 19%, γεγονός που την τοποθετεί στις τελευταιές θέσεις μεταξύ των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών (στατιστικά του 2017 από την eurostat). Κάθε χρόνο, η χώρα μας χρεώνεται 104 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα λόγω περιβαλλοντικών παραβάσεων. Με τα παράπάνω στατιστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις ευρωπαϊκες χώρες να πετύχουν το ποσοστό ανκύκλώσης στο 50% εώς το 2025 και τη μείωση εώς και πλήρη κατάργηση πλαστικών ειδών μιας χρήσης εώς το 2021.

Ας φέρουμε το ίδιο πρόβλημα σε μία κοινωνία μικρότερης κλίμακας, το ελληνικό πανεπιστήμιο. Παρατηρούμε ότι υπάρχει ελάχιστη ενημέρωση και συνεπώς κινητοποίηση φοιτητών σε οικολογικά ζητήματα/προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα η ενημέρωση κάθε φοιτητή βάσιζεται στη δική του προσωπική προσπάθεια και ενδιαφέρον για το περιβάλλον (έλλειψη συλλόγικότητας). Όσον αφορά την ανακύκλωση, δυστυχώς είναι ορατή η σύγχυση των φοιτητών στο τι είναι ανακυκλώσιμο και τι όχι, γεγονός που μπορεί να φέρει πρόβληματα στη μετέπειτα διαδικασία ανακύκλωσης (πχ. η ρίψη καφέ σε κάδο ανακύκλωσης ‘λερώνει’ τα υπόλοιπα απορρίματα τα οποια δε μπορούν πλέον να ανακυκλωθούν). Έφοσον, έιναι αισθητά διακριτά τέτοιου είδους προβλήματα στη πανεπιστημιακή κοινότητα αντιλαμβανόμαστε την προέκταση της συμπεριφοράς αυτής στην ευρύτερη κοινωνία. Παρόλα αυτά τη λύση φαίνεται να έχει βρει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠαΜακ) με την περιβαλλόντικη του ομάδα που απαρτίζεται από εθελοντές φοιτητές.


Το Πανεπιστήμιο Μακεδόνιας διαθέτει ένα από τα πληρέστερα προγράμματα ανακυκλωσης της χώρας εδώ και μια δεκαετία. Έχει πάρει τον τίτλο του πιο ‘πράσινου’ πανεπιστημίου της Ελλάδας διαθέτοντας την πιστοποίηση περιβαλλοντικής διαχείρισης EMAS από το 2005. Η περιβαλλοντική ομάδα του ΠαΜακ έχει καταφέρει να τοποθέτησει εντός πανεπιστήμιου ειδικούς κάδους με σκοπό την ανακύκλωση 18 διαφορετικών υλικών (χαρτί, πλαστικά μπουκάλια, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, CD/DVD, μπαταρίες, λαμπτηρές, τόνερ, μελανάκια, μέταλλο, ξυλοπαλέτες, οργανικά απορρίματα, πλαστικά καπάκια, γυαλί, αλουμίνιο, φελιζόλ-αφρολέξ, ρούχα-παπούτσια-τσάντες-παιχνίδια, τηγανέλαια και ακτινογραφίες). Έχει μεριμνήσει για την σωστή ενημέρωση τόσο των φοιτητών όσο και του προσωπικού του πανεπιστημίου για την ορθή ανακύκλωση, το οποίο πέτυχε με την τοποθέτηση κατάλληλων σημάνσεων πάνω στους κάδους και επεξηγηματικών αφισών απεικόνιζοντας τι είναι ανακυκλώσιμο και τι όχι. Έτσι, το έτος 2019-20 πάρα τις δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας, στο ΠαΜακ ανακυκλώθηκαν περίπου 8 τόνοι απορριμάτων ένω το 2016-17 κατάφεραν να ανακυκλωθούν περίπου 23 τόνοι (αναλυτικά στη σελίδα τους).Βέβαια η προσπάθεια της περιβαλλοντικής ομάδας του ΠαΜακ δεν σταματά εδώ. Έχοντας ως μόνη πήγη χρηματοδότησης την συνεργασία τους με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την περισυλλογή και αξιοποιήση των απορρίμάτων του πανεπιστημίου, διοργανώνουν αναδασώσεις/δενδροφυτεύσεις και άλλα περιβαλλοντικά δρώμενα (συνέδρια,σεμινάρια, αναδιαμορφώσεις των χώρων του ΠαΜακ κ.α). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναδάσωση στο δάσος του Σεϊχ Σου στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, έχουν καταφέρει μέσω της ανακύκλωσης πλαστικών καπακιών να δωρίσουν ήδη δύο αναπηρικά αμαξίδια σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.


Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο αποτελεσματικής περιβαλλοντικής κινητοποίησης για κάθε πανεπιστήμιο της χώρας. Αποδεικνύει ότι κάθε ελληνικό πανεπιστήμιο μπορεί να ανταποκριθεί και να υποστηρίξει τις περιβαλλοντικές του υποχρεώσεις. Τέλος, η περιβαλλοντική ομάδα του ΠαΜακ καθιερώνει ότι η λύση για κάθε πρόβλημα-κρίση είναι η συλλογική και στοχευμένη δράση της κοινωνίας μας.


Βιβλιογραφία


https://www.kathimerini.gr/society/999148/oyragos-stin-anakyklosi-i-ellada-ton-chomateron/

https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sdg_11_60/default/table?lang=en

https://www.uom.gr/8628-2019-2020-ti-kai-giati-anakyklose-to-pamak

http://www.perivpamak.gr/2016/02/2822016.html


  • Facebook
  • Instagram
  • output-onlinepngtools